Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj maminky,
potřebuju radu.
Ondra je samo o sobě docela ufňukaný dítě od narození.Ale co vyvádí posledního půl roku,je děs.Odmítá chodit ven s babičkou a dědou,chce být jenom se mnou…takže tchýně vyvenčí mládě a Ondra je doma.fakt hotovo.
Dneska znovu-řval,že nikam nejde,že jenom s maminkou a Martínkem a málem se pozvracel.
Co s tím?Ráda bych byla doma někdy sama s tatínkem ![]()
M.
Ahoj Monindo,
myslím, že ti určitě lépe poradí maminky více než jednoho dítěte
Ale napadlo mě, jestli Ondrovo chování třeba nesouvisí s příchodem mladšího brášky na svět: prostě jestli trošku nežárlí, protože už není středem pozornosti jen on sám a jestli takto vlastně jen nebojuje o tvou přízeň…
Verča a Adámek
Taky si myslím podle toho co píšeš, že to trvá asi půl roku, že se jedná o žárlivost. Chce být s Tebou, protože Tvá láska už je rozdělená na dva díly a on si ji chce užívat někdy sám. Ale taky je možný, že má jen takové období a časem to přejde. Já mám dvě děti ale dvojčata (2r. 5 měsíců) takže jsou od mala zvyklý že jsou dva.
já vím,určitě žárlí.ale jak to mám vyřešit?fakt už nevím,jak víc mu lásku ukázat.
já právě myslela,že to přejde.ale tohle už trvá půl roku a Martínek už taky vyžaduje víc pozornosti než předtím.
no,asi to přejde,až to dítě začne chodit a trochu ho začne vnímat a hrát si s ním.
no nic ![]()
ale babičky jsou z toho smutný,berou to osobně.
Priklanim se take k zarlivosti. Zkus si najit cas a venovat se obcas jen starsimu chlapeckovi, potom by melo byt snadnejsi pochopit, ze se obcas venujes jen miminku…
Terik
Ahoj,
taky si myslím, že je to žárlivost, ale taky je to prostě věkem. Sárka byla taky taková - okolo 2,5 let se začala „zbytečně“ (podle mě samozřejmě) vztekat kvůli všemu, jakmile jsem zmizela z dohledu, tak byl průšvih.
Terezka se narodila, když jí byl rok a 5 měsíců, ale toto vztekací období nastoupilo cca rok po Terezině narození - takže žárlivé scénky jsem už rozeznala od těch jiných… ![]()
Prostě se ozbrojit trpělivostí a snažit se je pochopit - nemají to prckové vůbec lehké.
Taky to může souviset s jejich uvědomováním si sebe sama a postupném začlenění do systému já-ty-oni… Jediná jejich obrana je vztekání se…
Takže trpělivost… Přejde to…
![]()
P.S. U Terezy už to pomalu taky nastupuje… ![]()
Pavla
díky za ohlasy.
to,že nechce chodit ven s babičkou,jsemk žárlivosti vůbec nepočítala.já spíš myslela,že se bojí,že ho někam šoupnem a bude bez nás.
tak zatim
M.
ahojky, co kdybys s babičkou poslala kočárek? Ondrášek by si Tě užil a možná by byl klid…
Já mám děti o 7let, takže to je bez problému a navíc starší je holčička, takže malá chůva
a nijak viditelně nežárlí, ale ona je už spíše „samostatná jednotka“. Akorát u našich, které má hrozně ráda, začíná žárlit, protože malý už je miláčkem našich a zatím to byla ona, koho zbožňovali
, ale pořád je to v normě. Tak hodně štěstíčka a pevné nervy ahojky I.
IVIK21:samo,že jsem nakonec poslala s babičkou jenom kočárek ![]()
Ondra byl doma a byl hodnej.Jo,jo,on se mnou spí i v posteli,aby si nepřipadal odstrčenej,že s náma spí Martínek.ale kde je pak ta hranice toho,že s náma pak mává? ![]()
Ahoj holky,
syn má 5let, byl 2,5týdne doma, nakonec antibiotika, pořád řval, že chce ven, teď když má chodit ven, tak ho nemůžu nikam dostat. Doma neposedí, lítá, skáče a honí se s dcerou. Mele kraviny. Jak ho dostat ven?
Na něco ho nalákej - hřiště, kolo, jestli máte, nebo se třeba domluv, jestli má nějakého kamaráda ať si má s kým hrát…nebo to vzdejte a ještě počkej… co školka, chodí?
Bych se ho neptala
Samozrejme bych se ho pokusila namotivovat na neco, co ma rad, ale jinak bych ho proste oblikla a slo by se ven. Urcite by ho neco hned nadchlo ![]()