Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj prosím o radu. O víkendu jsme našli na půdě na chalupě kotě-vic jak 7 dní nemělo, slepé. Maminka sousedovic kočka. Mají jich mraky, nekastrují, neodčervují. Vím že koťat se vždy zbavují -topí je. Co teď? Mně by kočka u chalupy nevadila ale jsme tam jen vikendy. Bojím se že bude divoká a pak ji nechytnem ani na kastraci. Nikdy jsem kočku neměla. Děti jsou nadšené. Co můžeme dělat-když kotě dáme sousedům je to jistá smrt. děkuji
Pokud se o kotě maminka stará, tak bych nechala. Nemusí být vždy divoké.
K nám na chalupu v zimě přišla kočka (kastrovaná), někdo ji vyhodil z domu. Netuším, co kde žrala, my ji našli až na jaro. Přes léto jsme ji o víkendech krmili, v zimě ji příbuzná občas nasypala misku s granulemi, než jimi kočka začala pohrdat (mám pocit, že začala chodit k sousedům). Nebyla mazlící, ale dala se chytit a pohladit (zejména ode mne). Měli jsme ji tam 8 roků.
Kotě bych si nechala a když bych mohla, snažila bych se mu dávat najíst, aby mělo nějaké zázemí. Starší kočky si pak dokáží ulovit i něco samy. ![]()
Sousedé se koťat zbavují a topí je??
Co je to za lidi, že dokáží týrat zvíře topením?? To je hnus ![]()
Ano topí.Mentalita vesnice.Kocce jsme dali granule plánujeme odčervit obě.Ale ta mamina je plachá a přijde mi malá sotva odrostlé kotě.
Existuji davkovace krmeni. Poridila bych ho a dala na nejake zateplene misto, kam se bude moci vracet.
@Yasmina21 : logika moji tchyne..kastrace je trapeni, ale pravidelne odebirani a likvidace kotat je v poradku
Nepochopis…
@-Evka- : uprimne, ja bych to asi nechala, kocka ho tam nejspis schovala, asi tam nasla pristup…kocky jsou chytre, postaraji se o sebe. Asi se bojis, se se vam tam pak budou nekontrolovane mnozit, ze?
Trochu prekerka, ale ja bych se jich ujala, o vikendu prisypala krmeni, pres tyden to zvladnou (nase kocka pravidelne vyzira sousedy, nevadi jim to
) a pak je zkusila obe chytnout na kastarci, jestli budete mut moznost a finance…pomuzete aspon jedne/dvema kockam, I kdyz s temi „polodivokymi“ je to takova trochu loterie no.
S odchytem na kastraci by mohl pomoci nějaký místní útulek, mají odchytavací pasti a moře zkušeností. Jistě rádi pomohou. ![]()
Já bych asi kotě zkusila primárně udat někomu, kdo by se o něj postaral a kdyby to nevyšlo, nechala bych ho na chatě s tím dávkovačem. Ony si dospělé kočky opravdu dokáží hodně dobře poradit samy
![]()
Žila jsem mnoho let na vesnici a logiku „kastrace je trápení, topení je v pořádku“ tam měla valná většina starousedlíků (já jsem si ji překládala jako: kastrace stojí peníze, topení je zadarmo) ![]()
Můj nejhorší zážitek byl, že jsem byla u spolužačky na zahradě, přišla babička a nesla něco v igelitce. Přidala do ní pár velkých kamenů a šla to hodit do rybníka, který byl za barákem. Teprve po nějaké době mi došlo, co v igelitce bylo a byla jsem z toho úplně nemocná. Jinak úplně hodná babička, co pekla buchty a nikdy po nikom nekřičela a koťat se takhle zbavila jako by vyhazovala šlupky od brambor.
Jako puberťačka jsem pak pracovala brigádně na veterině a pár takovýchto koček jsem tajně odchytila a za své finance nechala vykastrovat
Pak jsem je měla na půdě u babičky, dokud se jim nezahojila jizva a nezarostlo jim to chlupy. Jak se pak lidi divili, že sejim po 3 týdnech nebo měsíci vrátila ztracená kočka
A nepoznali nic, nebo v to aspoň doufám ![]()
Dneska už záchranné akce nepodnikám, ale tuhle mentalitu lidí velice dobře znám.
Především ho neberte od té matky. Když ji začnete přikrmovat a děti z kotěte jsou nadšené a budou ho každou chvíli vomuchlávat, tak se postupně socializuje. No a před někdy kotě vezměte na kastraci. S matkou uvidíte, jak to bude. Třeba se nechá ochočit. Tu na kastraci berte až přestane kojit - takže někdy koncem září.
Na zimu to pak chce polystyrenové boudičky se senem, pokud nebudete věřit, že se o sebe postarají samy. Kočkám nevadí že jsou venku.
@Linduš91 Také jsem byla svědkem toho, když „děda“ šel topit koťata. Udělal díru do hlíny, zalil je vodou a zahrabal. Nám se druhý den (když nebyl doma a slyšeli jsme mňoukání) podařilo jedno kotě zachránit. Pak se divil, že kočka má v seně zase mládě. Naštěstí si je odstěhovala do pravého domova, kde je v klidu nechali žít.
@-Evka- píše:Úplně normální na vesnici tohleto. Můj fotr topil koťata a ještě se tím chlubil. Ségra jednou onemocněla a v nemocnici řekli, že za to asi můžou kočky, tak je šel utopit do ledového potoka (bylo to v zimě). My jsme o tom nevěděli, až když přišel, položil ruku na topení a prohlásil, že jak ty kočky pěkně hřejou. Utopil je a pak je spálil v kotli.
@Linduš91 Také jsem byla svědkem toho, když „děda“ šel topit koťata. Udělal díru do hlíny, zalil je vodou a zahrabal. Nám se druhý den (když nebyl doma a slyšeli jsme mňoukání) podařilo jedno kotě zachránit. Pak se divil, že kočka má v seně zase mládě. Naštěstí si je odstěhovala do pravého domova, kde je v klidu nechali žít.
Ale vzhledem k jeho dalším činům - týrání celé rodiny - to prostě nepřekvapí.
Mentalita vesnice… Jenže na té vesnici je také mnoho koček co měšťáci prostě vysadili z auta na náves a prostě odfrčeli. Ani všechny prsty by mi nestačili, kdybych to měla spočítat, kolikrát to někdo udělal - a né jednou jsem toho byla svědkem. A to je ještě lepší, kolik pytlů kolem vesnice a v nich koťata a štěňata. ![]()
Hlavně se domluvit s veterinářem na vyšetření a odčervení koťátka,když je v kontaktu s dětma, škrkavky jsou přenosné na lidi.
To je vážně hnus. Taky jsem vyrůstala na vesnici a soused koťata netopil ale naházel je do pytle a pak s něma třískal o futra od dveří dokud je neubil.
Jiná sousedka se zase s klidem v duši pochlubila jak se zbavila štěňátek svojí fenky - naházela je zaživa do kotle a spálila
Takové lidi nepochopím, prostě bezcitní a bez jakéhokoli soucitu!