Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@jun píše:Řekla bych, že jsou v Anglii na dávkách…
@Russet pokud vím, tak v anglii už bydleli, jen se přestěhovali, zřejmě do levnější lokality - to je snad běžné i u nás, např bydlení v Praze… Předpokládám, že pokud by to bylo možné, tak je s rodinou.
No a hlavně v úvodu svého příspěvku chtěla poradit a podpořit, né kritizovat
Bydlím v UK už 5let, tady jsem se také seznámila s přítelem, na žádných dávkách opravdu nejsem přítel vydělava tolik že i když zůstanu doma s dětmi tak na žádné nárok nemá, a ano přestěhovali jsme se do o dost levnější lokality, já jsem ale přítele poprosila jestli by bylo možné abych zůstala s malou doma aspoň do jejích dvou let tady totiž máte nárok na mateřskou pouze na 9mesicu počínaje nástupem před porodem.. přítel řekl že to zvládne.. jenže asi nepočítal s tím že bude mít dítě č. Dvě.. a ano ráda bych zůstala v ČR už kvůli rodině ale dcera potřebuje tátu je stejně důležitý jako máma (no možná trošku méně) já sama jsem z rodiny bez otce, a nechtěla jsem aby i má dcera tak dopadla (nebylo to tak hrozné pro mamku jsme byly a vždy budeme střed vesmíru) a to chci pro svou dceru i já..
A musím dodat že přítel se vrátit nehodlá, takže bylo rozhodnuto. (Prozatím, nevím co se z toho vyvine) ![]()
Když jiná možnost není tak hledej to pozitivní.. dcera bude mít parťáka, nezůstane sama..
Jinak antikoncepci reste přece nebudeš mít deset dětí že se mu kondom nelíbí…
@KačenkaNo píše:
Antikoncepci neberu už několik let, s ní jsem byla agresivní, prostě hormony mi nijak nesedí dobře, přítel to věděl a byl upozorněn ať si dává pozor byl si vědom toho co se může stát nebyl nadšený ani z dcery. (Po narození je to super taťka)Takže se snažil dát si pozor přerušovaným sex.. ale očividně to nevyšlo mám strach mu to říct jak bude reagovat. Četla jsem tu starší diskuse že deprese v těhotenství není úplně nic divného..
Tak pro priste, abys neresila „neplanovane“ těhotenství cislo tri, tak existuje barierova antikoncepce jako je pesar, ktery muzes kombinovat se spermicidem, pripadne je tu i zensky kondom, nebo nehormonalni telisko.
Ono totiz kdyz uz musis mit s prominutim takoveho vola, tak se chran alespon ty. Prerusovana souloz NENI antikoncepce.
S Tvym pristupem muzes byt jeste rada, ze ty deti mas zatim jenom dve.
On at se vzpamatuje a uvedomi si, kdo tady komu zkazil naladu ![]()
Budes mit zahul, to se priprav. Ale neboj, urcite to nebude tak hrozny ![]()
Pocity? No, ja byla prekvapena, ale nastvana ne. A ze bych male nechtela, tak to taky ne ![]()
Nepochopitelny
privest druhe dite do nefunkcniho vztahu je krajne neodpovedne..jsou ruzne druhy antikoncepce, kdyz jedna nesedne..a PRY nemuze kondom??
a 2 dite nechce??on nebyl nadseny ani z prvniho??tak to cekej, ze je budes vychovavat sama…to si tech 5 mesicu byla na SK bez nej? neexistuje nahodne otehotneni, pokud se jakkoliv nechranis, tak otehotnet proste chces..tecka…v tyhle dobe moznosti uz snad nemuze byt tohle ani mozny
a reknu ti, nez mit nechtene dite s otcem co o nej ani nestoji, radsi si ho nechat vzit…
No jestliže chcete zůstat v UK. Tak budete muset žít jako většina v UK. Takže do práce budeš muset brzo i ty.
No a na těhotenství bych hledala klady.
@Anonymní píše:
Zdravím, potřebovala bych poradit a trochu podpořit cítím se hrozně. A teď k mému příběhu
Loni jsem zjistila že jsem těhotná samozřejmě neplánovaně, s bříškem jsem se kupodivu smířila rychle a začala se těšit, a v prosinci se mi narodila krásná holčička miluji ji nadevse na světě. Žiju v Anglii a rodit jsem letěla do Čech na popud přítele, kde jsem zůstala po porodu ještě pět měsíců. Po návratu do UK jsme s partnerem začali jakoby od začátku navazovat vztahy, tatínek milující, ale partner… Jak na horské dráze.. teď po skoro sedmi tydnech v UK jsem zjistila že jsem znovu těhotná, když naše jak finanční tak partnerská situace není nijak stabilní. Po prvním dítěti jsem si řekla že už další nechci že ta zkušenost je pro mě dostačují, nejsem připravena mít další miminko sotva jsem si zvykla na tu moji kočičku.. cítím se hrozně mám pocit že sebe nenávidím za to že se to stalo, a i přes to že potrat nepřichází v úvahu to miminko nechci nevím jak si to mám srovnat v hlavě pryč ho dát nemůžu rodina by mě zavrhla kdybych ho dala k adopci a já bych na to neměla srdce. A sama se na to necítím. Cítím nechuť, mám strach že se nebudu moct věnovat své dceři tak, jak jsem chtěla, už teď jsem víc než dost unavená a je mi pořád zle.. jsem s ní každý den sama a přijdu si jak budiž k ničemu.. (jak jsem pořád unavená aj..)
Necítím se že bych to zvládla a s nikým tady se neznám, abych to mohla konzultovat s kamarádkou.. zrovna jsme se přistěhoval do nového města kvůli financím..
Najde se tu někdo kdo mě pochopí?
Ahoj, nebudu te tu soudit kvuli antikoncepci. Ted mi stalo/deje presne to same. Synovi je 9mesicu a ja zjistila, ze sem zase tehotna. Podotykam, ze sex mame jednou za uherskej rok, takze tomu snad ani neverim. Taky mam strasnej strach, jak to zvladnu, malej mi dava zabrat uz ted, pak jeste s miminkem. Dalsi jsem nechtela, takze ted si tu krava mlatim hlavou o zed. Necitim se na to, ale vubec.
P. s. taky bydlime v UK…
Jak dlouhou víš o těhotenství? Já jsem otěhotněla neplánovaně tři měsíce po porodu, ale u nás je trochu jiná situace, my jsme dvě děti chtěli, akorát ne tak brzo
když jsem byla po šestinedělí na kontrole, tak jsem si nevzala anitkoncepci kvůli MM, kterého jsem měla pořád málo a problémy s kojením, tak doktor říkal ať se chráníme jinak, no jednou nám to ujelo a já hned těhotná
přitom jsme se chtěli o další dítě snažit až rok, dva po porodu, takže pro mě to byl taky šok, jak to všechno zvládnu a tak. Týden jsem to rozdýchavala, postupně jsem si však na to zvykla a za necelý měsíc a půl rodím. Moji holčičce bude v tu dobu necelých 13 měsíců. Teď už se na miminko těším, ale teda nevím jak bych to zvládla bez podpory v rodině. Mám supr rodinu, která mi hodně pomáhá, malá bude u našich až budu v porodnici a vím, že bude o ní dobře postaráno, naše finanční situace je taky úplně někde jinde, máme dost peněz na to abychom uživili klidně i tři děti, máme prostorný byt v centru města, takže nemusím dojíždět za doktorama, jsme manželé. Co já jsem teda ale teď na konci těhotenství nejvíc ocenila je pomoc mých rodičů, nezvládám malou pořád nosit a někdy jsem strašně unavená, přes to břicho je opravdu těžké se o ni starat, když pořádně ještě nechodí. Máš v ČR rodinu, která by ti pomohla? Asi by pro tebe bylo lepší odjet i s malou ve třetím trimestru domů, kde by ti mohl někdo pomoct, protože pokud manžel hodně pracuje, tak se asi o malou moc nepostára a chůvu si asi taky nemůžete dovolit, když na tom nejste finančně nejlépe. Jinak radim hledat pozitiva, třeba to, že děti budou mít k sobě blíž, že si pak spolu vyhrajou, dále že využiješ výbavu na první pro druhé a těhotenských hadrů ses taky ještě asi nezbavila, druhé dítě už nebude tak finančně náročné a navíc víš, co můžeš nějak tak čekat. Ten přechod na první je vždycky asi největší šok.
@KačenkaNo Kočko to zvládneš
děti jsou dar. Jestli tvůj partner odmítá kondom, tak by se neměl těhotenství divit. A po porodu si vyřeš antikoncepci, je přece tolik možností. Třeba nehormonální tělísko nebo aspoň spermicidní krémy a ten tvůj by mohl přemýšlet o vasektomii. Hodně štěstí. ![]()
@Russet píše:
No, museli se přestěhovat do jiného města kvůli financím. To je jako dobrý, jo? Doma by mohla mít podporu rodiny. Nemusela by žít v cizí zemi, když má dvě malé děti a žádné pořádné zázemí. A ta kritika je namístě.Očividně jí nějaká antikoncepce hlavu nedělá. Však on si měl dát pozor, že…?!
Nechápu. Proč by měla antikoncepci řešit jen žena? Jen proto aby se chlap cítil spokojeně má do sebe žena rvat hormony?
@arada píše:
Nechápu. Proč by měla antikoncepci řešit jen žena? Jen proto aby se chlap cítil spokojeně má do sebe žena rvat hormony?
Samozřejmě, že antikoncepci by měli řešit oba dva. Faktem ale je, že ona bude těhotná, bude se muset o dítě postarat a nemůže se jen tak sbalit a jít, jako muž, takže já souhlasím, že primárně by se měla chránit ona sama a nespolehat na muže. S takovou může mít děti za chvíli deset, protože on říkal, že si dává pozor. Já dítě dlouho nechtěla a tak jsem ho neměla… Je to jednoduché.
@arada píše:
Tak pokud ona sama ví, že druhé nejen nechce, ale ani by ho nezvládla, tak je fakt nezodpovědné nechávat to na druhém. Obzvlášť když to bude ona, která ponese následky, teda pokud není schopna se sbalit a nechat dítko na krku chlapovi. Příště mu zase uvěří, protože proč by měla řešit antikoncepci jen žena? a po třetím dítku taky? je to zodpovědná dospělá osoba, tak mi přijde normální přebrat odpovědnost za svůj život a pokud něco opravdu nechci, tak si zařídit, aby se to nestalo. Spoléhat na druhé je sice na začátku jednodušší, ale pak v tom stejně může zůstat úplně sama…
@arada píše:
Já nic takového netvrdím. Když nechce otěhotnět a chlap není schopný použít kondom, musí se jistit ještě jinak. A ne se spolehnout, že on to stihne.