Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Není to tím, že ví, že ho nepustíte? Tím nechci říct, abyste ho pustila ![]()
Co všechno dítko už umí?
Měl by to být tzv. střemhlavý reflex…ktery se objevuje az od nejakeho veku, ci faze psychomotorickeho vyvoje. Dite do toho musi dospet, podle me se to neda naucit. Synek to zacal delat z niceho nic az casem.
Děkuji za příspěvky. Nevím čím to je… Umí se přetočit na bříško a zpátky, válí sudy, točí se kolem osy, žvatlá, ale kvůli tomu, že neumí 2. vzpřímení se ještě neplazí, neleze ani nesedí. Má slabší břišní svaly, a tak chodíme na rehabilitace a posilujeme.
Zakladatelko a odkud jsi? Resili jsme neco podobneho a vyresili rychle cvicenim formou hry a kojeneckym plavanim.
Jsem ze severní Moravy. A jaké hry jste hráli, jaký druh cvičení? Děkuji.
Vlastne jsem miminko vertikalizovala, dala jsem si ho obkrocmo na klin pres nohu a nabizela hracky zezhora, at se pro ne natahuje. Dale jsem ho davala do kleku (musi ti ale chtit byt na kolinkach…pokad jeste nechce, je na cvik brzy) a nechala jsem ho natahovat po hrackach a aby drzel trupem balanc. Nebo proste jen ho dat do kleku, ty ho muzes jistit vlastnim telem zezadu a poustet mu treba videa, at je motivovanej v te poloze vydrzet. Tim vlastne zpevnil trup. Pri manipulaci s miminkem jsem prestala klubickovat (v klubicku se vubec nezapojuji brisni svaly a miminko nepracuje s trupem), naopak jsem nosila vertikalne v ruce. Miminko by melo proste prirozene pracovat s trupem a rovnovahou a tim posilovat svaly. Nam to zabralo hodne rychle (2-3 tydny). A druhe vzprimeni spoustu miminek nedela a presto lezou. Jsem svedkem deti kolem sebe, takze se na to neupinej.
@Anonymní píše:
Děkuji za příspěvky. Nevím čím to je… Umí se přetočit na bříško a zpátky, válí sudy, točí se kolem osy, žvatlá, ale kvůli tomu, že neumí 2. vzpřímení se ještě neplazí, neleze ani nesedí. Má slabší břišní svaly, a tak chodíme na rehabilitace a posilujeme.
Máte doma hrázdičku? Tak hodně pomáhá na zpevnění břišních svalů (hrázdičku je nutno dávat nad oblast pupíku, aby se dítko motivovalo jak k práci ručkama tak i nožkama). Je třeba hodně motivovat ruce i nožky…Nám hodně zabírá malý balónek, kterým jezdíme po nožičkách…
@Anonymní píše:
Thaliakenn - ano, to děláme taky. Děkuji
Jinak také děláme to, že pod bříško dávám míč a ona na něm „ručkuje“ za hračkama…
Prosím jak jste dopadli? Dcera mírně hypotonicka a teď 6 měsíců a reflex má takový poloviční, ruce natáhne, ale hned je stáhne zpět, i když ještě pada.
Chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenost s tím, že když miminko (10 měsíců) chytnete a přibližujete ho k podložce (jakoby s ním přistáváte tvářičkou k podložce), tak rozpaží ruce a nedává je před sebe. Jaké jsou tipy a triky, jaké hry hrát, cvičit? Cvičíme na overballu, motivujeme hračkou. Chodíme na rehabilitace, nedaří se nám ani 2. vzpřímení.