Nebaví mě živořit

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
10.11.19 08:32

nebaví mě živořit

Ahoj,

jdu si sem spíš ulevit, přijde mi, že nic nemá smysl, pořád se za něčím honíme a nic z toho. Je mi 23 a příteli 25 let, nemáme moc našetřeno, na hypotéku nedosáhneme, žijeme v Praze, nájmy tu jsou šílený, takže většinu platu dáme na nájem, já beru 16 500, přítel má 22 000 čistého, čili 38 500, nájem máme ve 2kk 50 m za 12 500 a poplatky 1100 oba plus energie a plyn 1800. takže 15 400 bydlení, je to okraj Prahy, byt starý, uspory jsme vrazili do kauce a realitce skoro 48 tis..a zbytek dovybavili byt, nejlevnější věci z ikeii..open card, přítel ještě auto ručení, benzin, telefony a internet..jídlo..zbývá nám kolem 10 tisíc, minus ještě 2000 přítel splácí auto, resp. půjčku, koupil si ojete, v te době ještě nežil v Praze a dojížděl, takže na život zábavu a šetření nám zbývá 8 tisác, což pro dva není moc, když si občas koupíme něco na sebe, typu NY, HM..občas na pivko, či kino..a šetříme 4000 měsíčně..ale když něco bouchne, jako ted pračka, bereme z uspor, které jsou tenké..

jasně, můžeme jít do nějaké garsonky a platit o pár tisíc méně, můžeme šetřit víc a nikam nechodit, jen do práce a domu a max na procházku..jsme z toho špatná, přijde mi že jen přežíváme, ráda se bavím, ráda výletuji, ale peníze chybí, neumím si představit až jednou budu na RD, kde budeme žít, větší byt si nemůžeme dovolit, uvažovala sjem opustit Prahu, ale mám tu rodinu, kamarády, miluji to tu, vyrostla sjme tu, každý si myslí, jaké v Praze nejsou možnosti, ale nejsou..umim nj - nijak excelentně, ale domluvim se, anglicky taky, s pc umim běžně, prostě jsem průměrná ve všem no, chápu, že pak nemůžu chtít hogo fogo místo, ale jako 16 500 je fakt málo, dělám recepční v jendé rodinné firmě nebo spíš administraci, taková holka pro všechno..hledám jinou práci, ale nedaří se, bud je někdo kdo ovládá jazyky mnohem lépe nebo prostě je v něřem lepší, na jedno místo plno uchazečů..chci si udělat kurzy a zlepšit si jazyky, ale i tak mi to vše přijde takové marné..zkusila jsme si i práci prodavačky v kauflansu, pre plat byl větší než mám ted, ale nelíbilo se mi tam, ta práce mě ubíjela, plno přesčasů, problém napsat služby jak kdo potřebuje, nade mnou byla holka co ani neuměla napsat větu bez chyby, jednali s náma jak s luzry, vydržela sjem tam jen přes zkušebku a ten avizovaný plat v konečném důsledku taky žádná sláva. spíš mě děsí budoucnost, jak něco našetřit, když pak bude dítě, jak to vše zvládnem..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6024
10.11.19 08:39

Najdete si lepsi praci oba. Berete zalostne malo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
10.11.19 08:41

Hledejte jinou práci. Na Prahu opravdu vyděláváte málo - oba + event. nějakou brigádu navíc. Nemáte děti, takže je to o to snazší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2045
10.11.19 08:41

Tak nadrizena, co neumí napsat větu bez chyby je asi tvoje krevní skupina.

Jinak teda nevím, ale každý by chtěl bydlet v Praze, jenže ne každý na to má. Takže stejně žádnou jinou možnost než nějak navýšit příjmy či snížit výdaje nemáte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
10.11.19 08:45

Jako pomocná síla v kuchyni beru víc než ty.
Jste bez závazků, nevidím jediný důvod se chopit práce třeba i časově náročnější, ale za podstatně víc peněz. Výplata vás obou odpovídá spíš menšímu městu.
Takže přestat s litovanim se a jdi si ty peníze vydělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
10.11.19 08:46

Prestan brečet a zkuz si najít brigádu na vikendy a z té odkladat, jako plat nemáte extra vysoký, ale jste mladí, bezdetní a před sebou spousty možností. Dovzdelejte s ať máte šanci získat větší peníze, nebo si najděte brigádu ať máte ty uspory. Život máte jen a jen ce svých rukou, z bývalé práce znám pár lidí, kteří chodili do své práce a potom ještě k nám o svém volnu na brigádu. Ano, je to zahul, ale měli cíl a zatím si šli. Jinak to co platíte za bydlení mi extra premrstena částka nepřijde, my bydlíme mimo prahu ve městě s cca 45tis obyvateli a takovéhle částky jsou tu běžné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2844

Delat ta 16.500 v Praze?! To nechapu, vazne ne, vzdyt snad kazda prodavacka v prazskem supermarketu bere vic…Jak uz bylo napsano vyse, najdete si oba lepsi praci, ty urcite…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138

Vítej v dospělosti a současné české realitě.

Jinak udržitelná cesta je v začátku života šetřit a trénovat skromnost, pracovat na tom aby si měla lepší možnosti v práci - jak ty, tak partner. Znamená to porozumět rozdílu mezi chtěním a potřebami a neskákat na lep marketingu, že tohe nezbytně musíš mít, jinak jsi druhořadý člověk.

Jinak podle toho co popisuješ, tak máte prostor jak pro snížení nákladů (tj. o fous víc šetřit), tak pro zvýšení příjmů (tj. pracovat jinde a /nebo víc)

Neudržitelná cesta je ještě víc se zadlužovat.

Stejně tak nevede k nějakému příjemnému standartu naletět na nabídku „rychlého výdělku, jistoty desetinásobku“. Většinou to končí tím, že hejl - tedy ty je oškubán ještě víc.

Jinak teda drtivou většinu lidí dospělost často nebaví :-D

Příspěvek upraven 10.11.19 v 09:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
10.11.19 08:47

No tak pro nekvalifikovanou nižší třídu je Praha drahá, no. Smiř se s tím, nebo si zkus zvýšit kvalifikaci, najít si lepší práci. Jako aby oba z páru brali takhle málo, to už je výkon. Tam bude něco špatně. Co dělá přítel?
Přijde mi, že na to, že vlastně nic neumíš, máš nosánek dost nahoru a chtěla bych všechno a hned a nejlépe bez práce. Vidím vás jako kandidáty na spadnutí do dluhové pasti.
O dítěti bych si ve vašem případě netroufala ani přemýšlet.

• Citovat
  • Upravit
4749
10.11.19 08:49
@Anonymní píše:
Ahoj,

jdu si sem spíš ulevit, přijde mi, že nic nemá smysl, pořád se za něčím honíme a nic z toho. Je mi 23 a příteli 25 let, nemáme moc našetřeno, na hypotéku nedosáhneme, žijeme v Praze, nájmy tu jsou šílený, takže většinu platu dáme na nájem, já beru 16 500, přítel má 22 000 čistého, čili 38 500, nájem máme ve 2kk 50 m za 12 500 a poplatky 1100 oba plus energie a plyn 1800. takže 15 400 bydlení, je to okraj Prahy, byt starý, uspory jsme vrazili do kauce a realitce skoro 48 tis..a zbytek dovybavili byt, nejlevnější věci z ikeii..open card, přítel ještě auto ručení, benzin, telefony a internet..jídlo..zbývá nám kolem 10 tisíc, minus ještě 2000 přítel splácí auto, resp. půjčku, koupil si ojete, v te době ještě nežil v Praze a dojížděl, takže na život zábavu a šetření nám zbývá 8 tisác, což pro dva není moc, když si občas koupíme něco na sebe, typu NY, HM..občas na pivko, či kino..a šetříme 4000 měsíčně..ale když něco bouchne, jako ted pračka, bereme z uspor, které jsou tenké..

jasně, můžeme jít do nějaké garsonky a platit o pár tisíc méně, můžeme šetřit víc a nikam nechodit, jen do práce a domu a max na procházku..jsme z toho špatná, přijde mi že jen přežíváme, ráda se bavím, ráda výletuji, ale peníze chybí, neumím si představit až jednou budu na RD, kde budeme žít, větší byt si nemůžeme dovolit, uvažovala sjem opustit Prahu, ale mám tu rodinu, kamarády, miluji to tu, vyrostla sjme tu, každý si myslí, jaké v Praze nejsou možnosti, ale nejsou..umim nj - nijak excelentně, ale domluvim se, anglicky taky, s pc umim běžně, prostě jsem průměrná ve všem no, chápu, že pak nemůžu chtít hogo fogo místo, ale jako 16 500 je fakt málo, dělám recepční v jendé rodinné firmě nebo spíš administraci, taková holka pro všechno..hledám jinou práci, ale nedaří se, bud je někdo kdo ovládá jazyky mnohem lépe nebo prostě je v něřem lepší, na jedno místo plno uchazečů..chci si udělat kurzy a zlepšit si jazyky, ale i tak mi to vše přijde takové marné..zkusila jsme si i práci prodavačky v kauflansu, pre plat byl větší než mám ted, ale nelíbilo se mi tam, ta práce mě ubíjela, plno přesčasů, problém napsat služby jak kdo potřebuje, nade mnou byla holka co ani neuměla napsat větu bez chyby, jednali s náma jak s luzry, vydržela sjem tam jen přes zkušebku a ten avizovaný plat v konečném důsledku taky žádná sláva. spíš mě děsí budoucnost, jak něco našetřit, když pak bude dítě, jak to vše zvládnem..

asi takhle, vše je jen o vás a co jste ochotni pro to udělat, jste mladí, bezdětní, nic vás tu nedrží, ovládáš jazyky, respektive domluvíš se, tak proč nevyjedete za prací?

dám ti příklad, žiju v Rakousku, seznámila jsem se tu s plno lidmi, kteří si sem jedou vydělat, najděte si nějaký hotel, kde je celoroční sezona nebo to střídejte zimní, letní, práci tu najdete, na nižších pozicích, ale najdete, kor když umíte trochu jazyk..

ty můžeš dělat zimmermädchen, on třeba pomocnou sílu v kuchyni, hausmeistera, pokud je trochu šikovný. mám tu známou Slovenku, neumí skoro nj, dělá pokojskou za 1250 (dá se najít i za 1400) v čistém on v kuchyni za 1390, bydlení mají jako personál zdarma, stravu též, řeší jen snídane a večeře, spolu si vydělají 2640 a nic neplatí, tohle kdybyste vydělali a utratili si za zábavu třeba 800 e, oblečení apod..zbyde vám měsíčně skoro 2000 euro, plus byste měli 13. a 14. platy..

to máš za rok i s platy navíc 28 tisíc euro! a když byste tu byli 2 roky máš milion a půl skoro, ale je to dřina, dělá se 6 dní v týdnu 8 hod, ale normálně máš nárok na dovolenou i neschopenku, zrovna včera v obchodě jsem viděla nabídku práce mitarbeiter 23 hodin týdně za 1300 euro v hrubém což je asi 1100 e..

nebo u nás ve firmě hledali paní na uklid, na ráno 5 hodin denně za 850 euro měsíčně..ale to už jsou nabídky, že byste si museli platit nájem a ty už jsou dražší, ale ty hotely? proč to nezkusíte? 2 roky a máte našetřeno a máte i možnost vzít si hypo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20858
10.11.19 08:52

Tak máte relativně drahý bydlení. A je mě jasný, že v Praze moc velký výběr není že je to všechno drahý. Tak pokud chcete víc šetřit, tak jít do spolubydlení, třeba dva páry spolu. I v Brně už je to dost běžný a rázem máte 6-8tis každej měsíc na odložení. Po dvou letech takové bydlení si odložíte třeba cca 150tis a máte to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4140
10.11.19 08:52

No jako prodavacka v Lidlu bys mela vic.. Vykasli se na nejakou devecku pro vsechno za par supu. Ztracis akorat nejlepsi roky svyho zivota. A vubec, co vas tam drzi.. Kdyby mi bylo znovu 23 a mela pocit mizerie, sbalila bych si batoh a hura na zkušenou nekam do zahranici. Aspon by ses naucila poradne jazyk a u pohovoru by te pak kvůli tomu nevalcovali jini uchazeci.. Ze mate v Praze rodinu a jste tam zvykli je slaba výmluva. Je na case pretrhnout pupecni snuru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
10.11.19 08:55

Konečně někdo uvedl reálné mzdy v Praze.
Doporučuji v první řadě omezit ježdění autem. V Praze je skvěle vyřešena síť MHD a roční jízdenka stojí směšnou částku. Jinde mít život o tolik levnější nebudete. Jedině, že byste se přestěhovali třeba do Mostu, Jirkova nebo Děčína a tam si zakoupili byt, i nájem tam vyjde trochu levněji.
Bohužel více neporadím. Pouze uvedu, že jsem se před pár lety cítila úplně stejně, jako Ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
10.11.19 08:59

@Jana-86 jenže v Mostě, Jirkove a podobně jssou sice nižší nájmy, nebo menší pořizovací cena bytů, ale ta práce tam není, nebo je podobně málo zaplacená, takže na tim budou úplně stejně jako v Praze. Prostě reálný život ma slecnu dolehl no a je jen na ní, jak se k tomu postaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1590
10.11.19 09:01

...

No, bohužel situace „dámským přirozením ke zdi“. Holt Praha začíná být jen pro bohaté. Neříkám, že to je tak správně. A nepočítej, že se to změní, spíš to bude čím dál horší. Na hypošku nedosáhnete a nájem vám sežere všechny peníze. Asi by stálo za to se zamyslet a skutečně se poohlédnout po životě i práci v nějakém menším městě. Bydlení budete mít levnější a práci tam dneska seženete taky. Hlavně se zkuste vyhnout dojíždění. Komunikace jsou ucpaná a je to jen pro silné nátury. Ale počítej s tím, že vám stejně nezbyde nic jiného než vyhrnout rukávy a začít makat. Ty vaše výplaty nejsou nic moc. Vítej v české realitě!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat