Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nevim co všichni máte s tim „napojenim“
pro mě těhotenství znamená, že sem tlustá, mam pupínky, je mi blbě a musim se hodně omezit ve věcech co mam ráda, včetně práce, ve který se mi konečně začalo docela dařit ![]()
To, že mam v břiše dítě neznamená, že si musim 100× denně hladit břicho, povídat si s nim a být pořád na všechny sluníčková. Od tý doby co jsem těhotná, tak se vyhýbam všem těhotným, protože mi ta věčně dobrá nálada a rozebírání břich/pohybů/přibírání/jídelníčku atd přijde prostě divná a hlavně to, jak si hned ostatní myslí, že musíme být automaticky kamarádky, protože budem rodit v podobnym termínu a pořád si se mnou o tom chtěj povídat, i když před tim jsme se maximálně pozdravili
![]()
Měla jsem to i v prvnim těhotenství a můj vztah s dcerou to nijak nepoznamenalo, naopak jsem si zachovala zdravej rozum a nebyla 3 roky odříznutá od normálního světa - beru to spíš jako výhodu ![]()
Hele, užívej si to dočasné odpojení i to, že se cítíš dobře, ono na ni budeš pak napojená až do konce života, až ti to kolikrát poleze krkem. ![]()
No, jsem v 10tt a je to takové divné, nemám nevolnosti, jasně, břicho mě bolí, prsa bolí, ale celkově krom zděšení mého gyndaře a endokrinoložky, že jsem v tom a ještě ke všemu v mém věku, hned měli tendenci mě zamedikovat😥, abych vážně byla matkou…
tak sem spíš naštvaná, že jsem se přes noc celá jaksi roztekla a zvětšila
, ano, ano jsem nadšená, že jsem v tom, ale nic moc necítím a vystresovaná jsem permanentně bo jsem už stará koza a k tomu snad budoucí prvorodička ![]()
Těhotenství je pro mě doslova to nejhorší období co jsem kdy zažila, strašné nevolnosti až do půlky těhotenství, únava, snad trochu líp jsem snášela jen začátek třetího trimestru kdy mně už nebylo zle ale ještě jsem se necítila jak ve svěrací kazajce. Kvůli tomu všemu jsem se také moc nedokázala na malého napojit mluvit s ním, prostě neee. No vidíš a teď ho miluji a on mě
všechno se to otočilo hned jak jsem se po porodu mohla normálně najíst ![]()
Holky jsem asi už blázen.. jsem 16tt.. jediný příznak co mám jsou hleny a únava.. už od začátku se necítím jako těhotná i když jsem do 13tt zvracela kudy chodila a na bradavkách mě bolela i voda ve sprše..
už ani bradavky mě nebolí.. pořád se bojím, že je něco špatně.. stále se pozoruji.. dnes už druhý den jsem se vzbudila s podélnou bouli v podbřišku vede kousíček od stydké kosti po úroveň pupíku.. když si stoupnu samozřejmě zmizí.. vím že se miminko hýbe a cestuje a dělá různý akrobatický kousky, ale přijde mi, že je hodně nízko a hodně vpravo u třísla.. už jsem po jednom ZT ve 20tt a mám strach, že se to bude opakovat.. nevim jak se s tím mám vyrovnat.. utv jsem naposled měla 1.4. na screeningu a tak už 3 týdny nevím co se tam dole vlastně děje.. k doktoru jdu až ve čtvrtek a mám pocit, že se zblázním, že to nevydržím.. 😕
😓
@Ivuska53 nemůžeš si pujcit angel sounds na ten měsíc než budeš cítit pohyby. Jsem 34tt a občas se netehotne cítím taky. Plno energie, rychla chůze… nemít břicho tak jsem v pohodě.. a za 5 min to cvakne. Sotva se plazim, dítě skáče a kope jako kdyby se mi za něco mstilo… mám po 3 potratech a za pravidelně pohyby me trochu uklidnily. Na 16tt je poloha dobra. Během 2-3 týdnu by ti měla deloha víc vystoupit a vyvalit se ven. Ještě okolo 24tt jsem měla dělohu max k pupíku
@hospodki někde jsem četla komentáře, že může být pro mimčo i nebezpečné, ale nepochopila jsem v čem.. hodně jsem o tom přemýšlela, ale co když se stane že zrovna bude špatně mimčo otočené a já srdíčko nenajdu.. znám se a už se vidím jak plašim a letím k doktoru kde na mě koukaj jak na blázna..
nevím, kde bych půjčila..
A víš, že po 1. trimestru příznaky odchází?
To bude asi spíše tím. Já na bolest prsou a nevolnosti trpěla do 10tt. Ze dne na den jako by mi nic nebylo. Až po 20tt začaly příznaky zase, ale úplně jiné ![]()
Jo a ty boule jsem měla občas taky, asi taky touhle dobou, myslím, že to bylo miminko. Je ještě malinké a dost dobře se tam různě přemisťuje.
Já bych se hodila do pohody, to je to jediný co pro sebe a miminko můžeš teď udělat ![]()
@Markéta188 už toho mám za sebou tolik, že je to strašně těžké ale snažím se.. potrat před 7 lety, 4. operace, samé hormony.. 4 roky jsme se snažili.. do toho mám vysoký riziko potratu kvůli deformaci dělohy.. přítel mě hodně podporuje je hrozně pozitivní.. a když na mě přijdou chmury pohladim si ten můj těhotenský špíček a řeknu že jsme silný holky a že to dáme.. ![]()
@Ivuska53 tak kdyby jsi to poustela xkrat denně na dlouho tak možná. Já ho pustila tak 1-2× za týden tak na 2 minuty. Mimco už je dost velké, takže předpokládám, ze by jsi našla brzy. Nebo holt počkat. Kluka jsem cítila v 18tt a holku teď v 16tt, v 19tt pravidelně a ve 21tt manžel kopance přes břicho a to tam mám poradny spek
Já myslim, že je to úplně normální a popravdě mi přijdou zvláštní ženský, který si už od prvního testu hladí bříško a papkaj za dva
První krasný chvilky jsou, když kope.Do tý doby to byl jen obrázek na ultrazvuku, ale pak je to takový opravdový, když se pohybuje a cítíš to. A neboj zvládneš porod i být dobrá máma to vše přijde samo.