Nechci kojit – nejsem mateřský typ?

Anonymní
22.10.25 13:54

Nechci kojit - nejsem mateřský typ?

Ahoj,

od narození syna (2m) mám stále pochyby.

Kojila jsem ho od začátku, cca měsíc a půl. Já prostě asi nejsem ten kojící typ, natož mateřský. Jednu chvíli to bylo hezké a pak mi to spíš vadilo. Bolest ani tak mi nevadila, to se upravilo po týdnu, ale prostě nic mi to neříká. Nic mi není, mléko teče - musím teda z jednoho prsa kojit s kloboučkem nebo odsávat.. ale prostě já se na to necítím. Asi jsem líná? Přijde mi prostě jednodušší v noci vstát, v klidu dát malému flašku a jít zase spát…

Samozřejmě mateřský mléko je lepší atd… ale já si nepřijdu ani na to nějak stavěná. Mimčo mám ráda, ale nejsem z něho úplně hotová. Ráda ho cítím, nebo když ho chovám, tak ho ráda hladím. Celkově to je hezké. Ale necítím se na kojení. Sice to je hezký pohled, ale spíš trápím nás oba.

Je prostě asi možný, že nejsem na mateřství stavěná. Chybí mi práce. Jinak samozřejmě bych mimčo za nic na světě nevyměnila. Jenom prostě asi závidím všem maminkám, co prostě si to mateřství užívají na 100%..já si spíš občas přijdu, jak když mimčo někomu hlídám. Kamarádka mi říkala, zě tyhle stavy jsou z toho, že nekojim - že ty hormony jedou jinak. :roll: prostě kojit nechci ale nechci, aby mě pak třeba mimčo mělo rádo „méně“

Máte na to nějaký názor? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11817
22.10.25 14:25

Určitě to není kojením/nekojenim..první dítě jsem někojila (nějak se nezdařilo) druhé ano..a nevidím že by ve vztahu k tomu kojení bylo něco jinak než k tomu nekojenemu…
Sama jsem se teda kojení dost obávala…nějak jsem nebyla nadšená z toho vytahovat všude možně prsa..a navíc nemám moc ráda delší dotyk kůži na kůži…ale u toho kojení mi to až tak nevadilo…
Kojit či nekojit je čistě na tobě..když to jde tak bych to úplně nerušila pokud k tomu není zdravotní důvod…ona láhev může znít pohodlně..zvlast doma…ale neřekla bych…je milionkrát jednodušší prostě vzít dítě a jít a víš že jídlo pto něj máš v potřebné kvalitě a teplotě sebou v dostatečném množství na celý den aniž bys sebou musela tahat milion krámu který na to potřebuješ abys mohla dát dítěti najíst…(Termoska s horkou vodou, láhev se studenou vodou, dávky toho sušeného mléka, láhev na to mléko pak i láhev s pitím…po použití to musíš někde umýt takže i saponát a nejlépe i stetku na tu láhev..a dítě když už je jednou kojené tu láhev ani třeba nemusí přijmout, nemusí hned po jídle usnout…můžou mu nastat z umělého mlekahzazivaci potíže…jako pokud vám to teď dobře funguje tak bych to opravdu vydržela aspoň do toho půl roka než začnou příkrmy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
22.10.25 14:28

Upřímně, že jsi hloupá, když ukoncujes kojeni, které to podle toho co píšeš slo… Jednak ochuzujes dite o materske mleko a sobe o penize a jeste si pridelavas praci.
Nejsem zastancem kojeni za kazdou cenu, když to nejde, tak nejde, ale když to jde, tak mi prijde hloupost ho vlastne bezdůvodně ukoncovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1516
22.10.25 14:34

Buď v klidu.
Je plno mámin, které kojení vzdaly. Mne to taky nebralo. Malá pořádně nesála a já měla akorát zánět v prsu. Ani odsávání nepomáhalo.
Nejsi špatná máma, když dáš mimču lahev. Špatná jsi, když mu začnou nedáš a nestaráš se o něj a to ty určitě nejsi.
Důležité je, aby jste oba byli v pohodě. Miminko prospívalo a ty si musíš taky odpočinout. Opravdu to platí, že spokojená máma=spokojené miminko.
Ono jak bude stárnout, víc reagovat, tak se v tobě ty city víc probudí, neboj :hug: nenech si namluvit, že je to kojením.
Původní život ti bude chybět vždycky, když budeš unavená, to mi věř ;) je důležité si umět říct o pomoc, odpočinout nebo najít čas jen pro sebe. Hlavu vzhůru, mateřství je opravdu velká změna pro ženu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24806
22.10.25 14:34

No, řeknu jen názor, nemohu soudit, moc bych si to přála zažít, u nás byla bohužel jen láhev :,( zkus tomu dát ještě pár týdnů šanci, jsou to přece ty nejhezčí chvíle s miminkem a ažz něj bude drzý puboš, aspoň budeš mít ve vzpomínkách kam sáhnout… asi máš hormony a nevyrovnanou psychiku, nech si pomoct doma a časem řeš částečný úvazek, když ti práce tak moc chybí (to chápu), ale dítě bych o mateřské mléko takto velmi brzo fakt jen kvůli své lenosti a pohodlnosti nepřipravovala - víš, už nejsi na světě sama za sebe, dítě je na tobě nyní 100% závislé a věř, že kdyby umělo mluvit, tak řekne že to chce :srdce: drž se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
22.10.25 15:09

Jé, tak to já jsem zas ráda, že jsem mohla a jedno dítě ještě můžu kojit…právě proto, že jsem líná…nebavilo by mě furt dělat umělé mlíko do lahve, všechno pak vymývat, ven tahat tisíc věcí, být vystresovaná, že dítě už řve hlady a já teprve ohřívám vodu…do toho můj starší měl období, kdy potřeboval ucucávat každou chvíli v průběhu celého dne, to bych furt jen dělala lahve asi. O ceně umělého mléka ani nemluvím.
Na druhou stranu je to jen na tobě, pokud bys z kojení byla vynervovaná a lahev by pro tebe znamenala úlevu, jdi do toho. Však bylo, je a bude hodně dětí, co vyrostly na umělém mléku (z různých důvodů) a tvoje dítko už dostalo dobrý základ první dva měsíce kojení.

A co se mateřství týče…hele, ne každý je hned z mimina urvaný…ono to většinou přijde časem, až bude mimčo víc reagovat, hýbat se, smát se a i tak nemusíš být paf z každého jeho p.rdu. Prostě si na něj víc zvykneš a přilneš k němu..asi. To z tebe nedělá špatnou matku. Já taky první měsíce jen zajišťovala životní funkce mimina a čekala, kdy že naskočí ten mateřský cit (a to jsem kojila o106). Nikdy jsem nebyla na mimina, nerozplývala jsem se z nich, netoužila jsem po vlastním. První dítě bylo neplánované, ale miluji obě své děti a snažím se pro ně být dobrou mámou.

A někde jsem četla, že když nenaskočí mateřský cit, dostaví se aspoň Stockholmský syndrom :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.25 15:15

Jsem porodni asistentka, laktacni poradce a rikam ti, ze pokud se na to necitis, nema cenu se do toho nutit. Pozitiva kojeni znas, nebudu te poucovat a nekojici zeny jsem nikdy neodsuzovala. Dite te urcite nebude mit mene rado, tu potrebnou lasku a peci mu muzes dat i jinak. Kazdy jsme jiny a je to tak v poradku.

• Citovat
  • Upravit
16953
22.10.25 15:16
@Anonymní píše: Více

Ahoj,

to zda kojíš, nebo nekojíš z tebe nědělá mateřský typ a ani to není odrazem toho jaká jsi matka.

Pakliže nechceš kojit, tak nekoj. Kup UM a dokrmuj, nebo odsávej MM. :nevim: Nikdo tě nutit nemůže.

Já třeba mléko neměla, laktace se mi zastavila u starší po 2týdnech a u mladší ani nenaběhla. Nabrečela jsem se dost, měla jsem výčitky a i okolí se mě neustále ptalo proč nekojím… Výsledek? Dvě zdravý děti :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12878
22.10.25 15:48

Jako takhle, já bych se ze zdravotního hlediska zkusila hecnout aspoň do 6 měsíců, a zároveň bych hledala způsoby jak se po mateřské (tj těch 6 měsících) střídat s chlapem a jít do práce aspoň na pár hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
22.10.25 15:57
@chs.jasmin píše: Více

Kecy okolí jsou hrozné, kolikrát to té psychice ublíží ještě více.
A na otázku proč nekojím bych odpověděla: „Proč nekojíš ty?” :mrgreen:
Než něco lidé vypustí, měli by se zamyslet.

Je každého věc, jestli kojí nebo nekojí, jestli používá takové pleny nebo používá takovou kosmetiku a dává nebo nedává dítěti ponožky. Pokud je o to dítě postaráno, není týrané, je jim do toho velké kulové.

Moje máma mateřskou lásku nikdy v sobě neměla, není mateřsky typ a i přesto měla tři děti o které se adekvátně postarala. Sice mě nikdy neobjala, neřekla mi, že mě má ráda, ale to vynahrazovala něčím jiným nebo mi to kompenzovala babička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
22.10.25 16:24

Kdyz nechces kojit, nekoj.
Naopak ti muze byt nakonec mnohem lip nez se do toho tlacit nasilim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
22.10.25 16:35

Ani nemusis byt mazersky typ a presto muzes byt dobra mama.
Kojeni je takova chvilicka v zivote ditete, mama budes do smrti, jeste budes mit prilezitost to podelat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.25 16:41

Já vím, že to možná prostě je ode mě sobecké. Ale ono prostě pro mě to je nejlepší. Jsem spokojená, neupatlana, mám na sebe i čas a mimčo dostává přesně to, co má a je spokojený.

S tím kojením to byl/je spíš trest. Já vím, kojit za každou cenu… Jenže to prostě nejsem já. Mě to takhle vyhovuje, samozřejmě že pro mimčo udělám vše, ale i Dětská doktorka mi řekla jednu věc - nemám to tlačit a hlavně UM je už na vysoké úrovni a není se čeho bát. Mimčo prospívá, hezky spí, kadí a nemá prdíky…

Jasně, přibylo více veci- sterilizace flasek..apod…ale já jsem prostě spokojená… A mimčo taky. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.10.25 16:42

Já doufám, že mě to chytne… Že to bude dobré. Jako o mimčo se starám tak, jak nejlépe umím. Doufám, že jednou se to zlomí a budu to cítit, jako vy… :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.10.25 17:01
@Anonymní píše: Více

Napsala jsi.,, ale já jsem prostě spokojená,, tak se toho drž! Tyhle věty a tvého pocitu se drž! Je úplně fuk co si o tobě kdo myslí. Nikdo není ty. Ty, jsi ty a ty to tak potřebuješ.
Jedy okolí jsou příšerně toxický. Ubližují nejvíc a vkládají do hlavy nejistotu a další negativa.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová