Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, za 14 dni našemu malemu bude rok. Bylo to hodne, zlate ditko. Spanek taky super. Byl nauceny dat do postylky, pusa a byl tuhy az do rana.
Ale pred 14 dny se to uplne zmenilo. Najednou mam doma vztekajiciho morouse, ktery nas vecne placa, skrabe, stipe atd. A o usinani ani nemluve. Dam do postylky a misto spanku tam i 2hodiny radi.
Rezim ma furt stejny, zadna zmena.
Rostou mu zoubecky(dvojky) nahore, chapu ze muze byt protivny, ale takova zmena? ![]()
Mate zkusenosti s takovou zmenou na roce?
Ano, to je pro tento vek naprosto typicke. Nase prvorozene broucatko melo to same…
Okolo roku takova hrozna zmena, spat ne, lezet ne, vztekani v postylce, nocni vstavani… Byl to ocistec a asi Te nepotesim, ale jeste ted si obcas v noci vzpomene a rve jako tur a ze spat nebude… (triletak)…
![]()
Joo u nás jak přes kopírák… v tomto období po měsíci se to zklidnilo a potom to nastalo zas pak zas chvilku klid… no a od 20měs až do těď což jsou pomalu 3měsíce je to vůbec katastrofa… i když ťuk ťuk poslední 3 dny usíná skoro sama ![]()
Takže ano, je to jen období zoubky tomu taky moc nepřidají. a Určitě to zase přejde a pak přijde jiné ![]()
Tak to jsi me opravdu nepotesila
ale doufam, ze se to aspon trosku zmeni k lepsimu. Vylozene ze me ma prču. Udelam ty ty ty, zvysim hlas nebo delam, ze jsem strasne prisna
a on se mi vylozene smeje do obliceje ![]()
Prvorozený byl zlaté dítě - do roka. Pak se začal vztekat, když jsem ho nenechala něco udělat, v1,5r jsem si myslela, že to nemůže být horší, omyl, ve 2letech řval kvůli všemu, šílený období. Ale už z toho pomalu vyrůstá a klube se z něj zase zlatý dítě, poslušný, moc hodný.
Chce to důslednost, výsledek uvidíš jako já až za dlouho, ale stálo to za to. Druhorozený právě kulminuje u bodu, kdy mám pocit, že při dalším výbuchu vzteku ho asi zavřu do sklepa, plácá, hází věcma, vřeští jak pavián… Když si uvědomím, že do toho za pár měsíců vlítne nejmladší, nejradši bych zastavila čas.
Heslo zní: přežít a nezabít ![]()
Je tak spaní ještě je relativně fajn, ale vztekat se mi to taky začlo někdy po 11 měsíci. A je to čím dál horší, hrozná fúrie ta ženská ![]()
@werunkaw123 tak to jsem rada, ze v tom nejsem sama:-) Děti mych kamaradek se takto vubec pry nechovaji
tak sem se zalekla co to mam doma za vzteklinku
a uz si predstavovala to vztekajici dite, co si v nakupnim centru leha vzteky na zem ![]()
Jo, tak mám to stejný - ještě občas ve dvojím vydáním, ale dcera z toho už občas vyrůstá - jsou jí tři roky.
@saba-1 to vztekající dítě, které se válí po zemi mám doma já ![]()
Věř jsou chvíle kdy jsem z toho na palici, tak si říkám kde mám to hodné miminko, které spávalo i 13hodin přes noc
stále se na mě smála a pak? Malej vzteklej ďáblík to je, nedělá jí problém ani bouchat hlavou o zem a o spaní radši ani nemluvím… Někdy jsou dny kdy spíme celou noc aspoň do sedmi osmi… a předevčírem jsme třeba vstávali ve čtyři a konečná…
Odpolední spaní jsme museli zrušit na celé dva měsíce jelikož to byly strašné scény… a teď spí po obědě líp jak v noci i hodinu a půl
si nevybereš je to jak na houpačce a ty období se strašně střídaj.. Někdy mám doma mazlícího andílka a někdy bych zas měřila babybox zda-li se tam ještě vejde ![]()
Tak koukam holky, ze se mam na co tesit :-/ A dusledna se snazim byt, ale jak uz sem psala on se mi vylozene tlemi do obliceje
v tu chvili by se ve me krve nedorezal. Jsem s malym cely dny sama. Pritel je od rana do vecera v praci krom nedele, tak je to nekdy na hlavu.
@saba-1 píše:
@werunkaw123 tak to jsem rada, ze v tom nejsem sama:-) Děti mych kamaradek se takto vubec pry nechovajitak sem se zalekla co to mam doma za vzteklinku
a uz si predstavovala to vztekajici dite, co si v nakupnim centru leha vzteky na zem
jo, důvěrně známe
Důležitý je kvůli pocitu studu nevylítnout a neublížit mu - nemá to totiž smysl.
Jednou se synek takthle válel v místní jídelně, kam jsem chodila pro obědy. Ignorovala jsem ho, stála frontu, lidi samozřejmě čuměli, pak nějaký ženský, že chudák dítě, na mě ošklivý pohledy, že s ním něco nedělám, překvapivě je odpálkoval chlápek středního věku, který se vyjádřil v tom smyslu, že chudák rodič
Očividně měl to samé doma ![]()
Tak náš se začal jen vztekat a zkoušet, spaní je zatím OK (ťuk, ťuk, ťuk) dokonce jsme zrušili i dudlík, kterej měl jen na usínání
Jinak v ostatních věcech, kdy se vzteká, tak důslednost
Klidně mi sebou flákne na zem na ulici, když mu zakážu někam jít
Ale už jsem si zvykla ![]()
@Gladys píše:
jo, důvěrně známeDůležitý je kvůli pocitu studu nevylítnout a neublížit mu - nemá to totiž smysl.
Jednou se synek takthle válel v místní jídelně, kam jsem chodila pro obědy. Ignorovala jsem ho, stála frontu, lidi samozřejmě čuměli, pak nějaký ženský, že chudák dítě, na mě ošklivý pohledy, že s ním něco nedělám, překvapivě je odpálkoval chlápek středního věku, který se vyjádřil v tom smyslu, že chudák rodičOčividně měl to samé doma
Taky ho nechávám, maximálně držím nad zemí, aby si nezaprasil věci, už takhle peru jak prádelna
No a nebo připnu do kočáru a nazdar
![]()
No já bych snad jen chtěla říct, že bude hůř.
S nostalgií vzpomínám na to, kdy synovi byl rok, rok a půl… to bylo ještě zlaté dítě (tenkrát jsem si to nemyslela). Teď mu budou dva a je to teda někdy vážně o nervy. Zrovna po dnešku jsem z něj totálně psychicky vyždímaná jak hadr na podlahu. ![]()
Stačí ti napsat, že naše úžasný milý dítě tu teď běhá a když se přiblížím k postýlce nasadí hysterák a při první příležitosti si lehne na zem a řve
Jo taky usínala sama v postýlce. A na hřišti se styděla i pohnout. Při poslední návštěvě rvala dětem z ruky hračky a když jsem zakročila chtěla zbít chlapečka. Někdo jí zřejmě vyměnil za zlou kopii
vraťte mi mé hodné dítě prosím! ![]()