Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, začínám být z toho zoufalá. Naše Anička do 4 m spala 2× přes den a celou noc. Jenže od té doby spává strašně v noci se budí min. 10× . Tak od 10 m se to vystupňovalo že nechce usínat v postýlce. Rytuál jsme měli zavedený, naše problémi začali tím že se malá postavila i v postýlce od té doby stojí a řve. Když ji položím tak se řev zněkolikanásobí. Problém je že ji uspím cca po 1 hodině tak usne v 20,00 jenže tak ve 23,00 se otočí na bříško stoupne si a spát už nechce a já ji chovám, nosím, pokládám a to je řev jak blázen. Dneska se mi ji povedlo uspat až 2,00 a spala do 6,00. Problém je ten že je utaháná usíná v sedě, lehnout si nechce. Spává i dopoledne od 9,00 tak hodinku. Dneska stejná scéna jako v noci tak jsem ji zkusila udrncat v kočárku tak spí. Odpoledne po obědě taky pojedeme spát ven.
Prosím poraďte nejvíc mě trápí to spaní v noci a také když se ji něco nelíbí tak se začne vztekat( může to být i prkotina)
Předem děkuji za rady začínám být zoufalá
Doufám že to není moc zmatený.
Achesa a Anička 11m+6d
Ahoj.
Maty měl tohle buzení a „řvaní“asi od 6m.Taky jsem se s ním nachodila a nauspávala v noci v ruce.Ale u nás bylo dobrý,že aspoň po koupání hned usnul(20,30).Kolem roku se to změnilo,dneska už ho nemusím nosit,stačí mu dát dudlík,nebo trochu čaje a zase usne.Dneska se zrovna vzbudil ve 2,30 na kojení a pak až v 7.Takže po delší době zase super noc.Držím palce a hodně energie a pevné nervy.
Ahoj,
ja te asi moc neuklidnim.
Moje dcera spala vzdycky spatne, ale od te doby, co se postavila ,uz v postylce neusnula vubec( a nechtela byt ani v ohradce). V noci spala slusne, ale kazde uspavani se zmenilo v kolotoc noseni, kojeni a houpani, vyrvavaci metodu jsme vzdycky po tydnu bez vysledku vzdali. Neusnula jinak nez u prsa nebo v kocarku. V roce a pul jsme se prestehovali a koupili skoro dospelackou postel (Ikea), nacvicili uspavaci ritual s tatinkem, takze ted usina celkem bez problemu. Ale uspat ji pres den se mi povede tak dvakrat tydne(v kocaru nebo pri kojeni, vyjimecne jinak). Proste mi z postele zdrha. Postylku jsme zrusili i u babicek, rvala, uz kdyz ji zahledla.
Kdyz nespi pres poledne, je k veceru tak utahana, ze sotva chodi, ale nelehne si, se spankem vylozene bojuje. Pomuze jen znehybneni, nejlepe v kocaru, v tatove naruci, v autosedacce… jinak se neuklidni a neusne. Proc se spankem tak bojuje nechapu a pres den jsme to proste neodbourali, takze nevim, jak poradit.
Mroe
Zatím díky, za rady. Malá není kojená a nikdy nebyla a pokud ji chytneme do náručí tak po 2 minutách začne zuřit a chce na zem. No prostě se spánkem taky bojuje. Třeba já ji nechám ať se unaví jenže ona sedí má zavřený oči a řve. Prostě nechce spát.
Achesa
Ahoj,
nikdy jsme to dělat nemuseli, ale četla jsem tady mnohokrát, že pomáhá v tomhle stavu dítě přestěhovat do jiné místnosti a tam už nastálo nechat spát. Nebo pokud není místo, tak rodiče do obývaku. Nezminuješ se, jestli to tak u vás je ted nebo spíte zvlášt.
Každopádně to zkuste, prcek zjistí, že je sám, určitě bych k němu chodila, ale postupně bych to omezovala. A počítej s tím, že bude řvát možná více, aby vás přivolalo, ale za to to pak rychleji odezní a malá a vy budete mít klid ![]()
Další trik: (at už spíte zvlášt nebo odděleně)
dítě kolem roku také už hodně vnímá tvůj hlas a vysílenost. Tak vždycky když k ní půjdeš se obrň, nasaď důraznej sebejistej ton hlasu, řekni jednu větu(a tu opakuj, každý večer, noc)
, např: Rodiče jdou spát a Anička půjde také. Dobrou noc a hezky spinkej(pohlad ji…) A nic více, odejdi od postýlky a vůbec k Aničce už nechod, at brečí jak chce. Časem pochopí, že to myslíš vážně, tato věta bude pro ní znamenat jakýsi znamení a bude sama klidnější. ![]()
Chce to každopádně trpělivost, určitě se úspěch dostaví. Hlavně nenech ji pocit, že vás má v hrsti. Ted to tak určitě cítí…
Držím moc moc palečky, doufám, že jsem trochu pomohla a když tak mi dej pak zprávu(14dní) jestli to pomohlo.
Iri 35tt
ahoj Acheso,
souhlasím s Iri. U nás spaní takhle dramaticky nikdy neprobíhalo, ale nastal problém s nočním usínáním když byl malé rok a začala si sama stoupat.To pak bylo uspávání na 2 hodiny a k ničemu to nevedlo. Trvalo mi to pár dnů než jsem se odhodlala ale doporučuju : v klidu provést večerní rituál ( vykoupat, navečeřet, pohádku, nakojit (nebo flaštičku), písničku a dobrou noc v postýlce). První den plakala hodinu (a to mi bylo fakt ouzko), druhý den půl hodiny a už to nebylo tak strašný a třetí den 10 minut. 4 den už to pochopila a zjistila že může usnout sama a dodnes to tak funguje, večer usíná hezky sama, dáme si pusinku a řekneme dobrou noc. Opravdu to za to stojí, buď neoblomná a mimi to pochopí a bude respektovat. Uvidíš že to půjde…
Díky za rady. Tak jsme dneska šli spinkat opět s pláčem, jen to mělo jiný průběh.
Na vaše rady jsem ji pořád říkala že ji mám ráda, otáčela spátky na zádička a asi po 30 minutách pláče usnula. Pak se probudila plačící cca za 20 minut pochovala jsem ji řekla že jdeme spinakt a už spí hodinku tak uvidíme jak bude vypadat noc.Opravdu mi bylo do pláče taky, ona hystericiky křičela na chvilku přestala a znova.
No zítra se ozvu a dám vědět jak pokračujeme, jinak spí s námi v ložnici, ale na druhém konci místosti. Do jejího pokoje ji chci dát až tak 1,5 letech tak uvidíme.
Jinak ještě jednou díky
Achesa
tak píšu jak jsem uspala malou včer.Světe div se žádný pláč, jen asi tak 30 minut brblala a usnula. Probudila se jen 3× za noc což je úspěch.
Ještě jednou díky za rady.
Achesa