Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Začínáme učit malou na samostatné usínání v postýlce, doposud usínala u nás.. Jo je to blbost to už víme. Potřebuju poradit. Už víc než hodinu pláče v postýlce, mne si oči, ale řve vyloženě afektově. Kdybych si jí vzala, usnula by hned, ale to nechci. Jak se zachovat? Pláče hodně hlasitě, spíš se vzteká a snaží se vylést..
Asi bude spíš potřeba popřát pevné nervy!!!
U nás pomohlo chodit v prodlužujících se intervalech, jen pohladit, klidně promluvit a zase odejít. Třetí den usnula bez pláče sama ![]()
Nevím, kolik malý je, ale já to přestala řešit..protože když mi syn brečel a vztekal se, tak jsem z toho byla akorát vzteklá taky. Ted je malým něco málo přes 2 roky a v postýlce usíná.. sice musím s ním jít do pokoje a tam si povídáme nebo mu zpívám.. ale ta půl hodinka si myslím za to stojí.. zbytečně se stresovat.. a pokud brečí i v postýlce, tak to jsem řešila tak, že jsem ho vzala do postele a když usnul, přenesla jsem ho do postýlky nebo prostě někdy s nám spí v posteli.. víc neporadím…záleží na vás co potřebujete a chcete. ![]()
@aknelll tak tak, prodlužované intervaly (Estvillova metoda?) jsou určitě lepší, než nechat hodinu řvát - teď už podle mě nemůže usnout už jen z toho pláče samotného…
@kissi držím palce, ať se to povede.
@aknelll píše:
Asi bude spíš potřeba popřát pevné nervy!!!U nás pomohlo chodit v prodlužujících se intervalech, jen pohladit, klidně promluvit a zase odejít. Třetí den usnula bez pláče sama
SOUHLASIM! VYDRZ ![]()
@aknelll píše:
Asi bude spíš potřeba popřát pevné nervy!!!U nás pomohlo chodit v prodlužujících se intervalech, jen pohladit, klidně promluvit a zase odejít. Třetí den usnula bez pláče sama
Taky tak nějak…hned po tom, co se naučil usínat, už bylo jedno jestli usnul v náručí a nebo jsme ho dali do postýlky usnout, nevyžadoval znovu chování, musel prostě přijít na to, že umí usnout i sám. A na začátku jsem mho klidně i vytáhla z postýlky a pochovala, ale jak koukám do metříků, asi byl mladšá než holky…trvalo nám tři-čtyři dny než se naučil usnou sám. Teď už jen někdy pláče třeba 5minut.
Když se děti nastartovali hysterickým brekem, tak jim pak dělalo mnohem větší problém usnout. Takže u nás byl limit pláče u většího dítěte 10min, k hysterickému vřeštění se šlo hned. Normálně jsme dítě vytáhli z postýlky, vzali do obýváku, setrvalo tak 20min a pak byl další pokus, většinou už úspěšný. V tomto věku děti usínali s flaškou mlíka.
Nemyslím si, že je potřeba dítě nechat řvát, nevyndávat z postýlky, spíš naopak. Osvědčilo se, děti usínají sami.
Taky jsem ze zacatku delala vyrvavaci metodu, zabralo to hned na druhy den
ale ted kdyz je uz vetsi (14M) tak uz to pres noc nezabira, pres den ji urvat necham a usne vzdy.. vecer to resim tak, ze si lehnu na vedlejsi postel a delam ze spim, ona se uklidni, lehne a do minuty spi..po par dnech pochopi, ze nemusi mit maminku k usinani
Moje malá se naučila spát s hajáčkem(takový hadřík na obličej, když usne sundám
a je klid.Tak zkusit něco takového na uklidnění. Jinak souhlasím s @aknelll ![]()
A neusne ani když jí dáš flašku s mlíkem nebo trochou čaje? náš malej usíná s flaškou mlíka a už konečně sám v postýlce
Jestli ma flasku, tak flasku mlika, plysaka, my mame i plenku, kterou si zmoula v ruce.
Ted bych ji vzala, ale ne do postele, uklidnila a zkusila znovu.