Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chci se zeptat máte někdo zkušenost s tímto chodítkem? Je to užitečná věc a nebo něco co se mi bude doma válet ![]()
Zalezi na diteti, u nas to bylo oblibene..hlavne ta deska (meli jsme trochu jine, ale podobny princip
a priznavam, ze kdyz jsem ho ve 2 letech dcery uz davala pryc, starsi (skoro 5)ho obrecel taky
![]()
@Marilanka my měly podobne a sice jsme nepoužívali jako choditko, ale ta odendavaci deska byla oblíbená u obou detí ![]()
Popravdě nemám zkušenosti s choditkem, ale od fyzioterapeutky vím, že obecně jsou choditka škodlivá, je to prý pro dítě nepřirozené a má to vliv na záda, bohužel negativní vliv. Ale ta přední část na hraní by mohla být pro dítě super ![]()
@flicek18 to se ale myslí pasivní chodítka, toto je aktivní, to je něco úplně jiného.
@Marilanka měla jsem pro obě děti velmi podobné od firmy Vtech. Děti ho milovaly a dlouho to byla nejoblíbenější hračka. Jako chodítko jsme ho používali venku, když si děti ještě nebyly úplně jisté při chůzi a pro mě to mělo obrovskou výhodu, že jsem je nemusela držet za ruku. Jsem dost vysoká, takže jsem se nemusela ohýbat. Nachodili jsme s ním kilometry. Doma si zase vyhrály s předním panelem. Toto je, myslím, z lidlu, zkušenost přímo s tímto nemám.
Ani aktivni choditka nejsou vhodna. Dite by pred sebou nemelo pri chuzi nic tlacit
Přesně, žádné chodítko, a hlavně nic netlačit! My jsme měli od neurologa přísný zákaz cokoliv tlačit. Ani tatrovky, židličky, úplně to dejte z dosahu dětí. Obzvlášť pro začínající chodce je to střašně špatně, posune se jim těžiště, zafixují si špatný pohybový vzor a to se s nimi táhne až do dospělosti. Totéž platí o vodění za ruku.
Měli jsme u obou holek a hráli si s tím dlouho, do tří let hodně, posílala jsem dál vždy ve čtyřech letech.
To je nějaká novinka, že už ani aktivní chodítko není vhodné?
My máme podobné od Vtechu, a dcera si s ním občas hraje i teď ve 3 letech. Ale koupili jsme ho pozdě, už skoro chodila, tak že vyloženě jako chodítko jsme ho moc nepoužívali, ale s tou přední deskou si fakt hodně vyhrála. ![]()
@Janli skrz vývoj kyčlí a chodidel je myšleno pasivní choditko. Aktivní choditko ale také není zrovna moc zdravé ( asi se dá rict ze je lepší než pasivní to ano), je obecně nezdravé aby dítě při začátcích chození i chodilo za ruku, jelikož pak rodič přebírá stabilitu dítěte, a něco podobného dela i to choditko.
@Maylaa píše:
Ani aktivni choditka nejsou vhodna. Dite by pred sebou nemelo pri chuzi nic tlacit
Presne tak, zadne choditko. Dite bude chodit samo, az k tomu dozraje. Choditka a podobne vymozenosti mu mohou akorat uskodit.
@Marilanka první ho neměl, u druhé jsem pořídila bazarové a pak prodala, u třetího pořizovat nebudu… je to věc na chvilku.
Děti si hráli spíš s tou deskou, chození s aktivními chodítky tolik nevadí, dítě si totiž může za chodítko považovat třeba taburet, židli, kočárek apod. ![]()
Naše dcera šoupala po bytě všechno, co šlo.
Je to věc na chvilku, určitě bych koupila bazarové , pokud se rozhodneš.
@Káťa19 píše:
@Marilanka první ho neměl, u druhé jsem pořídila bazarové a pak prodala, u třetího pořizovat nebudu… je to věc na chvilku.
Děti si hráli spíš s tou deskou, chození s aktivními chodítky tolik nevadí, dítě si totiž může za chodítko považovat třeba taburet, židli, kočárek apod.
Naše dcera šoupala po bytě všechno, co šlo.Je to věc na chvilku, určitě bych koupila bazarové , pokud se rozhodneš.
No právě u nás tlačí auticko, tak mě napadlo tohle
Takže určitě kouknu na bazarové ![]()