Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
jsem tak roztrpčená, že musím založit diskuzi
. Ptám se vás zkušenějších, co dělám špatně u kynutých knedlíků. dělala jsem dle receptu, který by měl být ok (kg hrubé mouky, celé droždí, 500 ml mlíka, jedno vejce, sůl a cukr) a vařila jsem ve vodě 18 min (po půlce času otočila), ale po vyndání a propíchání mi přišlo, že knedlík je divný - po rozkrojení je uvnitř syrový, a je tak měkký, že jsem ho dokázala zmačkat do malé kuličky, tak jsem se naštvala, že jsem to vyhodila do koše…co dělám špatně? už se mi to stalo podruhé, a kupované knedle nesnáším…máte nějaký osvědčený trik, radu..atd
díky
@Andulonka vařit o chlup dýl, pak jen propíchat, osobně i rychle nakrájim a necham stydnout. Oni jsou některé hned po uvaření měkké, takže žádné mačkání
jinak proč jsi vařila na půlky?
osobně je dělám na páře a přiklopené, čas fakt odhadem - prostě jeden vyndam, rozpižlam, když není hotový, jde zpět. ![]()
Já dělám tak nějak od oka
jedno droždí nechám v trochu teplejší vodě a přidám trochu cukru aby droždí rychlejch „vykynulo“
ted nevim jak to napsat, dám tam většinou půl kila mouky, jedno vejce, sůl, vodu podle potřeby, občas trochu mlíka ale někdy ani nedávám a zamíchám..Nechávám pak půl hodiny ležet, dvakrát zamíchám..Dám do hrnce a vařim v páře tak 25 minut
Jo ještě poznámka, dám knedlíky do hrnce a vařim v páře, ale neotevírat hrnec za celou tu dobu, nebo se knedlíky zdrcnou..Pokud někdy vařim ve vodě tak vařim tak 10minut, potom je obrátim a vařim dalších 10 minut
Příspěvek upraven 10.01.14 v 12:58
Si myslim, zes ho varila malo, co pred vyndanim do nej pichnout a vyzkouset, zda-li spejle je sucha?
@Andulonka po vyndání ho rozkroj a když bude ještě nedovařený tak šup sním rychle zpět do hrnce ať se dovaří a příště bych zkusila dělat menší válečky než jsi zvyklá dělat ![]()
Přesně, v páře je to nejlepší… kynutý jedině v páře nebo v utěrce zabalený, do vody bych ho nikdy nedala…ve vode varim jen houskový knedlík
Taky dělám v páře, ale 25 minut, vařit určitě déle, záleží i jak byly velké
Jinak po vyndání propíchám, rozkrojím na půl pro kontrolu zda je hotový, v 99% je, z těch horních pater je tam nechávám ještě 5 minut navíc ![]()
Asi málo vařený. Ale zdá se mi i moc kvasnic. Je to potom takový podivný houbovitý útvar. Na houskový knedlík stačí na kilo mouky bohatě polovina kostky. Vařit spíše mírným varem 10+10 minut, ve vodě obracet.
Na páru s nim. Ani mě se nechtěly povést. Tak jsem je vrzla nad páru a po 30 minutách vytáhla super knedlík
@Virginia píše:
Asi málo vařený. Ale zdá se mi i moc kvasnic. Je to potom takový podivný houbovitý útvar. Na houskový knedlík stačí na kilo mouky bohatě polovina kostky. Vařit spíše mírným varem 10+10 minut, ve vodě obracet.
já dávám na necelý kilo mouky celou kostku kvasnic
a v pohodě..
Přesně tak, 25-30 min pozvolna vařit. já bych řekla že kvasnic je akorát, já teda dělám většinou z půl kila a půl kvasnic
Zkus tenhle recept, povedou se mi vždycky.
2 hrnky (čtvrtlitrové) hrubé mouky, trochu osolit
cca 1/2 sáčku (spíš o něco míň) prášku do pečiva
1 vejce
1 hrnek mléka
2 nakrájené včerejší rohlíky
Zadělávám v robotu, nakrájené rohlíky přidávám úplně nakonec. Pořádně prohníst, vyválet 2 knedlíky, vařit v osolené vroucí vodě cca 20 minut, po vyndání hned nakrájet (krájím klasicky nití jako naše babičky)
Já vařím knedlík na páře 20 minut bez otvírání, pak jen propíchnu a vyndám. Z půl kila mouky dělám dva knedlíky. A používám polohrubou mouku. Těžko říct čím to může být, moje babička mi řekla že ve vodě se to vaří déle, proto vaříme zásadně na páře, není to pak z venku ani oplzlé, v životě se mi nestalo že by se knedlík nepovedl ![]()
Ahoj!
Já těsto dělám od oka (přiměřeně) a vařím ve vodě (v páře mi tolik nechutnají - jsou sušší). Z jedné strany 8 min, otočím a z druhé taky 8.
Možná jsi je udělala silnější a bylo potřeba je nechat déle vařit.
Po uvaření je nechávám raději pochladnout, líp se krájí. Horké se většinou doporučuje krájet nití.