Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U vasich prispevku jsem si vzpomela, jak jsem ucila chodit meho ani ne rocniho bratricka. Mne bylo tenkrat 10 let, mela jsem spoustu casu kazde odpoledne po skole a spoustu trpelivosti. Do roka chodil jako drak… proste jsme to nacvicili
Nedala jsem mu pokoj, dokud nepresel nekolik metru denne. Tenkrat jsem samozrejme nevidela zadna rizika, byl rok 1987, takze nejaka osveta o vlivu na jeho zdravotni ci psychicky stav atd. absolutne neexistovala.
Dneska vim, ze svoje dite rozhodne nijak nutit nebudu ![]()
Ahojky,
tak to co tady popisujete,je přesně jako u nás.
Niki je 1rok pryč a s pohybem to máme asi takhle.Sama začala sedět v 8m,pak dloho se nic nedělo.Pořád jsem čekala,kdy začne lézt a už z toho byla i nervozní a nic.Niki jen válela sudy,ale kam potřebovala,tam se dostala.Pak asi v 11m si pomalinku začala sedat sama z lehu,o lezení ani památka.V roce se udrží na nožičkách chvilku,přejdeme pár krůčků a vidím,že už nemůže.Ale stát opřená chce nonstop a teď stávkuje i v kočárku a nechce sedět.No je ještě bramborka a fajfky se jí za chvilku rozklepou.Takže ani neleze ani sama nechodí a já to nechávám jen a jen na ní až přijde ten správný čas.Hodně názorů je takových,že by se děti ani neměli vodit za ručičky,ale to se zas Niki moc líbí a nepřeháníme to.
Mějte se moc hezky a ahoj Naďa a Niki
Ahoj holky,
tak si to tady ctu a koukam, ze je to vsude stejny - az na ty vyjimky, co chodi uz od 10m (chlapecek me kamaradky)…
Nasi holcicce bude pristi tyden 15m a „rozchodila“ se (sama bez drzeni se za mou ruku) minuly tyden - tedy ve 14,5m. Do te doby me taky porad za sebou vsude vlacela. Ale i tak, kdyz si ted neni moc jista, tak se me chyti a chce jit se mnou.
Porad se ale bojim, ze nekde na neco padne (obcas se jeste dost potaci a vravora
, takze stejne chodim vsude za ni ![]()
Ale uz ted vidim, ze az si bude jista svyma nozkama, tak to teprv zacne toooco! ![]()
Rina
Ahoj holky,
Alusa můj syn se začal přetáčet ze zad na bříško ve 2 měsících a 8 dnech a obráceně o den později. Za tři dny byl přeborník ve válení sudů.
Takže myslím, že nemáš pravdu, že dítko padá.
Jinak prcek už v necelých 4 měsících lozil po čtyřech, v pěti se sám po:,–(il a seděl bez opory jak dlouho chtěl. Chodit kolem nábytku začal asi v 6měsících. Ale sám začal chodit až v 11m. Ovšem dost dlouho předtím, než začal sám chodit, tak již dokázal vylézt z postýlky i ohrádky, tak máme co dělat abychom ho uhlídali.
Dokonalý však rozhodně není. Teď mu budou dva, nosí stále plenku, neposlouchá a mluví jen když se mu chce. (A to ještě tak divně)
Dcera (8roků) byla úplný opak. Sedět začla asi v 9m., chodit ve 14m.. Zato mluvila dřív než chodila.
Takže myslím, kdyby se mé děti zprůměrovaly, tak vlezou akurát do těch nějakých tabulek.
Každý prcek umí něco dřív a něco později. Než půjdou do školky, budou na tom všichni stejě.
Kača
Mila Kaco,
rozhodne mam pravdu. Nenapsala jsem, ze nektere dite to nemusi umet driv. Psala jsem o 50%. Kazdopadne, kdyz mamci tvrdi, ze se jejich mimca otaci ve dvou mesicich, vetsinou deti padaji. Nebo kdyz tvrdi, ze ve 4 mesicich lezou. Tak take nemusi lezt, jde jen o bezne houpani na kolinkach a spis ty mimca couvaji, nez aby sly dopredu a to neni lezeni. Muzes mit sikovnejsi dite, jasne, ale chtela jsem uklidnit maminku, ktera ma dite uplne normalni.
No abych se priznala, stejne Ti neverim. Ale to je proto, ze bych to dite musela videt. Promin, pracovni deformace.