Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,
mám PCO, dva měsíce po drillingu, nasazený clostilbegyt a utrogestan.
Jsem klidná, nejsem ten typ, který by za dva měsíce hysterčil, že nebude mít děti. Prozatím (a takhle na začátku se asi není čemu divit) si říkám, že dřív nebo později ty // budou. Je mi 25, takže času zatím dost.
Jenomže… nějak nemám náladu TO dělat. Moc nevím čím to je. Na sex jsem vždycky byla, nevím co mě to postihlo za nechuť. Vztah s manželem je v pořádku. Možná si tak nějak v podvědomí říkám, že ovulaci má každá žena trošku jinak, že by byla sakra náhoda abych ji já trefila. A konec konců třeba vůbec neovuluju…
Co s tím? ![]()
Já jsem také měla PCO po neúspěšném IVF jsem otěhotněla hned další cyklus a taky jsem si myslela,že nebud mít ovu a měla jsem jí jak mi rozdráždily vaječníky tak jsem pak měla samovolnou ovu a otěhotněla jsem.Takže se neboj určitě to vyjde říká,se že tak 6 měsíců po drillingu se otěhotní.Dost známých co na něm byly jsou těhotné
Mě tady zase někdo řekl, že za půl roku budou vaječníky zase v háji… ![]()
Ty máš/měla jsi PCO. Když jsi to dotáhla až k IVF, tak na drillingu jsi nebyla? A mohla bych se zeptat proč?
Příspěvek upraven 14.09.11 v 15:50
Efekt drillingu s odstupem času klesá, největší šance na otěhotnění je tak do půl roku po operaci. Pokud ti dr. nasadil Clostilbegyt, vyžádala bych si zároveň i ultrazvukové kontroly, zda a kdy ovuluješ + vhodné načasování styku. Ono bohužel s PCO jen tak vyčkávat, že jednou to třeba vyjde, není úplně to nejlepší řešení, pokud už jsi přistoupila k tam radikální léčbě (drilling a hormony). Pokud máš k sexu opravdu velkou nechuť, dá se to obejít IUI, ale je třeba, aby se ti doktor věnoval víc, než jen nasadit Clostil + Utrogestan a snažte se doma…
Ty jo IUI? To mi přijde prozatím dost „drastické“. Přišla jsem k nové doktorce s tím, že mám PCO a chci s tím něco dělat (to už jsem asi třičtvrtě roku měla tuhle informaci od svého předchozího lékaře, který mi jenom nasadil Minervu a tím to pro něj haslo). Ta mi řekla, že mi doporučuje drilling, takže jsem na něj šla (po pár týdnech až se podařilo dohonit MS atd.). Poté tedy zmíněná léčba.
Jedna věc je polykat bobule a snažit se. Na asistovanou reprodukci se ještě necítím.
Tak IUI samo o sobě je pouze o tom, že ti do dělohy zavedou partnerovo sperma (normálně na gynekologické koze, ambulantní zákrok) a dál je to na přírodě, žádné odběry vajíček a tak (to je IVF). Samozřejmě je mnohem příjemnější zplodit potomka doma v posteli (s IUI to má i srovnatelnou úspěšnost), jen jsem to uvedla jako příklad toho, kdyby pro tebe byl sex opravdu nepřekonatelný. Popřípadě jako alternativa „snažení na povel“ (dnes večer na to vlítněte) - plození si člověk odbyde během gynekologické prohlídky a sex si pak může doma užívat bez jakýchkoli povinností a závazků jen pro radost… Ale souhlas, romantika žádná, jen že i tahle možnost tu je ![]()
Děkuju
Já bych ale spíš potřebovala zase chuť získat… Nechápu co se to děje. Mimo předpokládanou ovulaci se mi nechce vůbec, ve dnech ovulace mi to přijde opravdu jako na povel… Asi mám klasicky pánský problém. Možná je to zvýšeným testosteronem ![]()
Mně to přijde docela normální, sex miluju, ale jak to bylo nařízený „dnes musíte“, bylo to všecko na houby
Tak asi zkusit se vykašlat na nějaký počítání a milovat se celý cyklus obden-obdva, to se trefíte určitě. A nebo naopak si to nechat přesně odsledovat a jedenkrát za cyklus se oba překonat a zbytek cyklu zas už jen pro radost ![]()
Asi jsem to blbě napsala,ale většinou se otěhotní během těch 6 měsíců.Já jsem na drillingu nebyla mě tedy nabízely laparoskopii a tu jsem odmítla drilling mi nenabízeli v Caru.Po neúspěšném IUI pak mi tělo přestalo úplně reagovat na hormony co jsem si píchala do břicha tak další IUI nebylo a přešlo se na IVF to bohužel nevyšlo,ale potom ano.A nikdo to nečekal stále jsem čekala na MS( myslela jsem si,že jí nedostanu,kvůli PCO tak jsem měla začít jíst Utrogestan,abych jí dostaka tak to jsem pořád odkládala,protože jsem na nic neměla myšlenky pak se mi zdál sen,že jsem těhotná tak jsem si udělala test jen tak z prdele,protože jsem věděla,že bude opět negativní a on tam byl duch a další dny sílil a teď mam 1,5 ročního syna) a ona nikde,protože jsem byla těhu.
To je moc hezké
Je vidět, a nejen na tvém případě - takových tady čtu hromadu, že nemá cenu házet flintu do žita. ![]()