Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V 6 měsících to neřešila že se nepřetáčí, ale teď si myslím že už bude
Dvěma kamarádkám kolem mě se dítě začalo přetáčet v 9 měsících, byli to kluci a znamenalo to jen to, že byli línější, jak už tak kluci bývají. Samozřejmě to může znamenat i nějaký problém, ale zatím není důvod panikařit.
Mně se zas dítě asi dva měsíce přetáčelo jen na jednu stranu, poslali nás na neurologii, kde nic nezjistili a šli jsme tam pak jen za měsíc na kontrolu. Začala se přetáčet na obě strany v 8,5 měsících a na konci osmého se začala plazit. Teď válí sudy jak o život, řekla bych, že za tři týdny to všechno nějak tak dohnala.
Načítámm citovaní příspěvek, Čekejte prosím…a já myslela, že linější jsou v hrubé motorice holky podle té naší a kamarádčiny, naopak švagrové syn už v 10 měsícich chodil, ale naše zas říká baba, máma, táta už od osmého měsíce, ale švagrové syn začal nějak tak mluvit až teď před druhým rokem a osmém měsíci nic takového vůbec neříkal a ještě dlouho potom.
Dcera se poprvé přetočila den před 7měsíčními „narozeninami“. Do té doby to měla jako vy, prostě pohoda, když nedosáhnu, zabavím se něčím jiným. Taky to první otočení bylo úplně jako kdyby to dělala pořád, žádné rozhoupávání ani půlhodinová vysilující snaha jak jsem to vídala na videích
prostě se najednou úplně krásně plynule přetočila. Měla to prostě na háku a to jí vydrželo do teď, sice se otáčí, ale nechce lézt ani moc sedět. Ona se dostane kam potřebuje, tak proč by se obtěžovala lezením. Ale už se mi to taky moc nelíbí, je jí 9 měsíců, tak uvidíme co řekne doktorka.
@Příšera píše:
Dcera se poprvé přetočila den před 7měsíčními „narozeninami“. Do té doby to měla jako vy, prostě pohoda, když nedosáhnu, zabavím se něčím jiným. Taky to první otočení bylo úplně jako kdyby to dělala pořád, žádné rozhoupávání ani půlhodinová vysilující snaha jak jsem to vídala na videíchprostě se najednou úplně krásně plynule přetočila. Měla to prostě na háku a to jí vydrželo do teď, sice se otáčí, ale nechce lézt ani moc sedět. Ona se dostane kam potřebuje, tak proč by se obtěžovala lezením. Ale už se mi to taky moc nelíbí, je jí 9 měsíců, tak uvidíme co řekne doktorka.
Mě to právě taky znepokojuje ☹️️ dětičky kolem našeho věku už se plazi, zvedají hlavičku atd a mi stále nic ani se nepretacime
@Čekatelka93 Nechces radsi doktorce zavolat a poradit se s ni? Ja mam doktorku fajn, rekla bych ji, ze porad nic, kontrola za tri tydny, jestli se nemam stavit driv. Kazdy tyden dobry. Take nez nekoho na rehabilitace sezenes a daji ti termin, je z toho mesic. Pokud chces neco sama zkusit, tak me se moc osvedcilo cviceni na velkych micich pro kojence, muzes zkusit zjistit, jetsli nejake detske centrum toto nenabizi.
@Čekatelka93 může být línější nebo mít třeba slabší bříško. Některé děti se třeba přetočí jednou a pak dva týdny nic, jiné si počkají a otáčejí se poté pořád. Rehabilitace bych se nebála, zjistí, jak je ma tom svalstvo a maximálně budete cvičit. Známá má také línějšího kluka, otáčel se sice na půl roce, ale zase v 10 m stále nezvedá zadeček a dle dr je vše ok. Hodně závisí na povaze miminka.
Furt se děsím té vojtovky
zítra zkusím k Dr zavolat. Dnes už tam není.
Hlavně to chce klid! Oba kluci se mi začali přetáčet až v 8 měsících. Doktorka nás poslala na Vojtovku, kterou jsem psychicky zvládla cvičit asi 2×, a to ještě špatně. Po asi třech týdnech se začali oba dva otáčet sami a další vývoj byl zcela v normě. Jsem ráda, že jsem Vojtu necvičila, protože by to bylo zbytečné mučení pro všechny zúčastněné. Na druhou stranu chápu tvé obavy. Taky jsem tehdy panikařila.
@samantafox
Jo ja právě panikařim
a vím že tu vojtovku taky nedám..
Tak jsme byli u Dr. A malý je o měsíc opožděný ale že nám dá ještě měsíc a kdyžtak se to bude řešit. Ale říkala že si myslí že to dožene