Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
tak jsme slavně koupili první botky, Eliška obchází nábytek, chodí za židlí a tak. Už v obchodě byl po chvíli řev a přestal, když jsme boty konečně sundali. Doma opět řev, vyhraje si s nima, tahá je za tkaničku za sebou, ale jak je obuju, tak strašnej řev. Taky jste to někdo měl? Jak to překonat? Doma je pořád v ponožkách, za chvíli je ztratí, takže pořád hledáme ponožky a oblékáme, nožičky má studéné. Co poradíte, jak ji na boty zvyknout?Díky
Andrea
Andi - jestli nejsou moje informace mylné, tak se dětem hned botičky dávat nemají. Je prý nejlepší když chodí na boso, a nožička tak má neomezený pohyb, a dobře se utváří ta klenba..... A co takhle místo ponožek punčošky?
jinak přeju, ať si na botky rychle zvykne. U nás je to naprosto bez problémů …
Andela - malá už takhle obchází asi měsíc a stoupá si na špičky, neurolog doporučil boty, aby stoupala na celou nohu.
Pevne boty bude potrebovat, az bude behat venku. Doma jsou lepsi pres puncochace protiskluzove ponozky, treba i s celou pogumovanou podrazkou. My malemu obouvame doma kozene „capacky“, nejsou to boty, ale ani ponozky, neco mezi tim.
pepsi a Lukas skoro 2 roky
Andi, nám zhruba v tuto dobu (asi po dvou měsících obcházení všeho) taky pediatr doporučil botičky, že malá špatně stáčí nožičky…Tak jsme vystartovali na dětskou rehabilitaci, kde nám paní dr. vysvětlila, že se takhle brzy fakt botičky dávat nemají, právě kvůli vývoji nožičky, klenby atd. To, že tak různě „špatně“ dávají nožičky nebo si stoupají na špičky je dáno právě tím, že si ještě nejsou jisté, testují, učí se… Botky už jsme sice měli koupené, ale malá je taky nechtěla, řvala jak tur a po tomhle vyšetření jsme jí je nedávali. Když začala chodit úplně sama, tj. sama se postaví v prostoru bez pomoci (což je ten moment, kdy se mají dát boty), akceptovala boty sama od sebe. Tak vydrž. ![]()
Anulenka
Mám podobný problém jako zakladatelka. Dceři je 15 měsíců, doma už celkem hodně chodí a je zvyklá na polodupačky. Jakž takž ještě snese capáčky, ale když jí zkusím dát něco bytelnějšího, tak je konec. Trvá pár vteřin, než oderve sucháče a z bot je hračka. Máme zděděné prakticky nenošené kotníčkové kožené sandálky - ty jsou bytelné a těžké a celkem chápu, že ji štvou. Ale nesnese ani darované nové látkové sandálky s tenkou gumovou podrážkou - sice nejsou anatomicky tvarované, ale na sžití se s obuví mi přišly docela praktické. (Venku ještě nechodí, celkem často to ještě bere po čtyřech, a na to už je trochu kosa.)
Poradíte mi, co dělat?
@karolina_a_betuska naše dvojčata nesnesly na nohách od mimin cokoliv! na procházkách jsme poztrácely všechny botičky, ponožky…prostě vše! a když začaly chodit a já jim koupila na doma kožený botky…tak to byla hrůza - nechtělky je ani navlíct na nohy a když jsem jim je narvala na nohy násilím, tak hystericky řvaly, nechtěly se postavit, nechtěly chodit a snažily se je sundat z nohou! málem jsem botičky šla vrátit do obchodu (nebyly nejlevnější
))
no a jak na ně? nechala jsem jim ty boty válet na zemi mezi hračkama…začaly si s nima hrát a postupně si je nechaly i nazout bez řevu…zkoušela jsem každej den chvilku…pak jsem je vzala do obchodu s botama a nechala jim vybrat hezký bačkůrky - nebyly to žádný zdravotní z žirafkou, ale samy si vybraly a nechaly si je nazout…nenápadně jsem je vyměňovala za ty zdravotní… ![]()
a dneska? boty milujou a chodí tu po bytě i v mých kozačkách na podpatku ![]()
takže pevný nervy, vydržet…pujde to! ![]()
Vydrzet, meli jsme to same. Jedine co byla ochotna tolerovat byly kozene capacky. Ale je fakt, ze my to meli jednodussi, protoze zacinala chodit ke konci kvetna, takze venku behala bosky. Fyzioterapeutka rekla, ze pro ni bylo prirozene, chodit bez bot, potrebovala posilit svaliky, vylepsit rovnovahu, vytvarovat trochu klenbu. Trvalo to cca dva mesice…
Vydržetř..nechat vyřvat…a poprosit ostatní, ať chválí, jaké má krásné botičky…
U nás tohle zabralo… ![]()
Ja jsem prave cetla, ze je lepsi davat botky jen treba na ven.pry je to z duvodu, ze kdyz dite je naboso, tak se posiluje klenba.pod ni je tukovy polstar.kdyz maji deti boty a navic s klenbou do 4let, tak ten tukovy polstar ochabuje a klenba se nici.ale pokud ti to takhle nejaky lekar doporucil, tak proc ne;-)my jsme male hned od zacatku rikali, jeee ty mas krasny boticky, kazdy je obdivoval no a ona je hned chtela.ted reknu ze jdeme ven a leti pro boty a dava je na nohu:-)tak jedine takhle to zkusit.nic jineho me nenapada. hlavne asi nenutit nasilim.oni se vetsinou sprajcnou a je zle.
Když nám mimča v jeslích začínají chodit, boty nedáváme, nožička je ve vývinu, některé děti může bota i dost bolet. Kvůli chladu jim oblékáme punčocháče a přes ně protiskluzové ponožky, teď v zimě jim dáváme boty na kočár, aby jim nožky nemrzly. Jinak většina dětí si o botky časem začne říkat sama, baví je to zouvání a nazouvání, někdy až moc
No a nám rehabilitační i ortoped říkal, že botky by děti měly nosit i doma, pokud máme doma převážně tvrdý podlahy ˇplovoučka, dlažba!, že se klenba pak nevytvoří správně. pokud děti chodí po kobercích, venku po trávě, tak se doporučuje bosky ![]()
naše holky teda nesnesou na doma ani fusekle, ani punčochy…doma chodí prostě nahatý a bosky
no ale taky jedna z nich vtáčí špičky ![]()
Včera jsme koupili první boty. V obchodě ještě ok, doma v nich chvilku stál. Dneska jsem chtěla, aby se s nimi trochu seznámil. Řev jen je viděl. Po obutí si ani nestoupne a pláče. Musela jsem je hned odnést z dohledu.Co s tím? Zkoušet dál nebo počkat? ![]()