Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potřebovala bych radu - moje dvouletá dcera mi už nějaký čas bojkotuje obědy, prostě je nějak zablokovaná. Snídá kolem osmé a i když už pak nedostane až do poledne nic než ovoce (hrst borůvek, jablko nebo banán), raději půjde spát hladová, než aby něco poobědvala. Můžu vyvařovat, jak chci, ani jídla, která miluje, prostě v poledne nesní. Většinou to dopadne tak, že jak ten oběd před ní položím, tak ho zase odnesu, a do postýlky jdeme s flaškou mlíka, které výjimečně vypije před spaním, ale skoro pokaždé ho do ní leju, až když usne, abych neměla blbej pocit, že spí hlady. Občas se pak nají, až když se vzbudí, ale to taky není pravidlo, spíš až večeři.
Zkoušela jsem toho už hodně, větší svačiny, žádné svačiny, hračky, blbnutí, obědvat prostě nechce. Potřebovala bych poradit, jestli to mám nechat být a dělat to tak, jak jí to vyhovuje, nebo ji dál zkoušet na ty obědy naučit i za cenu boje. Mám trochu starost, aby později neměla s takovým režimem problémy třeba ve školce.
Díky za názory.
Máme ted to samé.....oběd prostě jíst nebude…
Ráno jogurt,dopoledne jak kdy.....často spíš nic a oběd????sedne se,nechá si dát bryndák a pak mi řekne,že nemá hlad,že přece ráno papal jogurt.
Po spaní mu to zkusím dát znova…někdy chce,někdy nechce......
A klidně vydrží do večera o hladu
A večer?????chce bud nektarinky,hroznové víno,křupiny,kukuřičný chlebík jinak nic.
Zatím to neřeším,jsou dny,kdy jí ukázkově,dny kdy prostě nechce…
hmm,tak koukám,že je to nějaká infekce,u nás to samý,jako mimi jedl víc než ted a oběd? řev,slzy,jíst nebude…
Zastávám názor, že u plnýho talíře ještě nikdo hlady neumřel. Ale nemám doma nejedlíky!
Takže bych úplně zrušila sladkosti a dítěti dávala jen naplánovaná jídla (snídaně, oběd, večeře, svačina) nebo ovoce.
V žádném případě bych dítě necpala mlíkem, prostě by šlo spát hladové ![]()
Týden dva vydržet a pak případně konzultovat s pediatrem, jestli nestrádá.
Edit.: U nás se veškeré takovéhle výkyvy vždy vyřešily samy. Pokud dítě nejí, nešílím, jeho problém. V těchhle mezidobích se snažím dávat jídla, která vždycky chutnala nebo něco úplně nového. V žádném případě ale nic mimo pravidelných jídel nebo ovoce.
Já bych především do dvouletého dítěte nelila mléko ve spánku „aby nemělo hlad“…
![]()
Osobně bych asi na pravidelných jídlech trvala - z principu, kvůli pravidelnému režimu v jídle. Považuju to za důležitý zvyk do života. Třeba jen pár lžiček, malinkou porci, ale nevynechávat úplně. A samozřejmě bych úplně a důsledně vypustila jakékoli zobání mezi jídly - křupky, rohlíky, cokoli. Ve dvou letech už tohle moc dobře chápou.
U nás taky takové období sem tam přijde, ale zatím se to vždycky upravilo samo - a většinou to bývá v době, kdy mají málo pohybu, třeba se nedá chodit ven a tak.
Nenutila bych, když nechce, jedině jí to zprotivíš… Zkus ji namotivovat - třeba u nás občas funguje imaginární Honzík, který čeká na chodbě, až mu odnesu zbytky
To syn těžko rozdýchává. Nebo udělat z jídla hru - syn je vlk a žere mi ovečky, když se nedívám
Ale tyhle blbosti už jsi určitě vyzkoušela, co? A nedávala bych jí to mléko ve spánku - zasytí ji a vlastně ani neví, že něco jedla… Podle mě je lepší, když zažije pocit hladu, třeba jí pak bude líp chutnat
A třeba je to jen období, které časem přejde. U nás jednu dobu syn nesnídal (my nemáme problém s vařeným jídlem, ale s pečivem, takže snídaně, večeře…) a časem to přešlo, už aspoň něco málo sní ![]()
No jo,ale on tu pusu prostě neotevře,sundá bryndák a jde spát…
Odpoledne na svačinku nic nechce---tvrdí,jak nemá hlad…
Večer k večeři chce aspon tu nektarinku,jinak by klidně šel spát hladovej.
Přitom je to pořez ![]()
Třeba týden jí ukázkově,pak má 3-4 dny,kdy takhle blbne.
Nedostane nic sladkého,když chce bonbonek,řeknu jo,ale až po obědě a on oželí bonbon a ten oběd nesní
To snad bude tím věkem
Jako bych viděla našeho drobka, ovšem s tím rozdílem že u nás dáme ráno mlíčko, pak snídani…někdy se po ní žene, někdy nesní skoro nic, další jídlo má kolem 10 - jogurt nebo chleba se sýrem a pak oběd…pokud jí, OK, pokud nejí má smůlu…jde hlady spát, po vyspání většinou bez protestů oběd sní…jen si u toho s něčím většinou hraje ale trvám na sezení u stolu a hračku mu přinesu. Sváča je většinou venku a večeře opět u stolu…a stejně jako u oběda, když nechce má smůlu, za den toho snědl dost, takže umřít nemůže
Zobání během dne podle toho jak jí, pokud ano, zobe rozinky nebo něco podobnýho, někdy i lízátko, ale když nejí má smolíka…jen vysvětlit babičce to dá celkem fušku ![]()
já dávám obědy až po poledním spánku, před tím je protivný a jíst nechce.Zkus nedat to mlíko před spaním a oběd dát po probuzení.
Jinak i nás je pravidlo, že musí ochutnat, protože někdy jídlo zazdí už z principu a po uchutnání to dojí celé. Pokud po ochutnání nechce, nenutím
Já když ochutnám a řeknu dobrý to je,tak mi řekne,maminko,tak to papej ![]()
Nenutila bych mu to.Dala bych snídani, odpoledne před něj položila oběd a hlavně obědvala s ním, ze svého talíře samozřejmně
.Pokud nic nesní tak to zase v klidu odnes.Rozhodně žádné mléko ani ve spánku ani když je vzhůru takhle po obědě.A pak až večeři.Nechce?Nenuť ho.Děti sami nejlépe vědí kdy mají hlad a kdy ne.A pokud to má jen někdy, je zdraví a evidentně mu nic nechybí, tak bych to vůbec neřešila.
Koukám,že batolata stávkujou s jídlem ![]()
Mému klukovi je 2,5 roku a s jídlem taky bojujeme,ale já ho nechávám,nechceš jst tak budeš hladovej
On jídla ,které miloval a rád jedl,teď mi je vůbec nechce a nejraději by nejedl nic jenom kakao a obcas neco zobnul,ale nechávam ho,nebo je den,kdy si řekne o jídlo a taky je den že mi jídlo odmíta a doufám,že se to ve školce upraví ![]()
To je téma pro nás.Já jsem zoufalá,protože můj 2-letý nechce prakticky nic.Obědy bojkotuje už několik měsíců.Bohužel je i velice drobný.89cm-10,5kg.Nemám pocit,že by mi nějaká rada pomohla,zkouším vše co se dá a nic.Jen ráno vypije obvykle 250ml mléko s kaší,nebo mu zahušťuji Bebu.Je to beznaděj
![]()
Ovoce a zelenina= nezájem jedno v jaké formě
Přesnídávku vypije s vodou,lžičkou málokdy. Řekla bych porucha příjmu potravy=průšvih
Už řeším s doktorkou nutriční výživu ![]()
Omlouvám se zakladatelce…spíš jsem si jen vylila ![]()
U vás bude líp,myslím,že je to přechodné období a děti zkouší kam až můžou zajít ![]()
Držím palečky ať to brzy přejde.Já si také říkám,že z toho vyroste a jednou to bude pořádný chlap ![]()
Díky moc za odpovědi.
S tím mlíkem je to potíž, protože mi ho jinak nepije vůbec, už ani v noci. Takže jsem byla ráda, když si o něj začala před poledním spaním říkat sama - že nechce oběd, ale mlíko, jednak, že má v břiše aspoň něco, jednak kvůli mlíku samotnýmu.