Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Dobrý večer, od prosince beru Ad citalec, napsala mi je obvodní kvůli tomu, že jsem v noci nemohla spát a zároveň asi dva týdny před tím, než mi je predepsala jsem začala mít uzkosti asino ale po nějaké době jsem opravdu mohla zase spát, jenže párkrát jsem už jeden den ad vynechala a nevím čím to je, ale úzkosti se mi vrací a nespavost taky. Strašně mě začal vadit přítel, hledám zbytečné chyby, dělám ze všeho vědu, jsem nervózní a vůbec se necítím dobře mezi ostatnima lidma. Mám jít za dr ať mi změní ad?? Nebo mám zkusit sama dávku navýšit? Ještě dodám, že mi nikdy pořádně nezabrali..
A jakou máš dávku teď?
A posouzení stavu a nasazení léků by měl řešit psychiatr a ne obvodní.
AD fungují na základě stabilní hladiny účinné látky. Ta se nejdřív na začátku braní nějakou dobu stabilizuje. Jenže pokud vynechas, přijde výkyv. A ten tě hodí někam úplně jinam a může způsobit ještě horší stavy než před nasazením.
Takže divit se, že nefungují, je jako párkrát vynechat antinu a pak se divit, že jsi těhotná.
Na nějaké své soukromé experimenty s dávkováním zapomeň, to nejsou lentilky, ale psychofarmaka, která ti můžou dost ublížit. Já osobně bych se objednala k psychiatrovi a všechno mu vylíčila včetně toho, že jsi několikrát vynechala.
@barabrambora píše:
A jakou máš dávku teď?
Je to citalec 10a beru jeden prášek denně, zkouším jestli je lepší brát ráno nebo večer a stejně je to stále naprd ![]()
@Helileli píše:
AD fungují na základě stabilní hladiny účinné látky. Ta se nejdřív na začátku braní nějakou dobu stabilizuje. Jenže pokud vynechas, přijde výkyv. A ten tě hodí někam úplně jinam a může způsobit ještě horší stavy než před nasazením.
Takže divit se, že nefungují, je jako párkrát vynechat antinu a pak se divit, že jsi těhotná.Na nějaké své soukromé experimenty s dávkováním zapomeň, to nejsou lentilky, ale psychofarmaka, která ti můžou dost ublížit. Já osobně bych se objednala k psychiatrovi a všechno mu vylíčila včetně toho, že jsi několikrát vynechala.
Aha, no naposled jsem vynechala tak před týdnem…jo taky mě napadlo že to může být tímto a to bych měla brát tedy prášek i ve stejnou hodinu, že?
AD není brufen na bolení hlavy, ovlivňují chemii v mozku. Tím, že jsi občas vynechala, občas vzala ráno a někdy večer, jsi si způsobila, že se ti stavy vrací a buď ráda, že ti není hůř.
Takže přestaň experimentovat, zajdi k obvodní, řekni jí, jak blbneš, poraď se, jak dál a mezitím si najdi psychiatra, který tě nevezme ihned, mají delší objednací lhůty. A pak už to řeš jen s psychiatrem a žádné experimenty bez porady s lékařem.
Ty nemáš žádné informace? Každý den ve stejnou dobu a Citalec spis večer. vynechání dávky když ještě nejsi ani zaléčená je hloupost ![]()
Tohle bys asi neměla řašit moc tady, ale s nějakým odborným doktorem. Obvodní lékařku za něj tedy nepovažuji( nic proti, ale měla tě za někým takovým poslat - to je její primární práce - rozpoznat a doporučit dál) Až Tě uvidí zkušený doktor a řekne Ti, že máš „jen úzkosti“, tak bych zkusila zvolit alternativní léčbu - nebo to s ní kombinovat. Někdy je lepší si chvíli vzít lék, aby ses srovnala, ale zároveň musíš najít příčinu - proč máš úzkosti - to není jen tak samo od sebe. Ale cpát se jako mladá dlouhodobě práškama není úplně dobré řešení…Jo, možná máš málo vit. D, ten to taky způsobuje.
Pomáhá pohyb - cvičení a chůze, potom třeba meduňkový čaj a různé houby a doplňky stravy - ale fakt bych se poradila s někým, kdo se tomu věnuje - třeba na doporučení.
A hlavně, teď už bude svítit sluníčko, tak Ti určo bude líp:-)
@Sisina_1234 děkuji moc, máte pravdu. Vitamin D beru, cvičim pravidelně ale opravdu to začalo jak začala být zima, nikdy sem nic takového neměla
ale jsou dny, kdy je mi fajn a dny kdy mě je takhle naprd… a jaké houby?
@Anonymní píše:
@Sisina_1234 děkuji moc, máte pravdu. Vitamin D beru, cvičim pravidelně ale opravdu to začalo jak začala být zima, nikdy sem nic takového nemělaale jsou dny, kdy je mi fajn a dny kdy mě je takhle naprd… a jaké houby?
Řekla bych, ze se myslí houba reishi, ale osobní zkušenosti nemám
To je dobře, že je Vám líp - tak vidíte!:-)
medicinální houby jako je reishi, cordyceps nebo chaga - mrkněte se na netu - mají širokospektrální účinek ( zdraví, vitalita, energie, psychika). Určitě bych se ale o užívání poradila s někým, kdo tomu rozumí a prodává je. Je to bezva a přírodní způsob, jak být fit. Sama užívám:-)
Hezké jaro ![]()
Ozivuju diskuzi (nejsem zakladatelka).
Pred 5 lety jsem si prosla zhroucenim vlivem dlouhodobeho stresu - panicke ataky a permanentni uzkost. Nez jsem se zacala lecit, zvladla jsem hospitalizaci na neurologii, 2× vyjezd rychlou, vsechna mozna vysetreni..Pak mi nastesti doslo, odkud vitr vane, prosla jsem KBT, začala brát AD a hlavne zmenila svuj zivot - prestala zapijet stres a naucila se ho zbavovat (běhám), naucila se davat se na prvni misto, byt na sebe hodná, odpocivat, pravidelne spat a jist.
Zvladla jsem si najit novou praci, prezila covidove uzaverky, vysadila AD a pred 2 mesici i posledni pozustatek tohoto obdobi - betablokatory (s panickou poruchou se mi rozjely KES - mela jsem jich skoro 20%, rovnalo se to 4 roky).
A ted se toho mele nejak moc a já uz zase citim, ze se mi obcas mota hlava, buší mi srdce, hur spim, vcera vecer prese me prosla ataka a ja dumam, co s tim.
Kvuli reorganizaci me propustili z prace. Byl to asi mesic, kdy jsem nevedela, co bude, rozjel se mi extremne svedivy atopicky ekzem ze stresu na nohach..ale podarilo se mi to vyresit, propusti me s odstupnym a uz jsem si nasla i novou praci. Do toho prijimacky na stredni, pripravuju se s ditetem uz pul roku a uz toho mam dost, soucasne se bojim, jestli uspeje.
Prijimacky uz neovlivnim a prace je vlastne vyresena, ale az ted se mi objevuji uzkostne psychosomaticke priznaky. Poznam to, ze je to uzkost, takze nepobezim na zadne vysetreni, nebudu tady fnukat, ze mi ted busi srdce a co kdyz mam nador na mozku nebo ALS, jen premyslim, co vic muzu udelat pro to, aby tohle obdobi preslo (zatim to vnimam jako obdobi, pokud by se to melo horsit, objednam se k psychiatricce, kam jsem chodila).
Objednala jsem se taky k psycholozce, kde to chci cele probrat.
Jen pro doplneni- horcik beru, bylinkovych caju s medunkou vypiju asi litr denne, jinak piju jen vodu, nekourim, alkohol jen vyjimecne, pravidelne spim a jim, kazdy den cvicim, nabeham 40 km tydne a work-life balanc taky drzim. Vztahy s manzelem a detmi jsou v poradku, nejsem urvana matka, mam cas pro sebe.
Co vic muzu udelat? Nejake tipy?
Dobrý večer, od prosince beru Ad citalec, napsala mi je obvodní kvůli tomu, že jsem v noci nemohla spát a zároveň asi dva týdny před tím, než mi je predepsala jsem začala mít uzkosti asi
no ale po nějaké době jsem opravdu mohla zase spát, jenže párkrát jsem už jeden den ad vynechala a nevím čím to je, ale úzkosti se mi vrací a nespavost taky. Strašně mě začal vadit přítel, hledám zbytečné chyby, dělám ze všeho vědu, jsem nervózní a vůbec se necítím dobře mezi ostatnima lidma. Mám jít za dr ať mi změní ad?? Nebo mám zkusit sama dávku navýšit? Ještě dodám, že mi nikdy pořádně nezabrali..