Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, prosím maminky o rychlou konzultaci. Mám 3 měsíčního špuntíka a už 3 den je jak vyměněný. Přes den vypije jen 60-90 ml UM (a to pil už 130ml), takže se hlásí pomalu co 1,5hod. V noci spinkal i 8 hodin a najednou je vzhůru každé 3 hodiny. V noci mi vypije cca 100 ml. Jinak je docela hodný, jen na večer trochu ukňouraný. Trochu se bojím, aby nebyl přes den dehydrovaný, ale čaj ani vodu nechce, to plive…Nechci být za hysterku, ale jsem trochu nervózní z toho, jak málo přes den pije. Není růstový spurt o tom, že mimi pije víc než obvykle?? Nebo může to být něco jiného???
A celkové množství mléka se snížilo nebo zvýšilo?
nezačala si jíst něco jiného, brát HA, nemáš ms?
miminka se v tomto věku hodně mění a spolu s tím jejich návyky. pokud mezi kojením nepláče hlady, nemá propadlou fontanelu a celkově na váze přibírá tak bych mu nechala jeho rytmus
@paola white Matýsek je jen na UM, a to jsem neměnila. JInak celkové množství mlíčka za den je buď stejné nebo o něco nižší než třeba minulý týden,… to mě trochu děsí.
@Inuska.pv ale tak to klidně může být. nebo ty jíš každý den přesně stejné množství jídla?
přibírá celkově?
@paola white neměl by ale spíš pít víc? Jinak s tím přibíráním je to právě na vážkách… při předposledním vážení přibral 1,2kg, ale teď za měsíc jen polovinu, tj 600g
, proto se bojím, aby nezačal hubnout, když teď jí takhle. Asi počkám a uvidím, ale jestli nezačne pořádně jíst během pár dní, tak asi radši zavolám doktorce…
@Inuska.pv jako že každý den musí sníst víc než ten předchozí? příjem potravy dítěte kolísá. děti všeobecně jedí méně když jim rostou zuby, jsou nemocné, po očkování, po nemoci, pokud na ně něco leze…
píšeš že jsou mu 3 měsíce, nebyl teď náhodou očkovaný?
pokud ti přibírá 600g za měsíc tak je to luxus. minimální přírůstek na váze je 80g za týden. máte dvojnásobek tak buď v klidu.
@paola white 80g za týden
tak to jsem nevěděla, my jsem minulý měsíc přibrali 150 g za 4 dny
no tak to asi panikařím zbytečně. Jinak to očkování proběhlo už před 14 dny… tak to snad tím nebude. Ale chápu, budu v klidu
jen mě prostě trochu rozhodilo, že najednou nechce přes den najednou vypít ani 90ml, prostě to jen tak ucucává po troškách.
@Inuska.pv hele klidně to může mít souvislost s očkem. tělo prostě bojuje.
chápu tvoje pocity. můj syn taky hodně nabíral, ale ono to je tak že dítě třeba hodně přibere a pak zase měsíc táhne do výšky…
snad tě uklidní, že mému synovi je 19 měsíců a někdy vypije 210ml a někdy si cucne jen 50ml.
pokud přibírá tak bych to nehrotila, ale pokud máš pochybnosti tak zavolej doktorce a poraď se s ní ![]()
Já tedy kojím, ale malá taky někdy vypije jen 5O ml, prostě víc nechce. Je jí 5 měsíců…Maximum bylo jednou 200 ml, ale to byl zázrak, většinou pije kolem 100 ml, 6× denně. Takže asi půlku toho co by měla, zatím ale přibírá. Nechápu z čeho, ale víc do ní stejně nenacpu…
@mila.dka1 miminka jsou asi někdy živa i ze vzduchu
ale máte pravdu, hlavně že přibírá… tak tomu nechám volný průběh a uvidím, snad se to brzy vrátí do normálu… mě prostě přijde ten náš skřítek takový málo baculatý, je furt samá ruka-samá noha, žene to hrozně do délky! Ale nevím po kom. Já i manžel máme 170cm ![]()
K té dehydrataci si myslím, že pokud je miminko viditelně zdravé (nemá průjmy, horečky atp…)že pozná když má „žízeň“ a jen tak se samo dehydratovat nemůže. Nebo se mýlím? Pokud někdo ví, ráda se poučím…
@Jedna ženská myslím, že ve vedru dítě plně na um by mohlo mít s hydratací problém. kojené dítě pokud má neomezovanou možnost kojení s hydratací problém mít nebude, ale já jsem sem tam synovi nabízela vodu nebo čaj i když byl kojený
@Jedna ženská
já jsem někde četla, že dehydratované dítě se pozná podle propadlé fontanely…??? Ale to už asi musí být ![]()
@bikerka Ano, to je pravda, nám jí doktorka kontroluje, ale ta se asi propadne až když už ten nedostatek tekutin je větší.