Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Aboj zkusenky,
Tak uz jsem vazne, ale vazne zoufala. 8i mesicni dcera ji pres den celkem dobre, zuzla rohlik, krupky, papa jogurt, trochu obedu, ovoce(sni i cely banan), na veceri kase a mezitim kojim. Vecer dam do postylky a musi se vyrvat aby usla. Za hodinu je vzhuru, a i kdyz ji mam v posteli, u sebe, nakojena tak porad chce prso mit v puse :-/ kdyz ji prso vezmu po pul hodine tak je zle, fakt uz nevim, je strasne protivna, to ani nemluvim, co dela za sceny pri oblekani
pritom je najezena, prebalena a stejne si bez ni nemuzu odskocit ani na wc, neustale se po me s revem sape a to i kdyz je se starsi sestrickou mezi hrackami.
Rada bych uz prestala kojit ale neumim si predstavit cely den a noc revu ![]()
Nemate nejakou radu, mela jste to nektera podobne?
Zkousela jsem davat v noci flasku, dokonce i dudlik a nic nechce..
@Amoletka Asi ma separacni uzkost, coz asi jeste podporujes tím vyrvanim před usnutím. Vylomeniny při prebalovani a oblékání patří k věku.
@Amoletka Jestli je to separační úzkost, tak jedině počkat, až to přejde.
Závisláka jsem začala řešit až po roce věku, kdy malá začala pomalu komunikovat i jinak, než nepříčetným řevem. Nechávala jsem ji doma občas i s někým jiným a odcházela do jiné místnosti, časem jsem pak dokonce mohla odejít z domu, aniž by malá celou dobu mojí nepřítomnosti řvala.
Noční kojení si malá utnula sama až v 10m, do té doby pila klidně po hodině. Ale prso místo dudlíku jsem jí teda netolerovala ani jako miminu, nebylo mi to příjemné, takže se fakt napila
Nenechávala bych večer vyřvat, i z toho pak může mít zlé sny a budit se.
Vyřvat ke spánku v 8 měsících? má separační úzkost, a chce být s tebou, to je u miminek docela normální. a ty bys jí v tomhle období měla dát jistotu, že jsi tu pro ni, kdykoliv potřebuje, a ne ji frknout do postýlky, ať si pláče. na na prsu je můj 9,5m taky závislej, neřeším to, onn z toho vyroste. se mi líbilo, jak tu někdo v jedný podobný diskusi psal jeslti jak maminka ignoruje pláč z postýlky, tak jestli by to mimčo ignorovala stejně, kdyby umělo mluvit, a místo pláče volalo něco jako „maminko, nenechávej mě tu, cítím se tu sama, opuštěná, a mám hrozný strach..ten plyšák má nějaké velké oči..s tebou bych se cítila bezpečneji“ ono třeba něco takovýho volá, ale jinak než pláčem to vyjádřit neumí..
takže prvě bych přestala s vyřváváním, a to kojením pkud ti to enormně vadí tak odbourávat velice pomalu, a o to víc se s malou tulit, apod.
@Amoletka píše:
Aboj zkusenky,Tak uz jsem vazne, ale vazne zoufala. 8i mesicni dcera ji pres den celkem dobre, zuzla rohlik, krupky, papa jogurt, trochu obedu, ovoce(sni i cely banan), na veceri kase a mezitim kojim. Vecer dam do postylky a musi se vyrvat aby usla. Za hodinu je vzhuru, a i kdyz ji mam v posteli, u sebe, nakojena tak porad chce prso mit v puse :-/ kdyz ji prso vezmu po pul hodine tak je zle, fakt uz nevim, je strasne protivna, to ani nemluvim, co dela za sceny pri oblekanipritom je najezena, prebalena a stejne si bez ni nemuzu odskocit ani na wc, neustale se po me s revem sape a to i kdyz je se starsi sestrickou mezi hrackami.
Rada bych uz prestala kojit ale neumim si predstavit cely den a noc revu
Nemate nejakou radu, mela jste to nektera podobne?
Zkousela jsem davat v noci flasku, dokonce i dudlik a nic nechce..
ale je sikovna pokud to je ta na te fotce
@Amoletka vyrvani před usnutim? Nedivim se, že se pak pořád budí a drží si tě tím, že nepustí prso z pusinky. Já asi neporadim, protože za A naprosto odsuzuji metodu vyrvani a za B podporuji dlouholeté kojení. Mám tři děti a z toho dvě urvane až hrůza, v noci několik měsíců co půl hodiny vzhůru nebo kojení nonstop. Může to mít několik důvodů.. Zoubky, separační úzkost, denní prožitky odrážející se do divokých snů,.. Je to obdobím a přejde to. Osobně bych to vůbec netěšila a miminku vyhověla, nedělá to proto, že vás chce nastvat. Má to hlubší důvod. Tento dětský věk uteče tak rychle a pak budete mít ještě tolik času na věnování se sama sobě, na klidný spánek. Mě pomohlo smíření. Prostě je to tak a člověk to přijme. Pak bylo toto asi roční období jednodušší.
@Amoletka tak bud ma separacku, tu tim vyrvanim jen umocnujes, nebo ji rostou zuby, ty byvaji nejhorsi v noci a kojene dite holt bere za uklidnovadlo prso. A nebo je to zlozvyk, kdy si z tebe dela dudlika.
Syn mi toto delal, v noci furt na prsu, pomohlo az odstavit, za dva dny uz na prso nevzpomnel, dostal flasku pred spanim, v noci vodu, v 6 rano zas mliko a brzy se prestal v noci budit uplne a budil se az na to ranni mliko.
Ale pokud jsou to zuby nebo separacka, tak odstav nepomuze.
Chudák dítě. Proč necháváš osmiměsíčné mimino uřvat do spánku? ![]()
V tomhle věku to má spousta dětí stejně, separační úzkost, špatný spánek. Nic nenormálního. Buď tam pro ni.
Taky jsme to měly, že jsem se nemohla hnout, občas jsem si ji musela brát i na záchod. Naše ne, že by plakala, ale vztekala se a ječela na celý barák i když jsem šla jen do kuchyně pro čaj. jenomže to nešlo jí mít furt na rukou, třeba při vaření si to nedokážu představit, že smažím řízek na rozpáleném oleji a malou na rukou. takže jsme si pořídili cestovní postýlku kde se jí daly hračky a ona se tím zabavila a bylo po problému
Ach jo.
vše podstatne už bylo napsáno. Je mi toho dítěte neskutečné líto.
@Amoletka
no naše separačku neměla usíná sama a závislá není, ale kdyby ano rozhodně bych se nechovala jako ty
s kojením ti neporadim, vale mám pocit, že se dítě odstavuje samo nebo zvolna ne naráz. Myslím, že by jsi měla malou víc chovat a být tam pro ní, některé děti to vyžadují. Naše chce pochovat taky, když jí něco trápí a nikdy jí nenechávám brečet a už vůbec ne řvát.