Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky jdu si k vam pro radu mam 21 mesicni dcerku, ktera prestala pres den spat, to by bylo jeste v pohode, ale ona nechce spat ani vecer usina proste cca 10 vecer a vstava v 8 rano
ato samozrejmne zkousim ji davat uz od 8 vecer do postylky a nic
Tak prostě nechce. Je protivná večer? Některý děti jsou prostě sovy. a než se každý den nervovát, tak to je lepší se s tím smířit. Mne děti taky usínaji kolem 22.,je zázrak, když zalomí v 20.
Taky mi to neprijde divny. Nase mala sice usne v 8, ale vstava v 6, tak bych si to klidne vymenila
. Jinak poledni spani se muzes zkusit zavest znovu, nase mala ho obcas taky na nejakou dobu zrusi (zrovna kolem 21 mesicu pres poledne taky nespala), ale potrebuje ho, tak na nem trvam a ona pak zase spat zacne a spi treba i tri hodiny, v nekterych obdobich.
@brko píše:
Tak prostě nechce. Je protivná večer? Některý děti jsou prostě sovy. a než se každý den nervovát, tak to je lepší se s tím smířit. Mne děti taky usínaji kolem 22.,je zázrak, když zalomí v 20.
Prave ze protivna je pak uz od 5 od vecera je na zabiti ![]()
@AnnaF píše:
Taky mi to neprijde divny. Nase mala sice usne v 8, ale vstava v 6, tak bych si to klidne vymenila. Jinak poledni spani se muzes zkusit zavest znovu, nase mala ho obcas taky na nejakou dobu zrusi (zrovna kolem 21 mesicu pres poledne taky nespala), ale potrebuje ho, tak na nem trvam a ona pak zase spat zacne a spi treba i tri hodiny, v nekterych obdobich.
Tak to ja bych zase radsi vstaval v 6 kdyby mne sla spat v 8 vecer takhle sice spi o tu hodinu nebo 1,5 dele ale pak jde spat v 10 nekdy v pul 11 uz jsem z toho vycerpana jelikoz nase dcerka je dost ziva takze dopoledne chodime na 3 hodiny ven pak obed hrat si sni doma a zase ven atd dotoho ma ted obdobi vzdoru takze porad rve a vzteka se
@michellll prvni syn to v tomhle veku zkusil, tak jsem ho po obede usadila na gauc, pustila pohadku a behem 10 minut byl tuhej. Po cca tydnu nebo dvou a asi trojitem pocurani gauce jsem ho jednou uz malatneho sebrala a dost nevybirave odlifrovala do postele, od te doby zase spal odpoledne az skoro do sesti let
Vecer nemuze zabrat, protoze je brutalne pretazena.
@michellll píše:
Prave ze protivna je pak uz od 5 od vecera je na zabiti
Tak v tom případě je natolik přetažená, že večer není schopna usnout… takže vymyslet nějak ji do té postele po obědě dostat, u nás celkem funguje dát do postýlky, hodně zatemnit a pustit pohádku.
@michellll Mám to stejný večer usíná ve 22h a ráno budíček v 8h, taky nechtěla spát po obědě. Jako neplakala, ale hrála si v ní. Tak už přes týden chodíme po obědě spolu spát a to usne a spí cca 2h.
@michellll Je přetažená zkus ji dát dřív spát syn v tomto věku spal jen vyjímečně, ale chodil spát 18.30-19h to byl pak klídek a spal do 5.30-6.30 on to déle neumí a nezáleží v kolik jde spát.
Pohádky na gauči atd už jsem zkoušela take a nic dokonce i pak spaní driv večer a take bez výsledku
Presne, je pretazena, neumi se uvolnit, aby usnula. Zkus pohadku nepoustet, ale sednout si k ni, treba ji hladit a povidat ji tu pohadku. Eventuelne klidne mliko do flasky. U nas to zabralo kouzelne, ze zacatku jsem musela teda tech pohadek rikat nekolik, ale ted staci obvykle jedna, maximalne dve a je tuha. Mala v 21 mesicich u televize nevydrzela, nehlede na to, ze jsem proti usinani u televize. Jo, a do ty doby chodila spat nerada, ted casto, kdyz zacina byt protivna, reknu: tak jdeme do postele a maminka ti rekne pohadku? a ona pelasi, co ji sily staci, coz je uzasne ulevny.
@AnnaF Tak já třeba slovy pustit pohádku nemyslela pustit televizi… pouštíme pohádky z CD.