Nedaří se mi kynutý knedlík, je příliš měkký

239
10.1.14 12:53

nedaří se mi knedlík

Ahoj holky,
jsem tak roztrpčená, že musím založit diskuzi :D. Ptám se vás zkušenějších, co dělám špatně u kynutých knedlíků. dělala jsem dle receptu, který by měl být ok (kg hrubé mouky, celé droždí, 500 ml mlíka, jedno vejce, sůl a cukr) a vařila jsem ve vodě 18 min (po půlce času otočila), ale po vyndání a propíchání mi přišlo, že knedlík je divný - po rozkrojení je uvnitř syrový, a je tak měkký, že jsem ho dokázala zmačkat do malé kuličky, tak jsem se naštvala, že jsem to vyhodila do koše…co dělám špatně? už se mi to stalo podruhé, a kupované knedle nesnáším…máte nějaký osvědčený trik, radu..atd :-) díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
joaska
10.1.14 12:54

Proto vařím v parním hrnci :lol:

• Citovat
  • Upravit
72725
10.1.14 12:56

@Andulonka vařit o chlup dýl, pak jen propíchat, osobně i rychle nakrájim a necham stydnout. Oni jsou některé hned po uvaření měkké, takže žádné mačkání :mrgreen: jinak proč jsi vařila na půlky? :think: osobně je dělám na páře a přiklopené, čas fakt odhadem - prostě jeden vyndam, rozpižlam, když není hotový, jde zpět. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3406
10.1.14 12:57

Já dělám tak nějak od oka :) jedno droždí nechám v trochu teplejší vodě a přidám trochu cukru aby droždí rychlejch „vykynulo“ :lol: ted nevim jak to napsat, dám tam většinou půl kila mouky, jedno vejce, sůl, vodu podle potřeby, občas trochu mlíka ale někdy ani nedávám a zamíchám..Nechávám pak půl hodiny ležet, dvakrát zamíchám..Dám do hrnce a vařim v páře tak 25 minut

Jo ještě poznámka, dám knedlíky do hrnce a vařim v páře, ale neotevírat hrnec za celou tu dobu, nebo se knedlíky zdrcnou..Pokud někdy vařim ve vodě tak vařim tak 10minut, potom je obrátim a vařim dalších 10 minut

Příspěvek upraven 10.01.14 v 12:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2788

Si myslim, zes ho varila malo, co pred vyndanim do nej pichnout a vyzkouset, zda-li spejle je sucha?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14062

@Andulonka po vyndání ho rozkroj a když bude ještě nedovařený tak šup sním rychle zpět do hrnce ať se dovaří a příště bych zkusila dělat menší válečky než jsi zvyklá dělat ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
10.1.14 12:58

Přesně, v páře je to nejlepší… kynutý jedině v páře nebo v utěrce zabalený, do vody bych ho nikdy nedala…ve vode varim jen houskový knedlík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
10.1.14 12:58

Taky dělám v páře, ale 25 minut, vařit určitě déle, záleží i jak byly velké :nevim: Jinak po vyndání propíchám, rozkrojím na půl pro kontrolu zda je hotový, v 99% je, z těch horních pater je tam nechávám ještě 5 minut navíc :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
10.1.14 12:59

Asi málo vařený. Ale zdá se mi i moc kvasnic. Je to potom takový podivný houbovitý útvar. Na houskový knedlík stačí na kilo mouky bohatě polovina kostky. Vařit spíše mírným varem 10+10 minut, ve vodě obracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
10.1.14 13:01

Na páru s nim. Ani mě se nechtěly povést. Tak jsem je vrzla nad páru a po 30 minutách vytáhla super knedlík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3406
10.1.14 13:01
@Virginia píše:
Asi málo vařený. Ale zdá se mi i moc kvasnic. Je to potom takový podivný houbovitý útvar. Na houskový knedlík stačí na kilo mouky bohatě polovina kostky. Vařit spíše mírným varem 10+10 minut, ve vodě obracet.

já dávám na necelý kilo mouky celou kostku kvasnic :think: a v pohodě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
wra
1914
10.1.14 13:03

Přesně tak, 25-30 min pozvolna vařit. já bych řekla že kvasnic je akorát, já teda dělám většinou z půl kila a půl kvasnic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
10.1.14 13:06

Zkus tenhle recept, povedou se mi vždycky.

2 hrnky (čtvrtlitrové) hrubé mouky, trochu osolit
cca 1/2 sáčku (spíš o něco míň) prášku do pečiva
1 vejce
1 hrnek mléka
2 nakrájené včerejší rohlíky

Zadělávám v robotu, nakrájené rohlíky přidávám úplně nakonec. Pořádně prohníst, vyválet 2 knedlíky, vařit v osolené vroucí vodě cca 20 minut, po vyndání hned nakrájet (krájím klasicky nití jako naše babičky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
10.1.14 13:08

Já vařím knedlík na páře 20 minut bez otvírání, pak jen propíchnu a vyndám. Z půl kila mouky dělám dva knedlíky. A používám polohrubou mouku. Těžko říct čím to může být, moje babička mi řekla že ve vodě se to vaří déle, proto vaříme zásadně na páře, není to pak z venku ani oplzlé, v životě se mi nestalo že by se knedlík nepovedl :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
10.1.14 13:09

Ahoj!

Já těsto dělám od oka (přiměřeně) a vařím ve vodě (v páře mi tolik nechutnají - jsou sušší). Z jedné strany 8 min, otočím a z druhé taky 8.

Možná jsi je udělala silnější a bylo potřeba je nechat déle vařit.
Po uvaření je nechávám raději pochladnout, líp se krájí. Horké se většinou doporučuje krájet nití.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí