Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A je to tady
je to přežitek! Chyba
tak co, bude to jejich nedostatkem?
cituji…
Pokud se cítíte po čtyřdenní terapii dobře, není potřeba dobírat léky dalších šest dnů, míní přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol. Dalším rozšířeným omylem je prý věřit, že bakteriální infekci od té virové spolehlivě rozliší test CRP
@Bubla Bůčková píše:
A je to tadyje to přežitek! Chyba
cituji…Pokud se cítíte po čtyřdenní terapii dobře, není potřeba dobírat léky dalších šest dnů, míní přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol. Dalším rozšířeným omylem je prý věřit, že bakteriální infekci od té virové spolehlivě rozliší test CRP
O tom všem dávno vím. Na to, že některé druhy plicních chlamydií nezvyšují teplotu ani CRP vím od dětské lékařky dobrých 15 let.
A v zahraničí je běžné brát ATB 4 až 5 dní. U nás se o zkrácené léčbě intenzivně mluví taky několik let.
Protože jsem kardiak a od mala beru i jako profylaxi nebo pokrytí virových infekcí, na které rády nasedají bakteriální, beru někdy ve zkráceném režimu. Fungují mi pořád, žádné nežádoucí účinky jsem nikdy neměla.
A mmch, běžný člověk nemá tolik možností být několik týdnů doma než se on a děti vysoplí. Zvlášť tam, kde je více dětí nebo lidí v domácnosti jsem pro nasazení ATB bez prodlení. Jinak si to předávají jeden druhému.
Neberte to, neberte to, neberte to, no.
Dokud clovek nepadne s nejakym fakt pruserem, tak se bez atb celkem da obejit.
Pak se nemusi resit vyse uvedene vyroky, ktere se stejne co pet let meni.
CRP je jen pomocná metoda. CRP zvyšují i jiné věci než bakteriální infekce. Léčit CRP je v některých případech skoro stejná hloupost jako léčit protilátky.
@lucad77 píše:
Já mám ATB jednou za uherák, tak si je klidně celá doberu.
No, ono se to taky týkalo jen některých infekcí.
@Havlova píše:
No, ono se to taky týkalo jen některých infekcí.
Já vím, četla jsem to. On taky každý doktor stejně řekne něco jiného.
@Bubla Bůčková píše:
A je to tadyje to přežitek! Chyba
cituji…Pokud se cítíte po čtyřdenní terapii dobře, není potřeba dobírat léky dalších šest dnů, míní přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol. Dalším rozšířeným omylem je prý věřit, že bakteriální infekci od té virové spolehlivě rozliší test CRP
Tak ono by to chtělo pořádně zrevidovat nutnost ATB u případných diagnóz. Všichni se.ou mramor z angíny a nedostupnosti PNC, ale zrovna angína se nemusí léčit ATB prakticky nikdy, je to samolimitující.
Asi bych si netroufl říci pacientovi se zánětem v ledvině, ať po 4 dnech užívání ATB už s tím sekne. 7denní léčba ATB je u většiny indikovaných diagnóz dostačující, 10denní vycházela z předpokladu eradice pyogenního streptokoka v rámci léčby angíny, ale jelikož revmatogenní kmeny už v populaci prakticky nejsou, tak se pomalu začínají objevovat doporučení, že stačí i těch 7 dnů, ale to pak nemusíme léčit angíny vůbec.
Také by bylo fajn, kdyby bylo omezeno rozdávání širokospektrálních ATB. Přijde mi, že někteří lékaři si tím šetří čas.
Mohlo by mi to být jedno, protože je také beru jednou za uherský rok, ale znám lidi, co je zobou jak ibuprofeny.
@Doctus píše:
Tak ono by to chtělo pořádně zrevidovat nutnost ATB u případných diagnóz. Všichni se.ou mramor z angíny a nedostupnosti PNC, ale zrovna angína se nemusí léčit ATB prakticky nikdy, je to samolimitující.Asi bych si netroufl říci pacientovi se zánětem v ledvině, ať po 4 dnech užívání ATB už s tím sekne. 7denní léčba ATB je u většiny indikovaných diagnóz dostačující, 10denní vycházela z předpokladu eradice pyogenního streptokoka v rámci léčby angíny, ale jelikož revmatogenní kmeny už v populaci prakticky nejsou, tak se pomalu začínají objevovat doporučení, že stačí i těch 7 dnů, ale to pak nemusíme léčit angíny vůbec.
@Prostě Vodnář píše:
Také by bylo fajn, kdyby bylo omezeno rozdávání širokospektrálních ATB. Přijde mi, že někteří lékaři si tím šetří čas.Mohlo by mi to být jedno, protože je také beru jednou za uherský rok, ale znám lidi, co je zobou jak ibuprofeny.
Tak s penicilinem jakožto základním úzkospektrým ATB toho moc neutáhneme, angína se nemusí léčit, tolik růží (erysipel) zase není. Prakticky všechna ostatní ATB už se dají považovat za širokospetrální.
Vyjadreni jednoho lekare, zvlast z infekcniho, beru jak dalsi nazor, ono naduzivani ATB je problem o tom zadna…ale letos zrovna jsem v lete mela skoleni s lekarem z infekcniho, ktery zastaval nazor ze ATB na zanet mocovych cest jsou zbytecny, ze to lidi muzou vylezet… no jako ano, v dobe pred ATB museli, ale copak zijem v te dobe? nejen ze akutni zanet mocaku je velmi diskomfortni, tak u me dcery uz 3× presel do ledvin a hrozilo jejich selhani, vazne nebudu cekat az to vylezi
jen proto ze si lekar z infekcniho mysli ze to je banalita… me to prislo spis jak profesni deformace ze tam u nich (renomovane pracoviste, tezke pripady, vzacne vazne infekce), ze to berou jako banalitu
Takhle to dělala už kdysi babička
vždycky rikala, ze nebude brat léky, kdyz ji nic není.
@Prostě Vodnář takhle je zobe moje nejmladší dítě, bohužel to není zrovna leností lékařů. Už mělo i takovou chuťovku, jakou je kupříkladu Meropenem. Takže zrovna u tohoto dítěte jsem naháněla i nějaký ten penicilin, když mělo evidentní streptokokovou angínu, protože jsem neměla chuť narazit mu další palbu širokospektrých. A obecně mám dojem, že třeba u nás lékaři antibiotika bezhlavě neordinují.
@Velryba černá
Bohužel mnohdy pacienti ATB i vyžadují. Protože chtějí mít efekt tady a teď a myslí si, že ATB je zázračný lék.
Takový kašel u dětí… virová příčina v naprosto drtivé většině. Ale rodiče už to třeba třetí den nebaví, i když akutní kašel trvá až měsíc. A tak chodí stále na přeposlechnutí, až jednoho dne ATB dostanou.
Další evergreen je bolest v krku, kterou si mnozí spojují se streptokokovou angínou. Jenže většina bolestí v krku je virového původu.
Kdyby pacienti nechodili se zbytečnostmi k lékaři, tak nebude taková spotřeba ATB na virové infekce. Protože virová faryngitida bolí klidně 10 dnů. Když tam chodí pacient ob den, tak už při druhé návštěvě lékař ztratí nervy a ATB napíše.
@Doctus zdejší lékaři se právě dokáží efektivně bránit i takovým, alespoň mám ten dojem.
My třeba nikam nechodíme, dokud opravdu nemusíme a pro změnu nás nahání škola, která dokola požaduje potvrzení lékaře - že on nic takového psát nemusí, vysvětlíte jen velmi těžko. Teorie o prospěšnosti vyležení v posteli s hrnkem horkého čaje s medem, to už některé učitelky nezvládají vůbec. Proč to píšu - v tomhle systému často vzniká tlak na rodiče, aby dítě k lékaři dokola brali. Je těžké odolat, když vám před nosem mávají nahlášením na OSPOD. ![]()