Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky, ženy, prosím o aktuální informace. Nyní mě kontaktovali z práce, jestli plánuji návrat a ať kontaktuji nadřízeného. Konec RD mám až na konci listopadu, tak mě překvapili. Zajímá mě, pokud se nyní rozhodnu nastoupit do práce dřív, jak je to s rod. příspěvkem? Nerada bych o něj přišla, ale mám obavy, že se o změnu výplaty musí žádat s 2 měs. předstihem? Děkuji
@Beanemcova Nepřijdeš, klidně můžeš pracovat a pobírat rodičák… ale spíš bych to viděla tak, že očekávají nástup až na tom konci listopadu, jen chtějí vědět, zda opravdu chceš nastupovat, jestli třeba nebudeš žádat o neplacené volno nebo chtít skončit.
Příspěvek upraven 06.09.17 v 17:25
@Beanemcova Neboj o nic neprijdes, muzes normalne pracovat a rodicovky prispevek budes pobirat do te doby doku ti nedojdu vsechny penize z 220000. Na rodicaku si muzem vydelat kolik chces a nebudes nijak ztratna. Takze klidne muzes nastoupit a budes mit jakoze dve vyplaty ![]()
@Beanemcova Tak me teda udivuje, ze se někdo v zari divi, ze zamestnavatel chce vedet, zda koncem listopadu hodlas nastoupit. Jsi myslela, ze se tam po x letech koncem listopadu jen tak zjevis?
@Svistice no jasně, pokud to mám tak smluvené, kdy se vrátím, tak se tak vrátím. Samozř. jsem chtěla s dostatečným předstihem nadřízeného kontaktovat. Vzhledem k tomu, jak se vracely kolegyně z rod.za mého působení ve firmě, tak mě to překvapilo, toť vše
@Beanemcova píše:
@Svistice no jasně, pokud to mám tak smluvené, kdy se vrátím, tak se tak vrátím. Samozř. jsem chtěla s dostatečným předstihem nadřízeného kontaktovat. Vzhledem k tomu, jak se vracely kolegyně z rod.za mého působení ve firmě, tak mě to překvapilo, toť vše
no tak v září mi to nepřijde jako dostatečný předstih. U nás se to řeší i půl roku předem. Často se chodí maminky po rodičovské na pár hodin týdně zapracovat. Přecejen se za rodičovskou hodně věcí změní.
@lecijasek Tak ale určitě záleží na tom, o jaké povolání se jedná… A vzhledem k tomu, že vím, jak probíhá proces školení a vzdělávání nováčků, tak obavy nemám. Navíc mám přehled po celou dovolenou, co se děje a vzdělání v oboru si můžu doplňovat nezávisle na zaměstnavateli. Stále jsem v kontaktu s kolegyněmi a vím, co se týká techn. záležitostí, že se nezměnilo téměř nic. Navíc mám nabídky již půl roku, v rámci společnosti, na změnu pozice. Tak mě překvapilo, že to teď řeší Odbor lidských zdrojů… Ale to už je jedno, já jen nechci přijít o příspěvek, toho se i týkala má otázka. Díky za reakci
Taky nechapu, ze ses jim jeste doted neozvala. Ja davala vedet uz pul roku dopredu. Urcite nechteji aby ses vracela dřív ale chteji vedet, jestli se vubec chces vratit.
@xkoup21 tak já zase nechápu, když jsem dala do práce papír, že nastoupím v konkrétní datum, proč bych je půl roku před tímto datem o tom informovala znovu. Kdyby to bylo naopak a já nastoupit nechtěla, tak to jistě řeším okamžitě. Ale oni mají podepsaný papír, kdy nastoupím… Ale hlavně jsem chtěla info k tomu příspěvku, jelikož před lety, když jsem řešila změnu, chtěli to na soc. hlásit 2 měs. před. Tak o toto mi šlo, ale díky za reakci. A vzhledem k tomu, že z práce zjišťovali, jestli nechci nastoupit, už někdy v květnu, tak ano, možná budou chtít, abych nastoupila dřív a já ráda nastoupím.
@Beanemcova Někde na úřadě se tváří, že si nemůžeš změnit částku méně než 2 měsíce předem (mně to taky tvrdili), jinde stačí přijít třeba v září, že za září chceš pobírat už změněnou částku a není to problém. Ale jak už tady bylo řečeno, můžeš pracovat a pobírat RP bez problémů. Jediné omezení je v docházce dítěte mladšího 2 let do jeslí/školky na 46 hodin měsíčně. A pak ještě je tady omezení, kdyby bylo dítě nemocné, tak na ošetřovné by třeba manžel neměl nárok, když ty pobíráš RP.
@Beanemcova
Výši RP jsem si měnila už třikrát, vždy jsem dorazila až na konci měsíce a vždy mi částku změnili ještě za ten měsíc, kdy jsem o změnu žádala. Třeba teď naposledy jsem na ÚP byla 25. srpna a už za srpen mi pošlou tu změněnou částku.
Nevím, jak to chodí jinde, u nás to bez problémů jde.