Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Jsem na pokraji sil. Syn (16mesicu) pres den proste nespi. Teda nespi doma, ani kdyz s nim jdu ven, aby si zdriml v kocaru. Ale kdyby byl u babicky nebo by s nim sla ven babicka, jak ona rika, dvakrat houpne s kocarem a malej spi. Cim to muze byt? Ted jsme se vratili z venku, kde samozrejme nespal, a ted mi rve v postylce. Kdyz za nim prijdu, smeje se jak leco a skace tam. Kdyby byl u babicky, opravdu do par minut spi! Cim to je? V noci spi jaks taks normalne, ale pres ten den je to katastrofa
Tak třeba už spát přes den nepotřebuje.
Moje čtrnáctiměsíční dcera se teď během tří dnů „odstavila“ od denního spánku, prostě ji ani po třech hodinách psích kusů nešlo uspat, přitom předtím jen lehla a do pár minut spala. Ale od rána do večera bez vzteku vydrží, tak se snažím to tolik neřešit, ale odvyknout si na ty dvě hoďky volného času jde těžko.
Nebo prostě řekni babičce, ať ti to uspání předvede. ![]()
Nebo to je jen ve „vzduchu“ pokud to je záležitost posledních pár dní, malá taky ač normálně spí v naprosté pohodě, poslední dva dny je to šílené, včera to táhla až do osmi jen s dvacetiminutovým zdřímnutím v židličce u jídla kdy byla už naprosto vyčerpaná. Jinak je to možná i tím, že tobě jde o to aby spal a jsi vnitřně nervozní jestli ti usne a on to vycítí, mě se to párkrát stalo a když jsem si to vyhodila z hlavy a řekla si no tak nebude spát, tak do minutky spala
No, myslím, že to na tebe prostě zkouší. Co s tím? To nevím, taky bych potřebovala poradit. Řeším stejný problém u syna (necelé 3 roky) a teď se přidala i dcerka (7 měsíců). Já to teď u syna budu řešit školkou
.
Myslim, ze to z tebe pozna. Mala teda spi kazdy den. Ale jak potrebuju aby usnula v pravidelny cas. Tak vzdy usne pozdeji. Jak kdyby to proste poznala, ze potrebuju aby spala
ja teda chodim lezet s ni a pak az usne odchazim a verim tomu, ze to pozna ![]()
@Elen8 hele já takhle nechodím, ale fakt to má naše malá naprosto stejně, taky bych řekla že to ti prckové poznají, jak na to nemyslím usne jedna dvě až úplně koukám, to samé ráno se vstáváním
Asi bude fakt něco ve vzduchu, malý (necelé 2 a půl) taky poslední týden nespí, i když předtím spal každý den. Tak třeba bude líp ![]()
@Anonymní píše:
Jsem na pokraji sil. Syn (16mesicu) pres den proste nespi. Teda nespi doma, ani kdyz s nim jdu ven, aby si zdriml v kocaru. Ale kdyby byl u babicky nebo by s nim sla ven babicka, jak ona rika, dvakrat houpne s kocarem a malej spi. Cim to muze byt? Ted jsme se vratili z venku, kde samozrejme nespal, a ted mi rve v postylce. Kdyz za nim prijdu, smeje se jak leco a skace tam. Kdyby byl u babicky, opravdu do par minut spi! Cim to je? V noci spi jaks taks normalne, ale pres ten den je to katastrofa
Ahoj, mame to uplne stejne uz od narozeni. Holce jsou ted 2, a uhoupat se mi nenecha furt divoci. Musim na niposlat babi pokazde, ona jizabali dodecky a pohoupe a za10 minut se spi.Kdyz je dcera moc unavena tak mi usne, ale vetsinou to aninezkousim a rovnou ji nese babi nahoru. babi bydli ume, takze tohle je jejich, ja malou vykoupu a babi uhojda. Nevim cim to je, asi proste citi mamu a je moc rozrusena - pozitivne.
Dnes v noci syn vůbec nespal. A ja jsem nebyla schopna ho uspat. Usnul až v 5 ráno a v 7 zase vstával. Jsem prostě spatna matka, když nedokážu uspat svoje dítě. Je mu 20 měsíců, ještě se s nim nedomluvím, takže mi neřekne, proc nespal. V noci mi už ruply nervy a dala jsem mu má zadek
. Prosím anonym.
Tak teď ti nejspíše bude spát přes den
Někdy přeci spát musí
a jak vypadá vaše uspávání? A co syn dělá, když nespí, brečí nebo si hraje v postýlce? Ten náš si povídá, cucá peřinu a třeba za hod sám usne, bez breku ![]()
Takhle starého bych nechala poslouchat pohádku a že spinkat nemusí, ale leží se v postýlce. Nevím v čem dání na zadek pomohlo v usínání…
Cemu pomuze dat mu na zadek… Jak rikas, jeste ti neumi rict proc nemuze spat, jestli ho neco neboli, a ty mu das na zadek. To bych ho radsi nechala rvat v postylce.
Jestli si jen povida, tak ho nech, on usne. Jestli place… Nase mala (21m) vetsinou usne dobre - treba si hodku povida, ale neplace, pak usne. Ale nedavno jsme byli na par dni pryc, spali v hotelu, a ona ne a ne usnout v te postýlce tam plakala a plakala, nezabiralo nic, az nakonec jsme ji nechali stat v postýlce a zacali ji vypravet pohadky a zpivat (jinak pred spaním ji vzdy cteme nez jde do postylky) no a uklidnila se a asi hodinku stala a poslouchala, pak sedla, lehla a usnula ![]()
Nebo kdyz uz jo nespi doma, vezmu ji, prectu jednu dve pohadky, a zas dam do postylky, dam lahev s vodou. Ale ona miluje knizky takze pohadky vetsinou zaberou.
@Lucie008 tebe by 20 měsíční poslechl? Můj by to nepochopil. My se ještě na takovéhle úrovni nedomluvíme.
Opakuje se to častěji, nebo to bylo jen dnes? Jak vypadal váš den? Co jste dělali, když syn nespal?