Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, od jakýho měsíce jste začly učit děti, že kravička dělá bůů,pejsek haf atd?Nebo od kdy je dítě schopný se tohle učit?Díky ![]()
Učila jsem hned, jak začal vnímat a ukazovat obrázky. Určitě už kolem roku. Teď má rok a třičtvrtě a výsledek je ba-ba u psa (baf) a ka-ka u slepičky (musí vypilovat O
).
On totiž jaksi nechce pořád mluvit ![]()
Na druhou stranu ale na obrázku pozná a ukáže nejmíň 20 zvířat ![]()
Příspěvek upraven 09.08.11 v 11:01
AHojkyy, tak já jí to tak nějak ukazovala okolo 10tého měsíce, když jsme byli venku, tak na pejska, kočičku, ptáčka, nebo v knížce. Je jí 16 měsíců a umí a pozná asi 12 zvířátek. Prostě tak nějak postupně, klidně už můžeš začít. My začínali pejskem, páč je všude venku amáme ho doma. Když vidí pejska, dělá haf haf, když vidí kočičku, mňau a podobně. Jako neřekne ještě kráva a tak, ale pozná a udělá bů
Já jsem toto dětem povídala takřka od narození..Máme rodinu na vesnici, mají zvířata, občas tam jezdíme, takže nebyl problém..
Co se týče obrázků a knížek a hraček zvířátek, taky hodně brzy, jak dítko začalo vnímat..
Myslím, že první výsledky u dětí byly okolo 10 měsíců ![]()
Ahojky, naše malá ma 15 měsíců, učím jí to zhruba dva týdny, dříve jí to moc nebavilo. Prohlížíme si leporela s domácími zvířátky a říkáme si jejich zvuky. Už zvládne pejska, kočičku, krávu, ovečku, prasátko, slepičku, husu. Někdy se jí to plete, ale je strašně šikovná a hlavně jí to baví, zrovna včera jsem jí musela koupit další leporelo
Má dečku, na které jsou domácí zvířátka a první co dělá, když se probudí je, že začne ukazovat na zvířátka a dělat jejich zvuky.
Kubíka zajímaly knížky od narození, takže teď ( je mu 17m ) pozná mraky zvířat a dalších malůvek. Zvuky nedělá max. gaga na kačenku. Ale on toho vůbec moc srozumitelného nenamluví ![]()
Holky, vy ale máte šikovný dětičky.No obrnim se trpělivostí a zkusim jí to opakovat.Ale mě přijde že mě malá vůbec neposlouchá,nevnímá,kouká co kde lítá ale nebere co jí říkám ![]()
MarkyM píše:
Holky, vy ale máte šikovný dětičky.No obrnim se trpělivostí a zkusim jí to opakovat.Ale mě přijde že mě malá vůbec neposlouchá,nevnímá,kouká co kde lítá ale nebere co jí říkám
Záleží taky, kde žijete..Pokud jste typicky z centra města a se zvířaty, krom ptáků a psů, přijdete do kontaktu jen vyjímečně nebo v ZOO, tak mi na tom nic divného nepřijde ![]()
Podle fotky bych řekla, že se jedná o dítě kolem roku, možná míň
V roce staršího knížky nebavily ani omylem..
Jana206 píše:MarkyM píše:Záleží taky, kde žijete..Pokud jste typicky z centra města a se zvířaty, krom ptáků a psů, přijdete do kontaktu jen vyjímečně nebo v ZOO, tak mi na tom nic divného nepřijde
Holky, vy ale máte šikovný dětičky.No obrnim se trpělivostí a zkusim jí to opakovat.Ale mě přijde že mě malá vůbec neposlouchá,nevnímá,kouká co kde lítá ale nebere co jí říkám
Podle fotky bych řekla, že se jedná o dítě kolem roku, možná míňV roce staršího knížky nebavily ani omylem..
Jani, bydlíme na vesnici.Zvířátek je tu spoustu.Malá bude mít za chvíli rok.Možná jsem na to šla špatně,nesmím na ní chvátat a dát jí čas.
Starší ten nemluvil do třech let prakticky vůbec, jen právě uměl citoslovce. Že by ho to někdy nějak bavilo, to se říct nedá, začal poznávat zvířátka někdy kolem roku a půl. Dřív nechtěl o žádným leporelu ani slyšet. Mladší umí na 14 měsících říct jen haf haf a občas z ní vypadne čiči, a to jen proto že je máme doma. Jinak prohlížení knížek jí taky nebere, kouká kde co lítá a prdí mi na to. Asi mám obě děti knižní barbary ![]()
Tak treba jak dela pejsek-baf baf jsme zacali pomalu ucit kolem 10.mesice,ale to treba jen diky tomu,ze u tchanovcu maji dva psi a on z nich byl nadsenej ![]()
Rozpovidal se vice kolem toho roku,zacal i ukazovat pozdeji obrazky,stale vic a vic.Ted mu bude 23 mesicu a zna vsechny zvuky domacich zvirat a nektere i ostatni.Na obrazku pozna uz skoro vsechny zvirata.
Jakmile mala zacala sedet, tak mi sedela na kline a ja mastila Farmville na Facebooku. Takze kolem roka uz solidne umela zvuky zvirat ![]()
Oni děti někdy překvapí. Náš Kubík moc nepovídá, ale pořád se ptáme jak dělá pejsek, slon atd. A jednou jsem se ptala, jak dělá čáp ( klapy klap ) a on se začal chodit a co krok jednu nohu vyhodil nahoru ![]()
Ono těžko říct. Jakmile jsem zaregistrovala, že kluci registrují zvířátka. Ovšem u staršího bylo naprosto zjevné, že nějaká kravička, kozička, budiž, když to musí být, tak holt zameká a zabučí. Ale značky aut … máma čumí sama, co existuje za značky!
Snažím se jí to učit od 8m - máme knížky se zvířátky, jednu dokonce se zvuky.
Za ty tři měsíce je úspěch to že v knížce i naživo pozná psa a řekne haf haf. Teď máme u nás na prázdninách králíka, a za dva dny pochytila a říká KRA ale dodá k tomu af, af, prostě králík mlčí, tak neví jak ho má udělat a moje ňuf, ňuf nezabírá
.
V knížce pozná kočičku, ale neřekne jak dělá.
To je zatím všechno, nějak na ní netlačím, ale snažím se jí denně tu knížku číst (jsou tam říkanky), případně když vytáhne plyšáka tak jí říct co to je za zvířátko.