Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
rádi bychom se po letech opět snažili o dítě. Ale bojuji s myšlenkou, že opět se mi nepodaří kojit.
Chtěla bych proto podpořit laktaci už nyní a připravit prsa na kojení.
Někde jsem četla, že lze rozkojit i ženu, která nerodila.
Máte o tom nějaké info?
Případně tipy v mé situaci? ![]()
Když pominu všechno ostatní, tak zvýšený hormon prolaktin snižuje plodnost.
Za sebe doporučuju na konci třetího trimestru, třeba 6 týdnů před termínem, začít užívat bylinky na podporu kojení. Nic jiného bych nedělala. U prvního jsem se nikdy nerozkojila a bála jsem se, jak to bude s druhým a tam to byl úplný opak.
@TRG píše: Více
No mně se to nepodařilo ani jednou. Bylinky jsem užívala. U posledního syna se mi rozjelo mlezivo v těhotenství a do porodu to bylo celé fuč. ![]()
@09099 píše: Více
To mě mrzí, ale před porodem bych fakt nějaké léky nezkoušela brát, ani v těhotenství. Oni by ti to teda asi ani nedali… Já i přemýšlela, jestli třeba nemám málo těch žláz, ve kterých se mléko tvoří…
Poraď se pak s doktory, jsou i léky na předpis. Ale ne před otěhotněním. ![]()
@TRG píše: Více
Vím. Léky jsem přímo nemyslela. V místní doktory nemám důvěru. Naopak jsem byla ještě více psychicky vydeptaná. ![]()
Já teda myslela spíš obvoďáka nebo gynekologa.
My máme porodnici dobrou, ale tam neradi viděli i ten můj kojící čaj. Sestřička říkala, že to někdy maminky v dobré víře přeženou, nebo to na ně hodně působí a v kombinaci s tím, že se jim prsa nalijou tak jako tak pak mají bolestivé problémy. Co na tom je pravdy, nevím, ale slyšela jsem to pokaždé.
U nás taky, ale jen jednou za den kojící, pak jen normální. ![]()
Muze byt pro tebe uzitecne domluvit si konzultaci s dobrou porodni asistentkou/ laktacni poradkyni a probrat situaci z minula a udelat si spolu takovy rozbor a plan, jak to zkusit udelat jinak. Pokud te to hodne tizi, muzes to udelat uz pred otehotnenim, nebo pozdeji v prubehu tehotenstvi. Zaroven budes mit kontakt na nekoho, kdo te podpori a poradi v nesnazich. Ideal by bylo mit svou porodni asistentku, ktera s tebou bude v kontaktu v tehotenstvi, pri porodu, v poporodni peci.
@Cirrus fibratus píše: Více
No, to právě. Jsem introvert asociál. Proto na tyto téma tuplem využívám spis diskuze. Musi mi byt clovek hodne sympatický, abych s nim vedla osobní delší konverzaci.
Treba by ti pomohlo tohle?
https://www.kojeni.cz/…kam/poradna/
https://www.mamila.sk/…na-dojcenia/
@Cirrus fibratus píše: Více
Děkuju, kdyby to nepomohlo tady, tak mrknu tam. ![]()
Urcite najit opravdu dobrou laktacni poradkyni.
Idealne nejakou ktera neni kojofasistka a fakt se na to kouka rozumne a pragmaticky.
Taky jsem prvni dite nekojila a druhe bych chtela.
Ale kdyz to zas nepujde tak holt to proste nepujde.
Ja doporucuju: vzit si s sebou uz do porodnice elektrickou odsavacku, hned po porodu dobre a kvalitne jist a pit - zadny tady si kousnu do rohliku a hotovo.
Bylinkam ja osobne neverim vubec, ani homeopatikam. Ale klidne zkusit, proc ne.
Laktaci bych nikam pred porodem nepodporovala, zacala bych v porodnici.
podporovat laktaci před početím je medicínský nesmysl, laktace se podporuje po porodu a já jsem toho názoru, že nejdůležitější je nestresovat, a také nejtěžší
Tak když můžou bylinky někoho zabít nebo jen ovlivnit účinnost antikoncepce, tak úplně jalové nebudou.
Pro kojení je to, minimálně pro mě, ideální volba. Ale jak říkám, jsou i léky na předpis. Jen jsem nikdy nezkoumala, kdo je předepisuje. Ty na zastavení kojení snad gynekolog, tak by dávalo smysl, že předepíše i ty na podporu. Ovšem, naprosto souhlasím s tím, co píše @stinga - nestresovat. Alespoň to zkusit.