Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj zajímal by mě váš názor pokusím se to nějak shrnout. jak by jste řešili situaci se spaním máme 4letého syna který mezináma spí stále v ložnici a skoro 20měsíční dcerku která spí v ložnici v postýlce. Děti mají svůj pokojíček kde má syn postel zařizovali jsme ho když synovi byl 1 rok ale je hodně malinký takže pokud bych tam teď chtěla dát oba i s dcerkou vešly by se tam jen postele ale žádný prostor na hraní. Když jsem čekala dceru tak jsem syna učila spát ve svým hned od začátku ještě ani nevěděl že bude mít sourozence ale každou noc to bylo tak že se vzbudil a volal mě takže jsem do 8.měsíce spala u něj v pokojíku na matraci ale pak jsem to vzdala a vzali jsme ho k nám že až se narodí malá tak pak ve dvou letech je dáme společně do svého. Abych pravdu řekla na to že spí mezi náma jsem si zvykla a nevadí mi to máme velkou postel ale říkala jsem si že je to blbé vůči malé že jednou to bude vyžadovat také no a to se právě včera stalo strašně brečela vztekala se že chce ke mně mimo jiné má teď období kdy je na mně dost fixovaná tak teď opravdu nevím jak to řešit protože si myslím že malá teď není připravená spát v pokojíku se synem a syn má nastoupit do školky tak aby těch změn nebylo moc. Určitě přiznávám chyba je i ve mně protože jsem dost citlivá a strašně to prožívám nechci jim nějak ublížit tím že je dám do svého a navíc jim seberu místo na hraní opravdu nevím nebo jestli vyčkat a řešit to třeba za půl roku jen si říkám že to chce řešit dokud je to v začátku s dcerkou.
Ještě jen doplním že jsme chtěli předělat ložnici ta je větší problém je že pokud to uděláme vejdou se do současného pokojíku jen postele a tím končíme skřín, stolky můžu vyhodit a kam dám věci netuším
díky snad mě pochopíte
Dala bych do dětského pokoje palandy a na horní postel ochrannou síť pro jistotu, takže by se vešly do pokojíčku 2 posteleya ještě by tam zbyl prostor na hraní ![]()
Hele a třetí postel přirazit k manželské posteli? To tam plac nemáte? Zvětší se ti ložná plocha a vejdete se tam všichni 4. Naš první šla do svého pokoje sama o své vůli, řekla, že chce pokojík, před nástupem do první třídy, prostě se sebrala, vylezla z naší postele, a už se nevrátila. Mladší taky teď nastupuje do školky, ale tam to tedy zatím nevypadá, takže ta spí s námi. Já to mám trochu jinak, soaní s dětmi, dokud chtějí, mi přijde přirozené pro ně. Takže máme tři postele, ložná plocha 2,7 metru, tam se vejde lidí.
A až povyrostou, řeš to v pokojíku patrovou postelí.
Já bych se za každou cenu snažila, aby děti spaly spolu v pokojíčku. Ale nechala bych jim tu místnost, kde spí teď, takže bych jim udělala pokojíček z ložnice.
Nábytek bych prostě nějak vyřešila, tam se určitě nějaké řešení najde, nemusíš ho hned vyhazovat.
Ale podle mě, čím později budeš řešit samostatné spaní, tím hůř to půjde. Teď je na to správná doba, dokud takhle nemáš zvyknutou i dceru.
U ségry chodí mladší kluk spát za nimi do postele a to je mu prosím už 13 let!!!
Toho bych se nechtěla dočkat ![]()
Pokud byste do menšího pokoje přestěhovali ložnici, kolik místa by tam fakticky zbylo? My to tak udělali, vejde se tam manželská postel, cca 40 cm okolo postele a u jedné stěny jsme udělali 50cm širokou vestavěnou skříň přes celou stěnu. Tak se vejdem i s věcma a Honzík má pokoj, kam když mu jednou přistěhujeme sourozence, tak tam nebudou jak sardinky. A ta ložnice bohatě stačí, však tam chodíme jen spát.
Jinak bych to řešila patrovou postelí, synek má postel zvýšenou od dvou a půl, jen s klasickou (jedno prkno) zábranou a nepadá.
V pokojíčku patrová postel ale aby spal nahoře nepřipadá v úvahu hrozně se v noci převaluje a vrtí tak nechci riskovat že by spadl z toho mám obavu pokud bych zrušila ložnici a místo toho udělala pokoj tak to bude s místem nahraní tak jako teď v pokojíčku bez přidané postele no žádná sláva jsou špatně vyřešené místnosti ![]()
dcera kontakt s tebou také potřebuje, takže bych řešila společné spaní ve 4…řešením může být další postel, kterou k manželské přirazíte
nebo pokud to jde, můžete pokoje prohodit…v dětském manželská postel a v ložnici děti, pak můžeš navrhnout, že pokud se v noci probudí mohou přijít za vámi se pomazlit
pokud bych to měla zařízené jako ty a měla bych se vžít do tvé situace, rozhodně bych volila spaní všichni 4 najednou…jsem také dost citlivá a nedokázala bych druhé dítě odstrčit kvůli své pohodlnosti, nehledě na to, že syn s vámi doteď spal a ségra mu to vlastně pokazí
přitom jsme donedávna byla velkým odpůrcem společného spaní, pak jsme si o tom přečetla nějaké studie a ihned změnila názor
Já bych si přišoupla válendu k posteli
budeme mít určitě to samé
a zrovna jsem přemýšlela nad rozšířením dvojlůžka ![]()
Právě ta moje citlivost mi nejvíc brání sama nevím proč ale vždy se vžiju do těch dětí a někdy to není asi dobře abych na ně nepřenesla svou citlivost syn je hroznej rošťák ale citlivej a vnímavej je hodně říkám si jestli je správné aby u nás takhle spali nehledě nato že to i někdy vyslechnu od rodičů že s náma spí že nemáme soukromí což je pravda
A vám si hrajou děti v pokojíčku? Moje dítě zásadně v obýváku, takže to, že nebudou mít v pokojíku dostatek místa na hraní mě neznervozňuje. Co zkusit takové ty vysouvací postele? Na den se zasune jedna do druhé a na noc vysune. Pokud spolu mají dobrý vztah, tak jim možná společné spaní bude vyhovovat.
Nedávno jsme dcerce přišoupli postel k naší, místa tam je habakuk, u mimča se zatím počítá s postýlkou, ale když bude chtít být u nás, tak bude. Taky by mi bylo líto, že starší dcerce jsem blízkost rodičů dopřála a mladší odstrčím. Mně ani manželovi to nevadí, naopak, on říká, že se o víkendu těší na to, jak ho dcera vzbudí pusinkama.
Až budou chtít do pokojíku, maj ho nachystanej, ale taky jsem pro počkat, dokud si řeknou.
Vešla by se vám k posteli nějaká válenda?
Syn šel do svého pokojíčku ve 2 letech, první týden se také budil a volal nás. Šlo o to vydržet a nepovolit, uspat ho znovu u něj v posteli a nebrat ho do ložnice. Máme postel Kura Ikea, teď spí na zemi a až si budu jistá, že je schopný spát nahoře, tak tam půjde. Jsou mu 3 roky. Ikea k ní prodává i tunel, což by řešilo u vás, že by syn nespadl a zároveň by vám vznikl dole prostor na hraní. Druhý syn šel do pokojíčku za bráchou v 7 měsících (od té doby spí celou noc). Vždy ráno, když se vzbudí, mají povoleno za námi do ložnice, kde se všichni mazlíme v posteli. Děti bych dala do vlastního pokojíčku, co nejdříve, ony si zvyknou. Podle mě, čím to budeš protahovat, bude to horší.
Deti bych odstehovala do pokojiku. Taky sem se toho bala, ale bylo to jak pro jejich, tak nase dobro.