Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
ráda bych se Vás zeptala jak spí Vaše děti přes den.
Johance je 19 měsíců, dosud spinkala po obědě v kočárku ale v poslední době se jí nedaří usnout, je unavená, ale připadá mi, že ji okolí vyrušuje a nejde jí usnout. Doma v postýlce večer usíná bez problémů, ale odpoledne není zvyklá, takže musím uspávat, což je nanic, po 1h neúspěchu jde do postýlky a pláče až se chudinka vysílí, ale stejnak musím k ní, kojit a pak usne… Je to docela drastický, včera jsem ji nechala bez spánku abych viděla jestli bude unavená a byla vcelku ok, šla spát v 8 večer. Připadá mi to ale ještě brzy, aby vůbec přes den nespala. Co Vy na to, jaká je Vaše zkušenost?
Náš Dominik začal spávat málo asi od roka, občas usnul po obědě,ale nic moc od roka a půl nespával určitě vůbec, možná i dřív, v noci spal tak 12 hodin. Teď spí většinou od 6 do 6 nebo od 7 do 6, jak kdy. Ale musím říct že trocha klídku po obědě by se mi hodila.
je to u každýho dítěte jiný, kamarádky kluk spal v 18m podle nich „jen“ hodinu a pů dopoledne a pak dvě hodiny odpoledne. ![]()
Myslím, že takhle staré dítě ještě spát přes den potřebuje a i pro tebe to je určitě lepší, že si chvilku odpočineš. Já jsem Matěje asi od 1 roku začala pravidelně dávat spát po obědě do postýlky, zvykl si na to, ví že po obědě se jde spát, má tam klid a zatím teda vůbec proti spaní neprotestuje. Určitě je každé dítě jiné, ale když nastavíš nějaký režim, tak by to mělo fungovat - někdo bude spát hodinu a někdo tři. Určitě záleží na tom, jak je dítě přes den aktivní, jestli hodně běhá, tak se rychleji unaví.
ahoj
Michal spí po O od 2-3 hodin… dnes jsem ho šupla do postýlky ve 12 a ještě spinká:o) o víkendu jsme byli na akci kde nemohl spát (v kočárku mi neusne)… takže jen chvíli spočinul v kočáře - beze spánku - a večer to s ním bylo k nevydržení - až mi ho bylo líto… byl prostě hotovej…
Ten skvělý podlední spánek přičítám tomu, že cca od 9 měsíců nespí vůbec v kočárku, ale jen v postýlce… zkus malou přeučit na postýlku, zkus stejný uspávací rituál jak večer.....
ale je fakt, že potřeba spánku se děcko od děcka liší… já už od 2 let nespala…
Taik u nás to nefungovalo. Ze začátku jsme se ho snžila uspat, co mi zabralo asi hodinku. Usnul třeba na 15-30 minut a večer nemohl usnout, až tak v 22 hodin. Takže jasně je pro mě lepší když večer zalehne a já mám klid, protože i tak jsem někdy unavená a chci jít spát třeba dřív a on je čilej a nespal by. Takhle je to lepší, asi to má po mě, prej jsem taky po obědě nespávala.
Myslím že každý dítě spát po obědě nepotřebuje. Režim naučenej máme, ráno vstává mezi 6-7, večer kolem půl šesté večeře, pak koupání (nebo obráceně) a spát. Je tak zvyklej a neprotestuje.....MMCH když jsme ho zkusila dát spá později, třeba v půl osmé, stejně byl vzhůru v šest,tak to má asi na ráno nastavený ![]()
Vašek spal v 1,5 roce 1,5 hodiny po obědě a 9 hodin v noci ( hranice 12 hodin spánku během 24 hodin dosáhl pouze jako novorozeně. Od konce šestinedělí spal míň a míň). Pokud chce dítě vynechat polední spánek a dokáže si to nabrat v noci (tj. spí třeba těch 11-12 hodin), tak bych ho nechala, protože takhle dlouhé spaní je pro mě nedostižným snem…
(bohužel mladší brácha staršího v nespaní úspěšně kopíruje).
Makýš a Tygříci
Malá asi tak od roku chodí spát každý den po obědě, oběd máme kolem 14h, usíná v pohodě a spí cca 1h, ale teď tak posledních 14dní spíš spí déle tak cca 2h.
Evulka spí přibližně od 11 do 12:15 a v noci od 20:30 do 6:30. Už takhle spí přibližně od roka.
Ahoj, Adélka spinká dopoledne cca od 10 hodin do 12-12:30, dopoledne mi ale sama nusne, jenom když se třeba jedeme projet ne kole (spí ve vozíku) nebo v autě. S večerním spaním jsme měli problémy, byli to hodiny řevu, pak hodiny jsem u ní musela sedět. Teď, když spí jenom dopoledne (někdy to nevychytáme a spí po obědě), tak v půl osmé zalehne a spí do půl osmé do ráda. Je fakt, že je spavec od mala, tedy až na to večerní usínání. ![]()
Ahojky,
tak já vám závidím, že dítka spí. Aňa minulý týden přestala spát přes den
. Sice mi v noci krásně spí cca 12 hodin, ale večer než jde spát, tak já už padám na ústa
!!!
Pá Jana
My jsme teda oproti vam chorobni spaci.
V noci spi od 19-7. Dopololedne zacne byt vetsinou ospaly a tak spi od 9 30-11 a pak odpoledne od 14 30-15 30. Kdyz prezije dopo bez spani, tak jde poo a spi od 11 30-1400.
je zvykly spat v postylce, ale usne i v kocare ci krosne.
Kdyz nema „svoje“ spani je desne unaveny a ufnakany.
Nevyhoda je v tom, ze se tomu spani musi prizpusobit program-nemuzeme treba jit cvicit, protoze se nam to kryje. Posledne zacal usinat v herne v MC na koberci.
Alca
Moc dík, je to zajímavý čtení… Asi jsme už spaní v kočárku odrostly. Budem zkoušet postýlku. Dneska to teda bylo s pláčem a nakonec jsem musela jít uklidňovat, chudík se uplně zalykala i pak ve spánku. Ale spala 2 hodinky, to myslim docela ujde a kdyby opravdu spát nepotřebovala tak by asi tak dlouho nespala. Teďka taky nějak nemůže zabrat, i když jsme už večerní usínání zvládaly bez problémů asi od roka.Možná to budou nějaké další zoubky. Ale teď už tam nepudu, vím že zvládne usnout sama. Odpolední budem nacvičovat. Radíte teda nechat i přes poledne vyplakat když jinak neusne? - (chudinka, připadám si jako tyran když beruška pláče a volá mě), navíc na mě volá maminko mlíčko…
Ahoj.
Radim začal spaní v kočárku bojkotovat už před rokem.
Po přemístění do velké postele - vyleze, kdy chce - spí přes den 2 hodiny, mezi 12 a 14 hod. V noci pak 19:45 (20.00) - cca 6 (6:30). To jde. ![]()
Beruška ![]()
asi je normální že se kočárek stane dřív nebo později nepohodlným, co? snad se nám povede naučit se spinkat doma. navíc to bude teď na zimu mnohem pohodlnější ![]()
No malá taky krom posledního měsíce spala odpoledne v kočárku, a pak sem ji musela dávat spát do postýlky a zjistlila sem že tam se jí spí líp. Protože v kočárku vždy měla kšíry a musela spát na zádech a v postýlce se přetočí na břicho na kterym snad spí celou noc. Ale denní spánek bys rušit neměla, myslím že takhle malé dítě by ho mělo mít.