Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy
mám 13,5 m chlapečka.Ve všem byl děsně napřed a teď se s tím chozením nějak fláká.Udělá pár kroků a pak na to prdí.Jak jsou na tom vaše robátka?
Chce pořád chovat aby o něco nepřišel všichni mi říkají že má spoustu času ať jsem ráda že pak už za ním budu jenom běhat(nemám pocit že to bude rozdíl Honzík je lumpík) no jenže když chodil kolem nábytku od 8m tak mi to prostě připadá dlouhý
.
Hanyna
Ahoj,
moje Eliška taky od 8 měsíců chodila kolem nábytku (všichni říkali, jqk v pohodě uteče roku…) První samostatný krůčky udělala, když jí bylo 13 m. a 2 dny ![]()
Vím, že ti to připadá dlouhý …ale nemá cenu nic uspěchávat (stejně to nejde
Příroda to dobře zařídila a dětičky začnou chodit, až když je tělíčko připravený ![]()
Trpělivost ![]()
Baghira a Eliška
Ahoj Hanyno,
bud vklidu, my jsme na tom stejne, tez nechodime. Snad jen s tim rozdilem, ze obchazet nabytek zacal Kuba az v roce. MOzna ma vliv i to, ze je po nas dlouhan(?)… Beru to v pohode, ale co me vytaci, jsou reakce nekterych
, pohledy, jakoze nase dite je zaostale, „divne“… Jako na potvoru, stejne stare deti kolem nas uz davno meteli kolem maminek, jen nas pohodar, zda se, nespecha ![]()
preju nam i nasim detem , at se brzo dockame samostatnych krucku
Veru
ahoj:)
uplne chapu jak se citis, delfinek chodil okolo nabytku od 8.mesice,ale prvni kroky bez drzeni udelal az v 15.mesici a 6 dnech
. Ale zase zacal hned chodit bez padani a ted ani neni poznat,odkdy beha
tak se neboj, za chvili se taky dockas
![]()
magrat a delfinek
Naše Lucka si začal stoupat teprve nedávno (cca ve 14 měsících).Nábytek začíná pomalinku obcházet, takže taky si ještě na chodícího človíčka chvíli počkáme:) Je pravda, že řeči typu: „Tak co?Už chodí?“ „Ne?!!Ale vypadá zdravě?!“ mi taky lezou krkem, ale už jsem se obrnila. Takže trpělivost, děvčata:)
Hned se citim lip, ze v tom nejsme sami
Diky za po vzbuzeni! jeste si dobre vzpominam, jak tady byla kdysi diskuse o „sedmimesicnich lezaccich“, tam jsme patrili taky
, docela jsem se tehdy uklidnila, ze nemame dite , ktere je nejak v neporadku. vazne to pomuze, precist si i o ostatnich, co radi chodi kolem nabytku ![]()
Veru
Ahoj! Taky se hlasime do klubu-vcera nam bylo presne 14 mesicu- chodime pouze za rucicky/u a to asi od 1roku, pri pokusu (z me strany) o samostatne krucky si syn , jakmile zjisti, ze ho nedrzim, okamzite ostentativne leha a breci.....Na reci „on jeste nechodi????“ jsem take uz alergicka, ale zatim se drzim
Jana
Ahoj holky, nam je dneska 14 mesicu a teprve pred tydnem zacala Kristynka chodit sama, ale bylo to jen par krucku. Dneska jsme se vratili z dovolene a tam se docela rozchodila, ale za rucicku to ma stejne nejradeji
kazdy den dela pokrok, tak budte klidny a at si kazdy rika co chce… ![]()
Simona
Jé taky si lehá pacholek jeden.Někde jsem viděla tzv. vodítko na děti za stopade asi do toho skočim prďous zapomene na ruku a bude to
H.
Naše holčičky taky začaly lézt a stoupat si někdy kolem 11.měsíců. Tak jsem si říkala, za chvíli začnou chodit, třeba samy jen stály - minutu, ale nehýbaly se - a nakonec začaly chodit až po 13. měsíci. Taky jsem byla mírně nervózní, ale je to zbytečný, čím déle dítě leze, tím je to lepší pro vývoj jeho těla - myslím, že je to z hlediska páteře. Takže buďte v pohodě a můžu upřímně říct, že občas vzpomínám na dobu, kdy jen ležely, kam jsem je dala, tam jsem je našla a nesedaly si samy k velkém stolu na židli - děsím se, že jednoho dne vylezou po židli a po stole až na bar, nehonily se na naší posteli, seděly v kočárku a byly spokojené atd. Ale to opravdu každý zjistí, až když je to za ním, jaké to bylo skvělé, ty děti tak rychle vyrostly, při pohledu na fotky si to vůbec nepamatuji, že byly tam malinké. To jsem se nějak rozkecala, jdu se naložit do vany. Martina a kvíďata
Koukám, že větě „Už chodí?“ je tady všeobecně oblíbená
. Je to stejné, jako když okolo nás už všichni měli děti a tehdy byla oblíbená otázka „A co vy?“…
Mimochodem, my taky ještě sami nechodíme… Ale posledních několik dnů chodí rád za kočárem (a nesedá si každé dva kroky na chodník, jako to dělal donedavna). Tak že by? No, až to bude, tak to bude, už takhle je dost těžké ho včas odchytit, když se chystá na nějakou lumpárnu
.
Tak zdar a sílu!
Ulrika
Ja teda nevim, proc se vsichni stresuji. My jsme se na kurze Vojtovy metody, kde nam vtloukali do hlavy psychomotoricky vyvoj ditete a to velice podrobne ucili. Ze: dite si zacina stoupat, sedat a lezt v 9m, 10-12 obchazi nabytek a prvni samostatna chuze je ve 14m. Ze je to o prumeru je jasne. 50 % deti to dokaze v tomhle veku. Nekdo driv a nekdo trochu pozdeji. Ono kdyz miminko dela neco mnohem drive, jeste to neznamena, ze je to dobre. Treba kdyz mamci tvrdi, ze se jejich mimco ve 2m otaci z briska na zada. Ono se neotaci, ze by chtelo, ale ze pada. Lepsi delat veci pozdeji a dobre.
Nase mala zacala taky chodit ve 14 mesicich, to udelala samostatne krucky, jenomze zjistila, ze je vsude driv po ctyrech nez po dvou, takze chodit zacala az v 15 mesicich, kdy jsme byli na dovolene a u bazenu byl moc tvrdy beton na lezeni ![]()
Jinak pri otazkach na chozeni jsem tekla. Nejvic me vytacel tchan pri kazde navsteve se slovy na dceru - kdy uz budes chodit? Kdyz jsem mu po nekolikate odsekla, ze az bude chtit tak dal pokoj. A pak me vytacela kamaradka, jejiz holcicka chodila uz v 11 mesicich (podle me ji pomohlo to, ze cca od pulroku byla vecne v choditku, ale to je na jinou diskuzi), ale zase nemela ani jeden zub. Takze na jeji otazku proc nase nechodi jsem se ji zas ptala proc jejich nema zuby a byl taky klid.
Ahojky
tak Jéňa dneska ráno přešel celou kuchyň zamířil na záchod aby do něj uklidil plácačku na mouchy a od tý doby zase předstírá, že neví k čemu ty fajfky má
Hanyna