Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, trápí mě už nějakou dobu má starší dcera (15). Snad mi pomůžete.
Již delší dobu s ní tříská puberta. Ona je velmi inteligentní, ve svém věku umí plynně anglicky a celkem obstojně finsky, čte Dostojevského a Orwella, sama píše. Jenže má svou vlastní hlavu a začíná se chovat nesnesitelně.
Od útlého dětství ji vedeme k toleranci, ale i přesto se chová hrozně. Třeba nedávno prohlásila o mé dlouholeté přítelkyni, že jí připadá hloupá, protože cituji „Neovládá naprosté základy pravopisu a její slovní zásoba odpovídá žumpě. Vyjadřuje se jako osmiletý parchant a nepřeji si, aby mne dále obtěžovala prostřednictvím Facebooku.“ A v konverzcích na Facebooku se k lidem chová skutečně hrubě, když napíší gramatickou chybu, napíše hvězdičku, slovo či větu ve správném tvaru a AŽ POTÉ pokračuje v normální konverzaci. To rozhodně není normální, vždyť se tímto stylem dané osobě posmívá a nedej bože se jí snaží naznačit, že je snad lepší než ona. Když jsem si s ní chtěla promluvit na toto téma, řekla mi, že je to snad její věc, co a s kým si píše. Problém je v tom, že úplně ohlídat stejně nejde. I když se většinou neodhlašuje ze stránek, kde chodí, většinou si píše anglicky, případně se doučuje finštinu.
Dále ostře kritizuje imigrační zákon. My ji vychováváme s láskou k ostatním bez ohledu na rasu či pohlaví, ale i přesto zjišťuji, že mé dítě je xenofob. Já jí nebráním ve vlastních názorech, ale ať se o tom moc nevyjadřuje na internetu nebo před mladší sestrou (12), aby ji náhodou nezblbla. Bylo by fajn, kdyby to raději zůstalo vše v její hlavě. Tam jí nikdo nevidí.
To je jen krátký výčet z řady jejich problémů. Chovají se takto i vaši puberťáci? Zdá se mi, že všichni v jejím věku řeší jen osoby opačného pohlaví a zábavu po večerech. Ona si čte, píše, občas si zpívá (nahrávání jsem jí nepovolila), řeší politiku. To mi v jejím věku nepřipadá optimální. Nevím, co dělat dál. Připadám si naprosto bezradná a mám strach o její sestru. Pokud jste někdy řešili stejné či podobné problémy, ocenila bych, kdybyste se podělili se svými zkušenostmi.
Myslím, že nic tak hrozného nedělá, časem trochu zmoudří a bude v pohodě. Spíš bych byla pyšná, že moji dceru zajímá literatura a ne diskotéky.
Nechápu co řešíš. Dcera je inteligentní, tak se tak projevuje
Říkáš, že jí nebráníš ve vlastních názorech, přitom to celé vyznívá stylem, že právě naopak vůbec nechceš aby vlastní názor měla ![]()
To že opravuje gramatiku dělá spousta lidí. To, že ti řekla, ať ji tvá kamarádka neobtěžuje na fcb je taky normální. To bych mamce v pubertě řekla taky…
Nechala bych ji žít ![]()
To ti prijde jako problematicka pubertacka?!!!
nech ji zit, mas uzasnou dceru, ktera je chytra a shazujes ji.
Ma pravdu - muze si psat a rikat co chce na svem FB - ty ji jeji FB smirujes?!! V 15letech?!!
Promin ale prijdes mi jako prestarostliva matka bacharka
Bud rada, ze mas chytrou slusnou dceru a nemontuj se tak do ni, nekontroluj kazdou ptakovinu co pise…rika..- vymsti se ti to!!! Je to opravdu jeji vec a boj jak se prezentuje
A to ze ma xenofobni sklony jen potvrzuje jeji inteligenci, nevim proc by nesmela vyjadrovat svuj nazor? Proc ma mit kdokoliv sve myslenky jen v hlave?!
to mi prijde dost smutne.
Vice nez tvoje shazovani, neduveru a omezovani by urcite ocenila diskuzi na urovni (ne styl: ale to prece nemuzes rikat, to neni slusny, co si lidi pomysli
atd atd…)
Nech ji dospet v sebevedomou osobu s vlastnim nazorem (ktery se v tak mladem veku tak snadno meni) a dej ji PROSTOR a SVOBODU
Taky nechapu o co jde. Prostě je jiná, ta profilace oproti společnosti se vyznačuje jinak. Byla bys radši kdyby pařila, fetovala, měla propichane kde co, střídala kluky..? Je poněkud striktní, ale to k tomu patří. Možná má v něčem pravdu, dospělí se kolikrát vyjadřují jako kdyby ani ZŠ neměli. Ona na to jen nevybíravě poukazuje. Ohledně imigrantů má názor jako minimálně půlka lidí a ani se nedivim. Tolerance je pěkná věc, ale konfrontace s realitou jí slušně zamava. Vydržte, ač se vám to nelíbí, ona se hledá, tak ji nechte.
Také doma mám 15letou pubošku je pravda že všechny okolo kritizuje a snaží se jim vnutit svůj názor má dlouholeté zdravotní problémy a její dieta a vše okolo nemoci dokáže prezentovat líp než lékař
, dokázala 14kg zhubnou a tak všichni okolo jsme tlustí
a musíme se hýbat a něco s váhou dělat
komentáře na Fb nekomentuji je to prostě puboška
nese to věk a asi i dnešní doba, musíme věřit že přijdou k rozumu, nejsi v tom sama je nás více tak sei držme pěsti ![]()
Já teda nevím, ale mě její chování přijde normální…čekala jsem něco ve stylu, že kouří, chlastá, coura se po nocích a ne že chudák holka sleduje politiku a má na věc svůj názor
s tím pravopisem to dělá dobře ![]()
Já čekala drogy, zaškolactvi,… gratuluj si, ze máš dceru s názorem a ne stádovou ovci. v budoucnu to určité zúroči. pokud máš obavy o mladší dceru, zkusila bych se dohodnout, ze před mladší sestrou nebude tak angažovana.
@markur59 píše:
Ahoj maminky, trápí mě už nějakou dobu má starší dcera (15). Snad mi pomůžete.
Již delší dobu s ní tříská puberta. Ona je velmi inteligentní, ve svém věku umí plynně anglicky a celkem obstojně finsky, čte Dostojevského a Orwella, sama píše. Jenže má svou vlastní hlavu a začíná se chovat nesnesitelně.
Od útlého dětství ji vedeme k toleranci, ale i přesto se chová hrozně. Třeba nedávno prohlásila o mé dlouholeté přítelkyni, že jí připadá hloupá, protože cituji „Neovládá naprosté základy pravopisu a její slovní zásoba odpovídá žumpě. Vyjadřuje se jako osmiletý parchant a nepřeji si, aby mne dále obtěžovala prostřednictvím Facebooku.“ A v konverzcích na Facebooku se k lidem chová skutečně hrubě, když napíší gramatickou chybu, napíše hvězdičku, slovo či větu ve správném tvaru a AŽ POTÉ pokračuje v normální konverzaci. To rozhodně není normální, vždyť se tímto stylem dané osobě posmívá a nedej bože se jí snaží naznačit, že je snad lepší než ona. Když jsem si s ní chtěla promluvit na toto téma, řekla mi, že je to snad její věc, co a s kým si píše. Problém je v tom, že úplně ohlídat stejně nejde. I když se většinou neodhlašuje ze stránek, kde chodí, většinou si píše anglicky, případně se doučuje finštinu.
Dále ostře kritizuje imigrační zákon. My ji vychováváme s láskou k ostatním bez ohledu na rasu či pohlaví, ale i přesto zjišťuji, že mé dítě je xenofob. Já jí nebráním ve vlastních názorech, ale ať se o tom moc nevyjadřuje na internetu nebo před mladší sestrou (12), aby ji náhodou nezblbla. Bylo by fajn, kdyby to raději zůstalo vše v její hlavě. Tam jí nikdo nevidí.
To je jen krátký výčet z řady jejich problémů. Chovají se takto i vaši puberťáci? Zdá se mi, že všichni v jejím věku řeší jen osoby opačného pohlaví a zábavu po večerech. Ona si čte, píše, občas si zpívá (nahrávání jsem jí nepovolila), řeší politiku. To mi v jejím věku nepřipadá optimální. Nevím, co dělat dál. Připadám si naprosto bezradná a mám strach o její sestru. Pokud jste někdy řešili stejné či podobné problémy, ocenila bych, kdybyste se podělili se svými zkušenostmi.
Vaše dcera je zjevně velmi inteligentní a myslím, že si není na co stěžovat. Toto jsou běžné věci. ![]()
tohle jsem přečetla manželovi, protože něco takového se nevidí často (a pozor, píši to v dobrém).
Co se týče poučování ostatních - z toho vyroste, zkušenosti jí nafackují. Sama jsem si tím prošla, jen v době mého mládí nebyl internet, ale dopisní papír. Když nám nějaký kluk poslal dopis, tak první co jsme se sestrou dělaly bylo, že jsme podtrhávaly hrubky
Já z toho vyrostla, takže za tohle buďte vklidu.
Vaše kamarádka a facebook dcery - no je to Vaše kamarádka, ne dceřina. Buďte ráda, že to dcera oznámila Vám, a ne přímo Vaší kamarádce. Vy máte možnost sdělit to Vaší kamarádce citlivěji.
A co se týče názorů Vaší dcery - to jestli je její nedůvěra k imigrantům oprávněná nebo ne, prozatím nemůžeme posoudit, nejsou tu. Ale zkuste si přečíst nějaké informace třeba z Německa, kde jich je hodně. Názory tamějších „domorodců“ se spíše přiklánějí k názoru Vaší dcery.
Na závěr bych Vám chtěla k dceři pogratulovat. Dívka jejího věku, která čte Orwella a vzdělává se, se ve světě neztratí. Doufám, že až můj syn vyroste, bude jako Vaše dcera.
@Lejaa píše:
Holky, mě to přijde jako provokace..
Vid, to nejni mozny a jestli jo tak chudak holka - ma v hlave tolik co by chtela prodiskutovat, probrat a narazi na bazlivou svazanou matku špeha. V jejich ocich samozrejme navic nemoznou a hloupou..
Jeste, ze mam chytreho manzela co s holkama v puberte bude vest salodlouhe diskuze o nesmrtelnosti brouka
ja bych na to priznam se taky nemela ![]()
@markur59 Ted přesně nevím o co ti jde
Chceš slyšet, jak úžasnou, chytrou, sečtělou dceru máš? Dobře, máš úžasnou, chytrou a sečtělou dceru. Stačí?
![]()
@markur59 Myslím si, že můšeš být ráda, že si ráda čte a netoulá se někde po diskotékách. Ale měla by si hlídat vyjadřování. Pokud se o někom vyjadřuje tak, jak jsi napsala, tak se sama shazuje na nižší úroveň. Vzhledem k její inteligenci, kterou nejspíš nemá malou, bych ji to tak podala. Třeba by se začla krotit v projevech a shazování druhých. Přece moudrý a inteligentní člověk neponižuje druhé a nevysmívá se nikomu, tím že tak okatě a povýšeně upozorňuje na gramatické chyby. Nikdo přece není dokonalý. ![]()
Nehledě na to že i nadprůměrně inteligentní člověk může být dysgrafik.
Dceři bych vysvětlila, že může mít vlastní názor, to ostatně každý člověk, ale není dobré se o jiných lidech vyjadřovat hrubě nebo je urážet, vysmívat se apod. S takovou ji nebude mít nikdo rád. ![]()