Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám 15 denní holčicku a vždycky v noci spala než problémů. Až poslední 4 dny vždycky kolem 12 v noci se probudí a začne pobrekavat. I když ji nakojin prebalim a nech odrihnout vydrží ji to klidně i 3 hodiny mez se ji podaří usnout. Nevíte čím by to mohlo být? Děkuji
V podstatě by to mohlo být cokoli-teplo, zima, třeba ji muže škrtit nějaký rukávek, tlačit patentka na bodynku.. pobolívat bříško… chováš ji? máš ji u sebe v posteli?
Nerozezná den a noc…bdí…za čas se jí podaří přehodit hodiny a naučit se režim…
@brko píše:
V podstatě by to mohlo být cokoli-teplo, zima, třeba ji muže škrtit nějaký rukávek, tlačit patentka na bodynku.. pobolívat bříško… chováš ji? máš ji u sebe v posteli?
Neuč dítě do postele… vždy jsem měla dítě v postýlce na spaní, nebo v košíku, přes den u sebe v nosítku nebo na rukou, ale na noc znalo jen postýlku. Za 1,5 měsíce si našlo režim, budilo se na kojení, a zase usnulo v postýlce a ve 4 měsících spalo celou noc.
Každé dítě je jiné, chápu, ale nechápu spaní ve společné posteli.
@Eris055 je to tim ze je mimino čerstvě vyloupnute a deti nerozeznají den a noc, v podstate mají stejný režim 24 hod. Takze vydrž a věř mi ze az se naučí brecet ( a to se naučí to je jistý) muze byt mnohem hůř. Ti je hold mateřství a kdyz si uz člověk mysli ze nesl ten správný grif a vyzral na jeden opruz hle se objeví další pikoška ![]()
@pannda to, ze ho nechápeš, ještě neznamená, ze by se nemělo dělat. Já mám se společným spaním jen pozitivní zkušenosti. Ovšem pokud jsi typ maminky, co raději nechá dítě knikat v postýlce, než by ho vzala do postele, pak je to čisté tvoje volba, kterou třeba zas nechápu já. ![]()
@brko píše:
@pannda to, ze ho nechápeš, ještě neznamená, ze by se nemělo dělat. Já mám se společným spaním jen pozitivní zkušenosti. Ovšem pokud jsi typ maminky, co raději nechá dítě knikat v postýlce, než by ho vzala do postele, pak je to čisté tvoje volba, kterou třeba zas nechápu já.
Nevím o tom, že by mi dítě knikalo s tím, že chce za mnou do postele…nezažila jsem to ani s jednou holkou…
Každý svého štěstí strůjcem, a výchovy obzvlášt..Nemusela jsem nic děti odnaučovat, nikdy mi nelozili do postele, spaly jak mají..
Zas opakuju, že některé děti jsou náročné, pokud se opravdu cítí u matky v posteli, v náručí v pohodě, není námitek. Ale brát to jako první volbu není moje rada!
@pannda špatně jsem se vyjádřila. Knikajici dítě bylo myšleno v teoretické rovině. Měj se. ![]()
@pannda akorát nevim, jak souvisí výchova, kterou zmiňuješ, se společným spaním? Na to mi nemusíš odpovídat, já odpověď vím-nesouvisí to nijak. ![]()
@brko píše:
@pannda akorát nevim, jak souvisí výchova, kterou zmiňuješ, se společným spaním? Na to mi nemusíš odpovídat, já odpověď vím-nesouvisí to nijak.
Výchovu jsem myslela budoucí, se spaním nemá nic společného..
Malá spí se mnou v posteli, v postýlce vydrží zatím jen přes den. Kupodivu dnes v noci po tří hodinové procházce byla hodná a skoro nebrečela tak možná potřebuje přes den jen utahat ![]()
Zdravím Vás, maminky.
Nevím, zda to sem patří, ale zkusím to. Máme 14-ti měsíčního syna. Do roka spal krásně, celou noc, budil se jen minimálně. Jakmile mu padl 1. rok, tak se to vše otočilo. Špatně spí, pořád cestuje v postylce. Vždy vyleze z pod peřinky a cestuje. U toho kňourá, potom pláče, ale očička má většinou zavřené. Je to snad čím dál horší. Vstávám k němu i někdy každou hodinu a už si nevím rady. Nemáte někdo podobnou zkušenost? Co by mohlo vadit? Naposledy jsem ho musela vzít už k nám do postele, ale ani to nepomohlo..
![]()
@Janna_R zkusit nechat samotného v pokoji. třeba ho rušíte. i takové děti jsou co chtějí svůj klid. ale může to být jen obdobíhodně teď vnímá nové věci, intenzivně prožívá, může se učit zpracovávat dojmy z prožitého dne, může mít i noční děsy..můžou mu růst zuby, může mu nevyhovovat to, co večeří…je toho hodně. ale co je téměř jisté - je to jen období. Zkus ještě pár týdnů vydržet, soucítím ![]()
Děkuji za radu. Je to takové povzbuzení ![]()
Přes den většinou spí úplně normálně, bez problému. Nastane večer a pomalu se to blíží. Zkusíme přespat v jiné místnosti a uvidíme.