Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj maminky,
slyšely jste někdy o tom, že může být používání chůviček nebezpečné? Od narození dcery používáme chůvičku a monitor dechu 2v1. Po čtyřech měsících jsem někde na netu našla článek, že vysílání z chůviček může být pro dítě nebezpečné.
Musím na to teď pořád myslet - vysílací jednotku jsme totiž měli umístěnou v postýlce přímo u hlavičky.
Nenapadlo mě, že by to mohlo být nebezpečné.
Ty první čtyři měsíce byly náročné, měla jsem problémy s kojením, byla jsem pořád unavená… asi mi nefungoval mozek.
Prohledala jsem net, kromě toho zmíněného článku jsem nenašla jiný, který by se tomu věnoval. Pořád mi to leží v hlavě…
Je to hloupost? Vždyť chůvičky se dávají i do kočárků přímo k dítěti…
Ono když si přečteš správný článek, je smrtelně nebezpečné všecko ![]()
Tak urcite to neco vysila, ale nemyslim si, ze to muze vazne ohrozit zdravi jako treba mobil. Muselo by byt napsane nejake varovani vzdalenosti od ditete.
U Avent chůvičky, kterou mám, je tuším v manuálu napsáno, vzdálenost metr od dítěte, zjisti si, jak je to u tvé chůvičky. Nešil předem, reaktor jsi dítěti k hlavě nedala
.
Aby se prokázala škodlivost chůviček, musela by se udělat studie o dostatečném počtu mimin, které mají chůvičky metr od hlavy a tyto děti by se sledovaly desítky let, jestli jim pak vyroste v mozku nádor. Taková studie není a nebude, takže potvrdit ani vyvrátit škodlivost chůviček nelze, můžeš si o tom jenom myslet svoje.
Já jim to k hlavě nedávám, stejně jako si na noc nedávám k hlavě mobil. Mají chůvičku v pokojíčku co nejdál od těla, co to jde.
@rozumbrada píše:
Aby se prokázala škodlivost chůviček, musela by se udělat studie o dostatečném počtu mimin, které mají chůvičky metr od hlavy a tyto děti by se sledovaly desítky let, jestli jim pak vyroste v mozku nádor. Taková studie není a nebude, takže potvrdit ani vyvrátit škodlivost chůviček nelze, můžeš si o tom jenom myslet svoje.
Já jim to k hlavě nedávám, stejně jako si na noc nedávám k hlavě mobil. Mají chůvičku v pokojíčku co nejdál od těla, co to jde.
Velmi pěkně shrnuto
.
No já nechci plašit, ale my máme taky chůvičku a je tam opravdu napsáno, že by to mělo být nejmíň metr od dítěte. Máme ji tedy pod postýlkou a ještě na opačné straně než je hlavička a i tak je to dobře slyšet. Hlavně ji používáme jen velmi málo, když přijde návštěva a malý už spí a máme zavřené dveře aby se nevzbudil. Pořád bych ji zapnutou opravdu mít nechtěla. Myslím, že to totiž v podtatě funguje taky na podobném principu jako mobil. Monitor dechu snad nevadí, ale ten my máme zvlášť ten zapínáme vždy, když je malý v postýlce.
Když jsem našla ten článek, tak jsme vysílací jednotku hned přesunuli co nejdále od postýlky. V návodu je umístit metr od postýlky, ale myslela jsem, že jde o to, aby chůvička dobře fungovala, aby nesepínala při každém pohybu dítěte. Proč nenapíšou do bezpečnostních pokynů, že je třeba tu vzdálenost dodržet? Mám takový strach… Používali jsme to hlavně kvůli monitoru, bez chůviček ten náš monitor nefunguje…
@eevcca píše:
Tak urcite to neco vysila, ale nemyslim si, ze to muze vazne ohrozit zdravi jako treba mobil. Muselo by byt napsane nejake varovani vzdalenosti od ditete.
tak ono a i u těch mobilů to nebylo prokázaný… Nebo teda před pár rokama, kdy jsem to řešila kvůli bakalářce, to prokázaný nebylo…
![]()
Každopádně jak už tady bylo napsaný, u chůviček avent máme napsaný, že mají být minimálně metr od dítěte… Já je doma v podstatě nepoužívám, máme otevřeno do ložnice a kluci do pokojíku, tak je přes chodbu slyším, ale ze začátku, když jsme se přistěhovali, tam chůvičky měli, ale na úplně opačné straně pokoje, i tak byli v pohodě slyšet…
Ono i k těm telefonům - vydávají neionizující záření. Tenhle typ elektromagnetického záření je stejné, jako u televize, rozhlasu, wifi, které je naprosto všude
. Tenhle typ umí zahřívat, to je pravda. Ale nikdy se neprokázalo, že by byl karcinogenní, radioaktivní a podobně. Mimochodem tenhle typ záření je tu už desítky a desítky let, mobily se používají masově dobře dvacet let, nemluvím například o vysílačkách
.
A ještě vykopíruji toto: Tepelné účinky jako jediný vliv elektromagnetického záření potvrdila i autorita nejvyšší, Světová zdravotnická organizace, s definitivní platností už v roce 2004. Vzhledem ke svobodě bádání se občas objeví nějaká studie ukazující jiný druh účinků, zatím všechny ale byly úspěšně dalším zkoumáním vyvráceny.
Pozn: s mobilním telefonem pod polštářem spím dobrých patnáct let a nehodlám na tom nic měnit.
Samozrejme, ze to vysila, to je taky duvod, proc bych to k diteti nedala, je pravda, ze je zareni vsude kolem nas, ale to neni duvod, proc to jeste zhorsovat, takze se to snazim eliminovat, jak to jde, internet mame po dratu, mikrovlnku nemam, mobil taky ne, manzel i deti mobil doma vypinaji
a ze je zareni z mobilu skodlive, bylo nedavno prokazane
Příspěvek upraven 11.02.13 v 11:39
Nejhorší je, že se člověk snaží dělat všechno správně a svoje dítě maximálně chránit, a nakonec zjistí, že vlastně dělá všechno blbě.
Monitor s chůvičkami jsme pořídili proto, že jsme se báli syndromu náhlého úmrtí. Jsem hloupá, že nebezpečí ve formě nějakého záření nebo vysílání mi vůbec nenapadlo… ![]()
@MamkaLenka ted uz je zbytecny se tim zabyvat a trapit se, urcite se nic nestane
@rachel55 píše:
a ze je zareni z mobilu skodlive, bylo nedavno prokazanePříspěvek upraven 11.02.13 v 11:39
Kde a kým to bylo prokázané? Máš odkaz na nějaký oficiální zdroj nebo jsi četla nějaký senzacechtivý článek?
Zakladatelko, nešil
.
Nemam cas to hledat, je to nedavna zprava, prokazali to Italsti vedci
ono ale nebudme naivni on nekdo rychle zaplati jiny vyzkum a ten prokaze opak, zijeme v globalni ekonomice a nikdo nema zajem nam prokazovat dobro, ale naopak na nas co nejvic vydelat
jinak treba mikrovlnky byly v Sovetskem Svazu za komunistu zakazabne, protoze se vedelo o jejich skodlivosti, to jen takova zajimavustka