Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, chci se zeptat, jaké máte zkušenosti s pícháním naušnic u holčiček. Slyšela jsem, že je dobré nastřelení, ale lékařka mi nutí klasickou metodu, prý z toho jsou pak menší komplikace. Také nevím, jestli je dobré použít náplast „emla“ na znecitlivění před zákrokem. Prý to vliv moc nemá a stržení náplasti je pro miminko skoro nepříjemnější, než zákrok (tvrdí lékařka..). Tak nevím.. Nechci na dítěti šetřit, ale stojí prý jedna 180 Kč a nevím, jestli to má nějaký efekt.. Díky předem za rady.
Ahojky - Berunka má ouška píchané a řekla bych, že to bylo celkem v poho. Samozřejmě plakala, ale celkově bych to zhodnotila, že trauma jsem měla větší já než ona
.
Jinak - hojilo se jí to dobře, natírali jsme jen nějakou dobu Framykoinem. Náplast předem jsme neměli (těžko říct, jak bych se rozhodla, kdybych věděla předem, že existuje
).
Holka si nechala nastrelit nausnice k 6.narozeninam, a protoze je srabik, mazla jsem ji ouska Emlou(kremem)dle navodu, dala pres usiska celenku, aby to nikde neopatlala . Znecitlivelo to vyborne, musela sama uznat, ze se bala zbytecne ![]()
Asi bych si nejprve dopředu rozmyslela, zda je opravdu nutné malým holčičkám píchat ouška
. Já mám dvě holky a nechávám to na nich, kdy se rozhodnou - jsou to přeci jenom jejich ouška… ta první se rozhodla cca v 8 letech, a druhá, které je teď 7 o tom začíná uvažovat… ale to je jen malé OT.
K tvému dotazu - existuje i emla mast, neboť náplast je spíše na vakcíny, navíc je potřeba, aby byla látka aplikovaná z obou stran oušek. Nicméně píchání uší klasickou metodou je šetrnější, neboť jehla je ostrá. U nastřelení jde o „rychlou sílu tupou náušnicí“, když to takhle řeknu, takže ouško se jakoby v tom místě „protrhne“ a může se pak špatněji hojit.
Jinak u malých miminek většinou žádné „znecitlivění“ nepoužívají…
Je ten krem pouzitelny i pro miminka? Pry stoji asi 700.. nebudete ho nahodou prodavat? ![]()
Za rady děkuji, myslela jsem, že klasicky se to dělá kleštičkami, jestli je to jehlou a nástřel naušnicí, tak to bych asi šla spíš přece jen do té klasiky.. Na střední si spolužačky jehlou píchaly uši samy a prý to skoro vůbec nebolelo..
Zkoušeli jste někdo tu náplast??
Jojo, krem stoji urcite pres 500, je to investice..ale zbavovat se ho nebudeme, hodi se, kdyz se jde na pichanec nebo zavadeni kanyly
Vim, ze treba v detske nemocnici v lekarne ho prodavaji v malych tubickach na 1 pouziti, cca 100kc, zkus se poptat v nemocnicnich lekarnach.
Jestli je pro mimimka teda nevim, ale to ti reknou-ja bych tipla, ze pokud je vhodna naplast, bude i krem ![]()
Ahojky, naše malá má ouška píchnutá klasicky, měli jsme EMLA náplasti - a spokojenost
Byla bez komplikací a náplasti znecitlivěly pěkně.
Nasa malinka mala pichnute uska klasicky, ked mala 13 dni. Nemali sme nic na znecitlivenie, mala pri tom chvilocku zaplakala, ale hned sa ukludnila. Uska sme osetrovali opthalmoseptonexom (kvapky do oci) - doporucenie od dr. Uska sa jej krasne zahojili.
Ja som chcela pichnutie usiek cim skor. Citala som, ze zony v usku sa vyvyjaju po 6 tyzdnoch, tak som to chcela predtym alebo vobec.
Tak já jsem o tom dost načetla a u druhé dcery jsem se podle zkušeností maminek rozhodla naušničky nastřelit a i z vlastní zkušenosti můžu jedině doporučit. Starší dcera má píchlé jehlou a má obě dírky křivé, tekla z toho krev a špatně se to hojilo, o tom, že se do krvavé rány špatně zastrkují zlaté naušničky, které je pak nutno promazávat, jinak by zarostly, ani nemluvím. A dceru jsem od dr. vezla v kočáře a občas ještě pofňukávala.
Mladší byla na nastřelení, bylo to vcukuletu hotový, plakala vteřinku, hned se dala rozptýlit. Naušničky jsou inertní=nepřilnou k otevřené ráně, takže jedinou radu, kterou jsem dostala, bylo, že na to hlavně nikdo nemá šahat a bude to dobrý a bylo. Absolutně žádný hnis, po dvou měsících jsme je vyndali a do rovné dírky naprosto v pohodě dali zlaté. Domů jela v autosedačce a ani nemukla a to je dcera pořádná fňukna ![]()
Ahojky, my jsme malé nechali náušničky píchat asi ve 4tém měsíci. Náplast Emla mi přijde zbytečná, je to moc velké na ouško, my to používali jen při očkování. Zkusila bych buď krém, ale ten je zase drahý a až tolik ho nevyužiješ si myslím. Ale nám mudra předepsala NOVOCAIN, nebo tak nějak. A než jsme šli píchat tak jsme mázli, ale malá stejně plakala, nesnesla když ji drželi a my jsme z toho měli pěkné trauma
ale za 10m si ani nevzpomněla ![]()
Januliiik píše: … ale malá stejně plakala, nesnesla když ji drželi a my jsme z toho měli pěkné traumaale za 10m si ani nevzpomněla
Jo tak to je přesný, u píchání dcera spustila ukrutný ryk už jen co jí otočili hlavu na bok a drželi jí tak na každé straně docela dlouho - sestra s dr. mě k tomu vůbec nepustili, což mi asi vadilo ze všeho nejvíc.
Při nastřelení mladší paní zabavila a odměřila každou stranu /což třeba moje dr. vůbec neudělala
/, zkontrolovala si to pohledem zdálky a ptala se, jestli s tím takhle souhlasím a pak jsem si jí posadila na klín bokem ke mně, přitulila, podržela hlavu cvak, honem rychle otočit na druhou stranu cvak a bylo hotovo ![]()
kadlina já právě měla z nastřelení strach, sama jsem si nechala nastřelit postupně 3 dírky do jednoho ucha a pak bylo peklo, bolest hlavy, pořád mi to hnísalo, až jsem to nakonec nechala zarůst a mám pokoj. Malé se to po píchání hojilo docela dobře.
Januliiik píše:
kadlina já právě měla z nastřelení strach, sama jsem si nechala nastřelit postupně 3 dírky do jednoho ucha a pak bylo peklo, bolest hlavy, pořád mi to hnísalo, až jsem to nakonec nechala zarůst a mám pokoj. Malé se to po píchání hojilo docela dobře.
Já mám jednu nastřelenou a měla jsem to v pohodě. U první jsem nad nastřelením vůbec nepřemýšlela, je to spoustu let a to se miminkům uši prostě píchaly. Až s druhou jsem tu narazila na víc diskuzí, kde si maminky většinou nastřelení chválily a potvrzovaly, že píchnutí se hojí hůř. Tak jsem to zkusila a musím jen souhlasit
Ale pravda našla jsem salón, kde se paní hodně specializuje na miminka. Taky mi říkala, že ono se nejvíc bacilů do rány dostane právě tím nasazováním naušnic, kdežto při nastřelení jsou naušničky ve sterilní kapsli a jdou rovnou do ucha /a proto taky ta rada naušničky neosahávat/. Jo a říkala mi i o případu, že někde na Praze 3 „píchnou“ ucho nastřelením, pak to vyndají a dají tam tu zlatou, tak to vůbec nechápu
jako dírka asi rovná, ale ta bolest to páčit z ucha ![]()