Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak na dceru? Jsou jí skoro 3 roky a nechce kreslit tužkou, pastelkami. Je ráda, když jí kreslíme my, ale sama nechce, říká, že to neumí, přitom jí povzbuzujeme, chválíme. S jinými činnostmi problém nemá. Jednou týdně chodíme na výtvarku, tam používáme různé techniky, baví jí to, ale doma pak kreslit stejně nechce. Občas doma modelujeme, vystřihujeme, lepíme, to jí baví. Ale co s tím kreslením? Má někdo podobný problém?
Každé dítě začne jindy, a třeba ji malovat bavit nebude ![]()
Náš syn začal opravdu hezky, dlouho, s tím že to vyhledal sám až po 4 roce
Teď pořád stříhá, lepí, vymalovává, maluje …
Tak klid, přijde na to ![]()
Tak ja bych v tom nevidela vubec zadny problem. Kazdeho bavi neco jineho. Nase dcerka taky na malovani moc nebyla, kdyz byla mladsi. Ted je ji 6 a malovani miluje. ![]()
„Poznávat něco, znamená objevovat v tom něco, co je naše - a právě toto objevování sebe sama mimo nás je to, co nás na celém učení těší…“ Rabíndranáth Thákur (indická obdoba Jana Amose Komenského)
Pokud vaše dcerka nechce doma kreslit, tak ji to doma zatím prostě nebaví… Taky bych se klonil k názoru, že ono se to časem rozběhne. Jen tomu dejte čas a bude to… ![]()
Zuzko, máme to s malou stejné - načmárá maximálně pár koleček a čar, během dvou minut je s tím hotová a ještě k tomu drží tužku jak poleno
Asi nemá cenu to nějak moc řešit, některé děti baví knížky, některé stavebnice, některé jsou šikovnější pohybově - tak proč je strkat do něčeho, co je nebaví… ![]()
Zuzko, nech to plavat. Moje podobně stará dcera, taky Zuzanka, měla kreslicí období ještě před pár měsíci, kdy vydržela a krásně držela tužku, teď taky říká, že to neumí, a chce, abych kreslila já. Pokud náhodou kreslit chce, vydrží tak dvě minuty a nazdar. Tedy pokud nejde o to, počmárat dveře nebo nábytek ![]()
Třeba má teď tvoje dcera období, kdy ji baví něco jiného, a kreslení přijde později.
Petruška začala kreslit až ve školce. Doma to bylo stejné jako u Vás. Pak v létě ji bavilo kreslit křídama pocestě, ale málo.
Určitě se to zlepší, dej jí čas. ![]()
Váša nekreslil nikdy, jen když ho donutili ve školce, doma měl jen jedno krátké období, kdy ho bavily omalovánky.On i nerad píše, prostě tužku ne.
Já maluju ráda, tak jsem se docela snažila ho motivovat, ale marně.Dělala jsem i výtvarku pro děti a Váša je typická kovářova kobyla.
Je to trochu nevýhoda v tom, že nemá procvičenou jemnou motoriku (a že by to potřeboval jako sůl, chodili jsme s ním rok před školou i na nácviky a dost trpěl), takže ve škole mu to komplikuje práci.
Ale na to je ve třech letech čas, myslím, že to přijde…a když ne, tak ono to jde i bez kreslení. ![]()
Juro to je moc hezký citát.
Náš Vojta začal kreslit taky až teď, kdy začal chodit do školky
A zatím kreslí jen na kreslící tabulku, ale jsem z toho u vytržení - najednou to chce dělat sám a dokonce je i poznat, co to kreslí
![]()
Jura007 píše:… jak já ho miluju..... Pardon za OT
Rabíndranáth Thákur