Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, neznáte to některá? Mám holčičku, rok a 8 měsíců. Je nesmírně šikovná, povídá jako tříletá, motoricky zdatná … ALE: absolutně odmítá kousat jídlo. I měkounká uvařená mrkvička je problém. Vyplivne ji nebo to syslí v tváři nebo se to snaží spolknout a pak blinká. Už si s ní nevím rady. Už jsem se i bála, zda nemá fyziologický problém, ale asi ne - protože oříšky kousat umí, sušenky taky. Ale jídlo ne. A to jí už ani ty sušenky nedávam. Radši je o hladu, ale nekouše. Ani třeba měkounkou rybu, brambor … Doktorku mám na prd, řekla mi, že ona taky nemá ráda kousky.
Co s tím??? Už mě nebaví jí vše strouhat a mixovat. Jinak nejí ani jablíčko, meloun, víno - prostě nic. To ani neveme do pusy.
PORAĎTE, prosím.
Hanka
Ahojky, taky mám doma to samé, je to trošku lepší, už kouše i rohlík a zeleninku v polívce. Chce to trpělivost a neustále nabízet a nabízet, ať se snaží kousat. Ale nenásilně. Ale jinak jsme byli donedávna úplně totéž: taky se nám nechtělo kousat nic kromě tyčinek (to nám šlo skvěle) a když už měla kousek jako pokousaný a skoro spolknutý, hned hodila „šavli“. Ale syrové ovoce mi nepokouše zatím doteď , to musím bohužel mixovat, jinak ji do Kačky nedostanu vůbec. Tak jsem ráda, že mi sní syrové ovoce aspoň takhle namixované. Jinak moc asi neporadím. Třeba ten rohlík jsem malé nabízela téměř neustále tak dlouho, až se to prostě naučila kousat. I když jí to ještě musím krájet na malé kousky, ale i tak už něco kouše. Jo a ještě jsem přišla na to, že pokouše a sní jenom to, co jí chutná. Z ostatního jídla (co nechce) se neustále nadavuje a občas i poblije pořád. Tak si říkám, že se to prostě jednou naučí jíst všechno, jenom nám to asi potrvá o chvilku dýl, než ostatním dětem. Kamarádčina holčička jí od jednoho roku úplně všechno a nááááádherně kouše…Taky jsem chvilku záviděla, než jsem si uvědomila, že děti nemůžu srovnávat, každé je jiné a lepší v něčem jiném. Naše malá na rozdíl od té holčičky zase líp mluví a učí se chodit na nočník, kdežto ta druhá holčička nechce o nočníku ani slyšet. A to je asi o dva měsíce starší. Takže klíííd, naučí se kousat, ale až to asi uzná za vhodné..
. Neboj.
Honzík začal kousat až kolem 10 měsíce, oběd jsem mu mačkala vidličkou, ale pokud to nebylo rozmixované, tak se poblinkal. Pak najednou začal kousat rohlík a pak už to šlo samo.
Jé, tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama. Ty Kačenky to prostě asi neumí
Tak uvidím, někdy už šílím, taťka radši ani nekrmí ![]()
Kdybyste někdo zna fígl … ale asi to chce čas, já vím
Jojo
Hanka
Hanko chce to cas a hlavne nevymeknout a nemixovat. pokud pokouse susenky a orechy,je to jen o tvrdohlavosti ![]()
Tak koukám, že nejsem sama, komu nechce děťátko kousat. Snese kousky v jídle k obědu, ale rozmačkaným banánem se dáví, sušenku nebo rohlík občas nažužlá, ukousne a spolkne, ale většinou buď ukousne moc velký kus a rovnou se pozvrací, nebo ukousne menší, povaluje v puse a pak sedí s vyplazeným jazykem a čeká, až ten kousek vyndám. Tak trpělivě nabízím věci ke kousání a čekám, až se to naučí. ![]()
ahoj, taky mám doma nekousavé dítko:( Jestli některá čtete maminku, ta teď tam o nekousání vyšel článek. Doktor tam radí jedné mamince. Docela mi to nahnalo strach…doporučuje dětského psychologa a vyšetření neurologem.
HankaB píše:
Holky, neznáte to některá? Mám holčičku, rok a 8 měsíců. Je nesmírně šikovná, povídá jako tříletá, motoricky zdatná … ALE: absolutně odmítá kousat jídlo. I měkounká uvařená mrkvička je problém. Vyplivne ji nebo to syslí v tváři nebo se to snaží spolknout a pak blinká. Už si s ní nevím rady. Už jsem se i bála, zda nemá fyziologický problém, ale asi ne - protože oříšky kousat umí, sušenky taky. Ale jídlo ne. A to jí už ani ty sušenky nedávam. Radši je o hladu, ale nekouše. Ani třeba měkounkou rybu, brambor … Doktorku mám na prd, řekla mi, že ona taky nemá ráda kousky.
Co s tím??? Už mě nebaví jí vše strouhat a mixovat. Jinak nejí ani jablíčko, meloun, víno - prostě nic. To ani neveme do pusy.
PORAĎTE, prosím.Hanka
Tak tohle znam. To mi mala delala jeste pred pul rokem. Ale pak si jeden den usmyslela, ze bude kousat a od te doby no problem. Tak si myslim, ze to u vas taky neni ze by to neumela
ale tim ze bude tvrdohlavicka jako ta nase. Ona az se rozhodne, tak bude vse okay. Mi to tak mame ze vsim. I s nocnikem byl boj a pak jednoho dne se vzbudila, ze chce na nocnik a od te doby mame jen jednu plynku na noc. A pres den nic… <3
Ahoj Be -rus-ko ![]()
Začínala jsem tuto diskuzi, když malé byl zhruba rok a půl. Teď jsou jí tři a nejsme na tom o moc líp
Sice už zeleniku malinko lépe kouše v polévce, ale stejně musí býžt rozmačkaná. Maso jen mixované, jinak vše plive. Jo jo, paličatá je až běda, je to boj. Čeká ji za týden školka, tak nevím, co tam s ní udělají, jí je totiž i úplně jedno, co dělají ostatní, když ona něco nechce. No, radost
![]()
Hanka
Ahojky,
tak jsem našla tohle téma.......na jednu stranu jsem ráda, že v tom nejsem sama, na druhou, Hani, jsi mě moc nepotěšila…
Naše 14měsíční cácora taky, nebude kousat, to co by měla.....
maso namleté na kaši, zeleninu taky, rejže už je problém.....
Přičítala jsem to zubům, ale asi je jen líná? Křupky a obdobně kouše, jako nic
Ach jo
V poslední době vůbec zlobí s jídlem, že je to na mašli
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. Mám devítiměsíčního syna a zkusila jsem mu dát sušenky, ty co na nich píší, že jsou vhodné od šesti měsíců, ale dáví se jimi. Banán mu jen mačkám a snažím se mu dávat kousky, ale zvedá se mu žaludek. Má šest zubů, ale nekouše, jen polyká.Spoustu maminek píše, jak dává rohlík nebo kousek chleba, ale já mám pocit, že Kubík by se tím udusil. Nevím, co mu dávat nebo jak ho to naučit. ![]()
Ahoj. Taky mam doma 9m kubu a jsme na tom podobne. Vse mixuji do hladka. Susenky nedavam kvuli cukru. Davam krupky, ale ty si necha v puse rozmocit a tak je ji. Banan rozmackany vidlickou - tim se davi. Kdyz mu dam do ruky cely je sice vse spinave ale neco malo z nej sni, protoze ho zuzla.
Myslim ze to chce cas.
Přesně u nás to samé, malé je 9 m a taky jí všechno musím mixovat, takže kupované Hami skleničky kde od 6. měsíce už jsou kousky pěkně vysypu do mixéru a mixuju nebo se mi dáví a obrací se jí žaludek
, jinak to čím se krmí sama, třeba rohlík, sušenky nebo i jablíčko to kouše a nevadí jí to
takže ne že by to neuměla ale prostě nechce potvora
tak snad nezbývá čekat že na to časem příjde..
Holky vydržte…můj syn byl totéž. Krmení jídlem, které nebylo dohladka umixované, probíhalo následovně: 1.lžička-začal se dusit-rychle přes koleno a poplácat po zádech-jídlo vykašlal-dokrmeno. Okolí na mě pořád tlačilo, že mu prostě MUSÍM dávat kousky, jinak se nenaučí kousat (
). Ale dávejte mu to, když se dusí, že jo…Rohlík nebo sušenky byly taky utopie.
Nakonec jsem to přestala hrotit a časem se to - samozřejmě - naučil. Nicméně to určitě nebylo před prvním rokem. Přesně si nepamatuju - ale mám pocit, že kolem 14ti měsíců. A kouše dodnes ![]()
Holky nebojte.
I my tím prošli. Výsledek? V 13 měsích poprvé chleba, teďka už ukusuje z bezkůrkového krajíce, který držím. První rohlík před týdnem (14.5 měs.). Oběd pořád hrubá kaše, ale když se tam vyskytne větší kousek mrkve, brambory, apod. zvládne to. Ale nesmí toho být moc, vyloženě kouskovatý oběd ne-e. Sušenka, piškot - pořád nic, dusí se. Kousky vařené mrkve, kousky kiwi, kousky mandarinek jí, bere si z talířku, ale nekouše to, resp. nežvýkaá, prostě to poválí v puse a polkne. Ale aspoň se nedáví. Jablkem ano.
Spoléhám na to, až vylezou stoličky ![]()