Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak jsem se rozhodla s vama poradit,protoze prece jenom mi to vrta v hlavicce jak to bude az nam pribude ke starsimu mladsi.Jde o to,ze syn navstevuje druhym rokem skolku od naseho bydliste vzdaleonu cca 30-40min pesky,10-15min plnym autobusem,coz je ted nekdy o nervy jezdit s jednim natoz potom s druhym v kocarku.Takze doma uz padlo,ze by sel syn do skolky cca 10min pesky od baraku,jenze na druhou stranu ho bobiska nechci odtrhnout od svych kamaradu co uz ve sve skolce ma,je tam zvykly na rezim,ucitelky a hlavne je to mala skolka kde jsou jen dve tridy:mali-velci,v synove tride je jich letos cca 20,coz jsme pri yvberu byla prestastna ze tak mala skolka existuje vzhledem k nachylnosti k nemocem.Takze co ted?Ja si zatim neumim vybavit jak budeme vuubec fungovat natoz jezdit do te skolky,takze uvitam podobne zkusenosti nazory at vim jak se rozhodnout,protoze na jednu stranu zmenu skolky bych uvitala jen pro sebe ne pro syna takze obavy jak by zapad zvykl by si jak by ho vzala parta deti ktera spolu chodi uz nejakou dobu atd…a hlavne jak by to vzal syn?..
Ahoj. Řešila jsem to samé.Syn chodil do mš vzdálené 10 km.Když se měla narodit malá,přehlásila jsem ho do MŠ 5 min od baráku a myslím že jsem udělala fakt dobře.Nedokážu si představit se honit s mimčem tak daleko.
Bála sem se že ho odtrhnu od kamarádů,ale zvládl to v pohodě a na šel si hned kamarády nový,se kterýma se vídá i na hřišti,protože bydlí v okolí,to taky předtím nešlo.
Takže za mě bych se změny školky nebála ![]()
dekuju za prispevek..u nas jeste hraje obavu to ze syn ve svych 4letech ma dost velky problem s mluvenim-navstevujeme logopedii,takze ve skolce kde chodi uz se naucili mu rozumnet atd…s detmi taky vychazi supr-neposmivaji se mu,nevylucujou ho od sebe apod…a mam strach jak yb tohle bylo v te nove skolce ![]()
Nešlo by, že by ho ráno odvezl třeba tatínek a odpoledne bys pro něj sjela ty, odpolko už si můžeš najít nějaký dřívější prázdnější spoj?
Jinak já osobně bych imino frkla do šátku. Ze své zkušenosti vím, že ať je jakýkoliv dopravní prostředek sebenarvanější, jakmile tam vlezu s dítětem na břiše, tak se místo vždycky najde ![]()
tatinek by rad,ale rano v pet odejde do prace a v pet vecer se vraci a halvne nechci aby se citil starsi nejak odstrkovany.hjoo tou jsou prekerky.ten satek je reseni,jenze nevim v tom nacpanem bue mi malem uslapou kluka co ma 4 a natoz co to mimi v satku
spoj jede jediny jinak dvema autobusy aby jsem byla v cas ve skolce s Filipkem ![]()
ahoj, ja bych asi prehlasila, deti si zvykaji rychle. Ja vodim malou do skoly vzdalene tak 20min pesky. Take resim,jak to bude po narozeni mimca,cesta kterou chodime moc pro kocarek neni - spousta schodu. Nejspis budu mimco nosit v satku (nositku) a to i v pripade cesty autobusem.
asi tak nejak,mam sice cas do porodu,ale uz ted uvazuju prakticky at to mame co nejlehci vsichni a zatim teda jsem na nic neprisla.gord ke spokojenosti vsem ![]()
Neboj se toho,ze by se mu deti posmivaly a nerozumely mu. My jsme se odstehovali pred 2 mesici do Anglie, tak je nove vse, nejenom skolka(skola). Mala tam nikomu nerozumi, oni nerozumi ji a prece se domluvi.
a nešlo by se třeba nějak domluvit s těmu učitelkama v bližší školce, že byste se tam šli na chvilku podívat, abys viděla, co to udělá, jak na něj budou reagovat ostatní děti, když špatně mluví? a pak se ho zeptat, zda by se mu tam líbilo. Ve 4letech už mi přijde dost starý, abys z něj vyrazila nějaký postoj. Když bude naprosto proti, tak bych to nelámala přes koleno, ale třeba se mu tam bude líbit.
lucie.t píše:
Neboj se toho,ze by se mu deti posmivaly a nerozumely mu. My jsme se odstehovali pred 2 mesici do Anglie, tak je nove vse, nejenom skolka(skola). Mala tam nikomu nerozumi, oni nerozumi ji a prece se domluvi.
klobouk dolu teda,ale co zivot je zmena a deti maj mozek jako houby a jazyky se uci lip nez my dospeli ![]()
jak pise Gladys, treba se mu tam bude libit - a ty mas zbytecne obavy. My byli oba vystresovani, kdyz jsme tady vedli malou prvni den do skoly a ona se na nas ve dverich otocila a rekla: tak cau a pridte pro me.
Gladys píše:
a nešlo by se třeba nějak domluvit s těmu učitelkama v bližší školce, že byste se tam šli na chvilku podívat, abys viděla, co to udělá, jak na něj budou reagovat ostatní děti, když špatně mluví? a pak se ho zeptat, zda by se mu tam líbilo. Ve 4letech už mi přijde dost starý, abys z něj vyrazila nějaký postoj. Když bude naprosto proti, tak bych to nelámala přes koleno, ale třeba se mu tam bude líbit.
to mne taky napadlo,vzit na zkousku jen nevim jestli by to slo?.musim vsechno zjistit,pobavit se o tom s Filipkem,sam nekdy chce jinou skolku pac maji fakt malou zahradu a ne moc mista na odpoledni hrani atd…a kdyz vidi ostatni skolky a velke zahrady,pisek,prulizky tak sam rika ze by tam chtel…to je fajn,jenze neni to jen o hrani ![]()
lucie.t píše:
jak pise Gladys, treba se mu tam bude libit - a ty mas zbytecne obavy. My byli oba vystresovani, kdyz jsme tady vedli malou prvni den do skoly a ona se na nas ve dverich otocila a rekla: tak cau a pridte pro me.
To je dost těžké rozhodnutí. My museli malého přehlásit do jiné školky když jsme se před dvěma lety stěhovali. Ve staré školce byl strašně oblíbený a všechny děti ho tam měly rády. Máme taky pořád dost co dohánět v mluvení, a možná to je důvod proč ho v nové školce děti nepřijaly. Nebo tím, že už měly svoje party, a on byl navíc. Celý školní rok byl pro něj trápení. On měl všechny děti rád, a chtěl si s nimi hrát, ale oni ho dost šikanovaly, museli jsme to řešit i s učitelkou. Naštěstí dostal letos odklad do první třídy. Protože je teď s mladšími dětmi, a s těmi si báječně rozumí. Jsem ráda že bude chodit do školy s touhle novou partou dětí. Pokud by byla možnost vzít malého na pár dní do nové školky na zkoušku, určitě to udělej
Můj syn chodí do školky vzdálené od bydliště tak třičtvrtě hodiny „dětským“ krokem, sama bych to zvládla sejít i o polovinu času rychleji, jezdíme městským autobusem, skoro prázdným, po 8 hodině už jsou děti ve škole, jezdí jen pár důchodců na nákupy. Jsou to teda 3 zastávky, asi 5 minut v autobuse.
Jezdíme tak od 8 měsíců malé, ale ne pravidelně, když byla např. malá nemocná, tak jsem odhlásila. Klidně, i když se nám nechtělo, občas mi někdo vypomohl s vyzvedáváním.
Za sebe můžu říct, že oblékat miminko je HRAČKA - oproti skoro dvouletému batoleti v období vzdoru, které chce vše dělat SAMO, trvá to vše dvakrát tak déle a když se dcerka sekne, tak prostě nejde.
Já ale neplánuju synovi školku změnit, mám proto ale důvody, které zatím převažují i to, že pár minut od baráku mám školky 2.
Syn se dostal do školky jen proto, že tam tenkrát otevírali třídu navíc,jinak by nepřijali někoho, kdo měl u zápisu ani ne půlročního sourozence. U nás vím, že by se nedostal.Školka je propojena se školou, která je jedna z nejvyhledávanějších ve městě. Přednostně jsou příjímány děti z jejich školky.
Kdyby chodil do školy u nás v okolí, nástup do námi vybrané školy nemá jistý, navíc školu na dobré úrovni u nás za rohem zrušili a další je buď přes nechráněný železniční přejezd nebo skoro stejně daleko jako jeho školka.
A taky, je to školka s rozsáhlou zahradou, přes ulici je velký park. Tam děti tráví pobyt venku. Ne procházkami ve štrůdlu ulicemi jako tady ve městě. Vyjímkou jsou návštěvy divadel, hvězdárny a další aktivity. Učitelky jsou super, dá se s nimi na hodně věcech individuálně domluvit, i když to třeba neřeší školní řád. Můžu si dítě přivézt kdy chci, když nestihne svačinu, náš problém.Ale do určité hodiny, než musí zbylé jídlo zlikvidovat, tak mu svačinu dají i později, individuálně. Ne do 8, jak v jiných školkách. Jediné doporučení je do 10 hodin, kdy už děti musí být venku.
A další důvod, bydlím v nájmu, sice trvalém, ale stejně netuším, jestli se např. nepřestěhujeme, než syn nastoupí do školy.
Jinak ale platí, že bych se taky nějak nebála změnit školku, děti si zvyknou velice rychle.