Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer ženy, mám na Vás otázku. Je tu někdo komu doktor zjistil v polovině těhotenství vcestnou placentu?
Já jsem teď 17+3 a doktor mi teď přikázal kvuly tomu docela brutální klidový režim ale mám doma 2 leteho synka takže mě asi chápete že ten klidový režim nejde na sto procent dodržovat. Chtěla bych Teda od vas slyset nějaký pozitivní zprávy vůči tomuto tématu. Doktor mě docela dost vystrašil.
A do toho mám častý tlaky a bolest v podbřišku což je přej normální že to jsou vázy.
Děkuji za každou odpověď
![]()
Mě dneska taky řekli, že ji mám dole. Ale žádný klidový režim nemám? Jen prý nemáme divocit při sexu?
ale já žádné bolesti nemám. Jen mi sem tam tvrdne břicho..
@Krista 1 No mě zasahuje prej přímo přes děložní čípek nebo tak nějak… A hned mi řekl klidový režim, žádný sex, žádný velký prochazky, nic netahat a odpočívat co to jde. A že kdyby náhodou i malinká kapka krve okamžitě do nemocnice. Nekoukal na ten ultrazvuk zrovna hezky. Docela mě to dost vystrasilo. Že prej by se měla vytáhnout nahoru i s miminkem jak roste ale že zrovna teď tam je přej velký riziko
![]()
@Michaela1306
ahaa, tak to Ti nepřeju Teda
Já ji měla před 3 tydnama vepředu takže tam asi nějak cestuje. Jsem 24 tt tak věřím, že se ještě vyhoupne. A kontrolu máš častěji Teda?
Mě to zjistili ve 12tt kdy jsem krvacela fakt strašně moc. Měla jsem taky přikázaný klidový režim a bez sexu. Placenta se může vytáhnout klidně až kolem 30tt z těch porodních cest. Ve většině případů se vytáhne tak aby se dalo rodit přirozeně a nemuselo se na císařský řez. Teď se mi trošku placenta posunula, ae nijak extra.
@Krista 1 No já ji mám od zadu dolů.. Já jsem stoho hlavně dost na nervy mám doma malyho syna takže musím fungovat normálně.
Taky myslím pozitivně ale chápete mě nedámi to a strach mám.
Mám ji normálně za měsíc ale stim že mám doma zprávu a sebemenší problém tak letět No..
😶
@Klara0225 a kolik jste teď jestli se můžu zeptat? Takže je zapotřebí to vážně vše dodržovat?
No o to mi taky jako docela jde že bych nechtěla jít císařem…
A ro krvácení Teda miminku neublížilo?
@Michaela1306 teď jsem 19tt. Ze začátku jsem to fakt dodržovala a jen ležela a šla akorát na záchod. Pak už jsem postupně začala fungovat zas lehce normálně a teď dělám více méně všechno. Jen třeba velké nákupy dělá přítel a nic těžkého nezvedam. To krvácení naštěstí nijak neublížilo jen je třeba si na to dávat pozor to je celkem nebezpečné, takže opravdu i se špiněním hned k lékaři. Mě se to už pak neopakovalo. Opravdu to může trvat déle než se vytáhne, ae ve většině případů se nakonec vytáhne. Jen je třeba mít teď klidový režim
Pokud je těsně u branky, ale větší část na přední/zadní stěně, tak se s velkou pravděpodobností vytáhne s dělohou, jak se děloha bude zvětšovat. To jsem tak měla já. Měla jsem placentu 2mm od branky, nakonec před porodem byla 4cm a rodila jsem normálně.
Pokud máš placentu přímo uprostřed branky, tak je malá pravděpodobnost, že by se vytáhla, počítej spíš s císařem. Klidový režim je kvůli hrozícímu poranění a krvácení placenty
@Quidity a ty 2 mm ti zjistili normálně na kontrole a nebo jsi byla na nějakém spec. vyšetření skrz to?
Já bych to nepodceňovala. Chápu, že s batoletem je to nemožné být v klidu, tak ať ho někdo hlídá, přinejhorším, ať si manžel alespoň na týden dva vezme ošetřovačku a je doma, pokud nemáte nikoho jiného. Nebo prostě buď celé dny s dítětem doma, taky to znám, je to peklo, ale ohrožovat miminko, to za to nestojí.
Pokud to nebudeš dodržovat, můžeš si způsobit poranění placenty, a následně smrt vlastního dítěte. Prostě to nepodcenuj, chovej se jako rizikova. Často se placenta vytáhne nahoru, moji sestře se vytáhla až okolo 36tt, a rodila normálně.
Děkuji vám všem za vaše odpovědi, máte pravdu musím být opatrná. Já tohle vubec neznám při prvním těhotenství jsem se i cítila úplně jinak. Ještě v 8 měsíci jsem byla schopna vytirat po čtyřech ale teď to asi nebude tak růžový No. Ještě jednou děkuji a drž te mi palce ať je vše v pořádku tak jako je já držím vám ❤️️
@Thomassss samozřejmě jsem s malým celé dny doma. Ale jak určitě znáte doma je práci až nad hlavu. Kort s takhle s malým dítětem. No snad bude vše v pořádku. A budu se snažit co nejvíc odpočívat