Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Viete mi prosim poradit ako SPRAVNE postupovat ked dieta pisti? Mam 15mes. dcerku a ta v poslednej dobe pisti tak ze mi z toho ide prasknut hlava. Ked sa chvilocku nudi, alebo caka napriklad na ham - ja kmitam ako blazon, sedi a caka chvilinku - no po necelej minute proste zacne pistat.
Myslim si ze spravny postup je dieta ignorovat, popripade sa snazit vysvetlit ze pistat nesmie, ze tym nic nedosiahne (to vsak u nas nepomaha, ja ju totiz neprekricim), tak reagujem vzdy az ked prestane pistat a povie co chce - mama toto, mama ham, dolu a pod.
Dnes som dnes cestovala s kamaratkou v autobuse (podotykam ze mam so sebou vzdy nejaku knizku a ine veci na rozptylenie), po 15 minutach nonstop venovania sa jej, zacala zase pistat
. Kamaratkina 2 rocna dcerka sa v kocarku rozplakala ![]()
Poradite mi prosim niekto ako spravne v takejto situacii postupovat?
Velka vdaka.
Ahojky,
myslím, že to děláš správně! Ignorovat pištění a reagovat na normální prosbu…
Pro ni je čekání strašně dlouhé, i když pro nás trvá jen chvilinku, všechno potřebuje HNED:-)
Mně se moc líbí Karpova kniha Nejšťastnější batole v okolí.
Je tam moc užitečných rad.
U nás to docela funguje. Když je malá zoufalá, nejdřív opakuju, to co si myslím, že chce, nebo naopak nechce (momentálně u nás vede). Zřetelně a několikrát. že vím, jaks e cítí. Většinou s euklidní a dá se jí pak v klidu něco vysvětlit. Třeba zrovna říct, že pištění se mi nelíbí! Že to určitě umí řict pěkně. …Ale já nemám to pravé pištidlo, ani vztekadlo. Zatím. Zaplať Bůh:-)
Zdraví Albi
Ahoj
Mně to dělala taky. Tak jsem na ni prozměnu začala šeptat, když začala pištět, tak jsem na začala normálně šeptat. Ona musela přestat pištět či křičet, aby mě slyšela.
Tak to teda skusim ![]()
Najhorsie je to medzi ludmi, v obchode v autobuse..... Tam sa ludia tvaria ako keby sa diala neskutocne strasna vec.
Dnes mi pan dochodca povedal, ze maminka by teda mela asi zasahnut raznejsie
- v autobuse ![]()
Na duchodce se vykasli, je to tvoje dite a tvoje vychova… Libi se mi ten napad Lucy, zacni septat ![]()
Ahoj.
S Radimovými ultrazvuky si opravdu užíváme. Teď už se sice situace trochu zklidnila, ale ty nervy - zabírala totální ignorace (i blbých řečí některých moudrých lidí okolo), neustálé opakování, že maminka, tatínek … nepiští, ale normálně mluví. Zlepšovat se to začalo v okamžiku, kdy se trochu víc rozmluvil - u nás mezi 18 a 20 měsícem. S šeptáním se mi to taky líbí, to bych mohla v případě nouze vyzkoušet. ![]()
Beruška ![]()
zdravím maminky,obnovuji tuto diskusi,protže už si nevím rady.mála 9m už měsíc neuvěřitelně piští,skoro celý den,když čeká na jídlo,když se nudí,když mě chce něco ukázat a uplně ztratila zájem zkoušet něco drmolit,dřív to bylo aspoň to vavava,bebe,bubu,teď to je akorát nenene v pištivým tonu,když nechce už pít,začínám z toho být zoufalá,ignuruju to,šeptám na ni,nic nezabírá..... ![]()
Tak zkus na ni pištět také, malá bude asi koukat, a pokaždé, když začne tak začni taky. třeba to pomůže, u nás to pomohlo, mi teda nepištěli, ale bezdůvodně křičeli. ![]()
no to jsem taky zkoušela,ale jí se to líbí,strašně se mě pak směje,já doufám,že to nějak pomalu odezní…v pubertě snad už pištět nebude ![]()
Ignorovat, vyroste z toho.
Syn mi takhle pravidelně pištěl v tramvaji - byl blahem bez sebe, když se na něj lidi otáčeli.
![]()
Tak u nás v ulici bydlí paní s ročním klukem a ta ho v tom pištěni ještě podporuje. Když jdete okolo, tak se z okem na vás,,hrne,, pištění jí a malého.
Ahoj holky,
obnovuji diskuzi. Moje holčička (4,5 měsíce) šíleně piští. Rve to uši. Úplně je na ní vidět, jak se nadechuje, aby udělala co nejvyšší decibely pištění
. Je to normální? Přejde jí to někdy?
Ona fakt regulérně ječí a mě už z toho jde docela hlava kolem.
Zkouším vše, ignorovat, věnovat se jí. Když si hrajeme, tak piští méně. Jakmile musím jít něco udělat, tak vydrží chvíli v klidu pod hrazdičkou a zase začne.
Je to trochu na budku, tak chci možná jen uklidnit, že je to normální ![]()
Myslím si, že je jí ten zvuk prostě líbí. Synek tohle taky dělal. Začal křičet a úplně šlo vidět, jak ten zvuk poslouchá, koukal, jako by nevěřil tomu, že to vydává on a moc se mu to líbilo
proč by to nebylo normální?
@Terezxx já to s tím normální myslela tak, že jsem nikdy neslyšela, že by miminka takto pištěla
proto jsem položila tu otázku jestli to je normální, jestli jí třeba něco nebolí?
když se jí kouknu na dáseň, tak jakoby zepředu v dásni (ne svrchu na dásni) má jasně viditelné zuby, tak já teda nevím, jestli jí nebolí třeba zoubky
ale když jí přejedu shora po dásni, tak nic necítím, nějaké hrbolky nebo tak něco.