Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, máme osmiměsíčního chlapečka, začátek byl dost krušný, trápily nás prdíky, nemohl se sám vykadit, teď už se usmívá, je veselej, ale jen pokud sedím vedle něj a hraji si s ním. Pořídili jsme mu ohrádku, abych si mohla přes den něco udělat, ale on v ní ječí, dokud si k němu nevlezu a nejsem tam s ním. Přes den spí hezky, ale jen pokud vedle něj ležím, když ho přendám do postýlky a odejdu, tak je za chvíli vzhůru, přitom v noci spí v postýlce celou noc. Také dost pláče u táty, někdy uplný řev než si ho vemu já. Vím, že je to nejspíš normální, ale chci se zeptat, jestli ho mám nechat třeba vyřvat nebo jestli je to jen období a mám s ním prosedět den v ohrádce ![]()
@jettynka tobě by se líbilo být zavřená v nějaké kleci? Asi ne, tak proč chceš aby se to líbilo tvému dítěti?
@jettynka je to normalni a ke vsemu muze mit separacku. Vyrvat bych ho nenechala, je jeste malicky. Proc ta ohradka, nemuzes ho nechat na volno? Ja mela dceru tam, kde jsem zrovna byla. V kuchyni, obyvaku atd. V lehatku nebo na zemi.
Nekterym detem se v ohradce libi, nekterym ne. V tomto veku uz jsem jim pomalu vyndavala sprusle, aby si tam lezly a vylezaly sami, ohradka slouzila jako hraci koutek.
Zabezpec byt a vypust dite do prostoru.
Náš 7měsční je na zemi, volně po celém bytě, spokojený. Každých 20 minut nejmíň se ponosíme a pomazlíme, 4 hodiny denně jsme venku a 3-4× denně uspávám, dokud neusne. Podle mě to potřebují a vyřvat neeeeee!!!
Mám to doma podobné, Tomíkovi je sedm měsíců…přes den spí bud jen se mnou nebo v kočárku, sám si hraje jen chviličku a to jsem s ním v místnosti, mluvím na něj, ale pořád mu to nestačí a přestane plakat až se mu plně věnuju. Dneska ho začaly bavit auta a balonky, tak mu je posílám po celém pokoji a odbíhám dokud nezjistí, že jsem pryč… A to jsem si myslela, že když bude lozit, tak doma aspon něco stihnu udělat…
@jettynka píše:
Dobrý den, máme osmiměsíčního chlapečka, začátek byl dost krušný, trápily nás prdíky, nemohl se sám vykadit, teď už se usmívá, je veselej, ale jen pokud sedím vedle něj a hraji si s ním. Pořídili jsme mu ohrádku, abych si mohla přes den něco udělat, ale on v ní ječí, dokud si k němu nevlezu a nejsem tam s ním. Přes den spí hezky, ale jen pokud vedle něj ležím, když ho přendám do postýlky a odejdu, tak je za chvíli vzhůru, přitom v noci spí v postýlce celou noc. Také dost pláče u táty, někdy uplný řev než si ho vemu já. Vím, že je to nejspíš normální, ale chci se zeptat, jestli ho mám nechat třeba vyřvat nebo jestli je to jen období a mám s ním prosedět den v ohrádce
Možná mě maminky zadupou, ale dej k postýlce malou TV, na poličku a pusť dvd - krtek atd…je to moje jediná záchrana. když něco potřebuju, položím malou do postýlky, tudíž neuteče, pustím pohádku, dám k pusince oblíbenou plenečku, flaštičku s pitím a je nadmíru spokojená. vydrží i přes půl hodinu, můžu cokoliv - něco rychlého ukuchtit, dát si kafe, něco uklidit apod…Pak ji vezmu až se nudí a prostě se jí věnuji tak jak se má. ![]()
Mé 8mi měsíční děcka se mi už dávno válely pod nohama v kuchyni, žužlaly vařechy, mlátily do hrnců, vyklízely mi linku, byly spokojené, usměvavé a já měla klid na vaření.
Návod od @Voltiček ani nezkoušej, to je vzhledem k věku dítěte trestuhodné a leccos to vypovídá o matce samotné…
Ohrádku taky nechápu. Holky mi lezly pod nohama, kramařily linku… nebo jsem jim cíleně vysypala třeba vařečky, aby si hrály. Jen když jsem přenášela třeba horký hrnec, tak jsem je dala z dosahu. Brzy pochopily a utíkaly sami, jak jsem zavelela… V postýlce byla jen starší dokud ještě nelezla a tu jsem si dala ke kuchyni, aby na mě viděla. Pak na pěnovou podložku.
No, v 8m jsem obě nechala lézt po bytě a zkoumat. Taky byly dny, kdy jsem je musela bavit já, ale kolikrát stačilo vyndat na zem pár misek a vařeček nebo jim otevřít šuplík. Měla jsem klid a ten svinčík jsem pak uklidila, za to mi ten klid stál ![]()
Televizi v žádném případě ![]()
Já bych řekla, že to je separačka. Mám 8m dcerku a taky to tak nějak začíná. Řve, když jí vezme cizí člověk do ruky, vynucuje si pozornost apod. Ale hele, nechej ho po bytě „na volno“ pokud bezpečnost dovolí. V ohrádce ti bude řvát i bez separačky. Děti chtějí volnost a zkoumat… TV bych fakt nedávala. To je kokotina. Zbytečně si ho na ni navykneš a pak to bude ještě horší, protože bez ní nebude chtít být…
Já dávám Stellče různé předměty na zem, co nezná (hřeben, různé serepetičky, vařečky apod.). A to jí ba, to zkoumat…Taky dát něco do krabičky, aby to rachtalo…
@berry4 píše:
Mé 8mi měsíční děcka se mi už dávno válely pod nohama v kuchyni, žužlaly vařechy, mlátily do hrnců, vyklízely mi linku, byly spokojené, usměvavé a já měla klid na vaření.
Návod od @Voltiček ani nezkoušej, to je vzhledem k věku dítěte trestuhodné a leccos to vypovídá o matce samotné…
Takovou reakci jsem čekala. Mé děti jsou zaopatřené velmi dobře, pečlivě vychované, moc dobře ví od raného dětství co je výlet do lesa, společné hry s ostatními dětmi, jsou absolutně začleněné, s manželem se jim maximálně věnujeme. Ví, co je to provokovat mravence, jak studí kalužina do které rády hází kamínky, ví jak se hrát na písku. Dokonce si představte, že ví, jak vypadá knížka s obrázky a ne jedna, ve kterých jim oba s manželem čteme. Nezlobte se, ale mezitím vším musím taky žít já. Musím se postarat o domácnost, a když nemáme babičky, které by za dětmi přišli a hodinu dvě se jim věnovali, tak jim ty pohádky, na kterých jsme vyrostli i my, pustím. Trestat musíte bohužel firmu, která tyto pohádky našeho mládí vyrobila. Třeba nakonec zjistíte, že večerníčkové krátké pohádky byly trestuhodné i pro naše rodiče.
@Voltiček naši rodiče nám ale nepouštěli pohádky v 8 měsících. Večerníček byl 5 minut večer a i tak jsme na něj koukali tak od 2-3 let. A teda domácnost se dá zvládnout i s dítětem, ale je to složitější než dítě jenom tupě posadit před pohádku
Příspěvek upraven 27.07.15 v 13:16
@Voltiček Taky nemáme hlídání, taky chodíme ven, venujeme se dětem, čteme a vůbec vše, co jste vypsala. Taky do toho rekonstruujeme dům a taky máme obě děti značně divoké. Ale přesto jsem 8m děcku TV nepustila ![]()