Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, podařilo se mi vylét asi tak 2 poslední dávky antibiotik Ospen. Dcera je měla mít ještě zítra. Myslíte, že to moc vadí? díky za rady ![]()
Nízká koncentrace antibiotika většinou způsobí, že baktériím nic neuděláte. „Vesele“ se množí dále a mohou klidně „přelézat“do dalších tělesných tkání.
Navíc se antibiotiku přizpůsobí, a když jej pak začnete brát pravidelně (protože je vám hůře), tak už proti těmto přizpůsobeným baktériím tato antibiotika nezaberou.
zkopírováno
Zjednodušeně řečeno mohou zapříčinit rezistenci(odolnost)toho kterého „bacilu“ na podávané a nedobrané léčivo.
já nedávám nízké dávky, dávala jsem 3× denně 5 ml a ten zbytek co tam byl na zítřek se mi vylil, tak nevím zda si nezajet pro nové balení ![]()
Malej měl nedávno antibiotika ( a teď si nevzpomenu jak se jmenovaly), byl to sirup a v lékárně mi řekli, že jak doktorka řekne, že už je brát nemá, tak je už nemám dávat. Taky jsme je celý nevybrali. Zůstaly tam určitě ještě tak 4 dávky.
Anabellka píše:
Malej měl nedávno antibiotika ( a teď si nevzpomenu jak se jmenovaly), byl to sirup a v lékárně mi řekli, že jak doktorka řekne, že už je brát nemá, tak je už nemám dávat. Taky jsme je celý nevybrali. Zůstaly tam určitě ještě tak 4 dávky.
To je ale něco jiného. Protože každé dítě váží jinak a proti každé chorobě je nutné brát ATB jinak dlouho.
ATB sirup prostě neudělají každému dítěti na váhu, to je jen pro dospělé. Taky mi lékařka vždy řekne, jestli dobrat nebo případně jinak.
Jinak k dotazu, pokud se jednalo o běžný infekt a je to ojedinělé, zase tolik bych se nestresovala. ATB vydrží v krvi ještě min. 48 hodin od poslední užité dávky. Ty poslední dávky jsou jakoby jistící.
Známí nedávno jeli na dovolenou s dítětem po angíně a ATB zapomněli doma, tak poslední dávky prostě už nedobralo. To šlo o 6leté dítě, které to mělo dobrat.
Známí už to nijak neřešili, angína se nevrátila a ani neni dítě vůči ATB imunní. Prostě se stalo.
dcera má 4,5 let a měla to na angínu
Jsem to chtěla protřepat a ten špunt nebyl dovřený tak mi to vystříklo ![]()
a jak dlouho je brala? podle nemoci se atb užívají různě dlouho, některá 5, některá 7, některá 10 dní… u angíny bych řekla min. týden…
brala je 10 dní......a teď to počítám, v lahvičce je 150 ml, dávala jsem 3× 5 ml, to vychází přesně na 10 dní a jaktože teda mi tam zbylo?? ![]()
Přidávám se k Veverunce:
když se nedoberou ATB, zbývající přeživší bakterie si vytvoří rezistenci na ATB a pak je problém, aby vůbec nějaká ATB fungovala. Jsou to přizpůsobivé potvory. Řešení je zajít za dr. a poradit se s ní, možná by předepsala novou dávku i za cenu, že zbytek půjde do kopru.
dneska už s tím nic neudělám, zítra zavolám dr., ale jestli to bude mít ještě nějaký smysl…
Enoulik, jestli je tam prodleva víc jak 24 h, tak už možná dr. nic předepisovat nebude. A jestli se jednalo o poslední dvě dávky, třeba to bude stačit, třeba už ATB pozabíjela všechny bakterie (ale to nikdo neví na 100%). To spíš pro příště, pravidlo je dobrat všechno a v pravidelných časech, v nemocnici nám říkali, že by nemělo být zpoždění v braní jednotlivých dávek víc jak 30min, protože se musí v krvi stále udržovat potřebná dávka účinné látky a ta by po celou dobu neměla kolísat ![]()
Ale doktorce zítra určitě zavolej, ať máš klid. Chápu, že byly svátky, to je pokaždé jak naschvál, ale nám někdy docela dobře poradí na telefonu i na dětském lůžk. oddělení nebo na dětské pohotovosti.
Prosim mam dotaz, Davam synovi antibiotika ospamox a dnes jsem bohuzel zaspala, takze je dostal o hodinu pozdeji(s presunem casu o 2h).Muze se neco stat? Bere je 5den.