Boj s pubertální dcerou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12272
18.7.15 18:09

Podle mě ti připomněla tvoje „telecí léta“ a prostě jsi si uvědomila, že už to není to malé dítě, co vše dělá podle mámy a taky že s tím prostě nic nenaděláš a trochu tě to vystrašilo. Musíš si to hlavně srovnat sama v sobě. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
18.7.15 18:09

Já teda nevim, ale nějak mi na tom něco nesedí. Bůh ví, kde je pravda :).

A co se týče dcery - je pravděpodobně nevychovaná a neví, kdy je lepší mlčet a nevyjadřovat se, ale to je tak celé. Nicméně, je to už skoro hotový člověk, těžko ji teď převychováš - tos měla dělat do doby, než nastoupila puberta. Teď už to můžeš udržovat maximálně v únosných mezích.

Jestli měla celou dobu jedničky, tak holt chtěla někdy „zazlobit“ a kdy jindy, než ve chvíli, kdy se jí to do budoucnosti nepočítá a je to tedy bez následků? Nepromítala bych do dítěte své „sny a touhy“.

Co se týče finštiny - nechápu, proč vás tady tolik z vás odsuzuje učení cizích jazyků - podle mě je to dobré, rozhodně nebude mít takovou konkurenci, když bude umět anglinu a finštinu, než když by mohla nabídnout jen češtinu :p

A co se týče pravopisu, chápu, že někdo může mít nějakou poruchu - ale i zde to chce tréning (vím to z dost blízké zkušenosti!). A kdyby mi 40letá ženská napsala text s tunou pravopisných chyb, asi by se mi to taky nelíbilo. Protože ty chyby prostě bijí do očí. Občas se chyba vyskytne, to je pochopitelné. Ale jedna za druhou, to je děs. A člověk by se sám měl zamyslet nad tím, jak se veřejně prezentuje.

Ale abych pravdu řekla, nějak mi tahle celá diskuze „nesedí“, nejsem si jistá o její pravdivosti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
18.7.15 18:11

@markur59 Tvé dcery je mi líto, má obrovskou chuť se vzdělávat a zajímají ji jiné věci, než ty povrchní, které většinou zajímají její vrtstevnice, ale má rodiče, kteří k ní tolerantní moc nejsou, ačkoliv tvrdí, že jí k toleranci vedou..Jakkoliv se tobě může zdát její zájem o cokoliv zbytečný, ona to tak nevnímá, je cílevědomá a není jí asi příjemné, když její matka, jakoukoliv její zálibu, vnímá jako naprosto zbytečnou a zakazuje jí to..Řekni mi, co je špatného na finštině? Bude umět další jazyk, získá nový rozhled a zajímá ji. Jak už tady napsaly holky, jednou se jí to může hodit, může cestovat a být jednou za vodou, protože bude ovládat to, co málokdo. A že se nechce bavit s tvou kamarádkou, no kdo by chtěl že, v 15 letech se bavit s téměř 50 letou o tom, co bylo ve škole, stačí, že jí s tím otravují rodiče.. A ten pravopis, no asi bych se jí nesnažila usměrňovat, nejspíš to nemá smysl. Já jí v tom i chápu, já sice nepoučuji, ale co někteří dospělí dokáží vyplodit, to je děs.. Nenapadlo se tě na to podívat z druhé strany? Spíše by se měli stydět, nebo zamyslet se ti, kteří jsou tím dítětem opravováni. A nemyslím si, že by se um ovládání mateřského jazyka měl omlouvat tím, že je někdo x let že školy, pravopis je naše vizitka.. Závěrem, nech jí žít, nech jí se vzdělávat a zabývat se tím, co jí baví, neříkej jí, co je na nic a co ne a buď ráda, že je, jaká je, že nesedí dny a noci u televize, nechodí po diskotékách, zajimá ji vzdělávání a že se neválí s klukama v posteli..Podporujte jí a snažte se jí dostat do společnosti lidí na stejné, nebo vyšší inteligenční úrovni.. Zkrátka nech jí jít směrem, jakým chce a nenuť ji své představy o vzdělávání, to ona bude žít svůj život, ne ty ten její..

Příspěvek upraven 18.07.15 v 18:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366
18.7.15 18:13

@neumisa
Prostě si chci svou dceru udržet tady. Výmluva „ten jazyk se mi líbí“ je hloupá, alespoň mi nemusí lhát a říct, že se tam chce odstěhovat. Nějak ji to tam táhlo vždycky, chtěla tam jezdit na dovolené a pokaždé nám to podstrkovala jako možnost, protože se nechtěla smažit u moře. Nelíbí se mi, že se odmítá svěřit vlastní matce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3086
18.7.15 18:15
@markur59 píše:
@Knihomyš
Ne, jen nechci, aby utekla do zahraničí, jak ji znám, ani by mi o tom nedala vědět a prostě by jednoho dne „záhadně zmizela“.

S tou kamarádkou bych jí řekla, že je to dospělá, svéprávná osoba, nejspíš taky maminka a že se opravdu nehodí poučovat někoho o generaci staršího. Zkus jí nabídnou aby doučovala děti, mladší než ona. Tam bude moct machrovat a zároven nebude urážet dospěláky. S cizinou se neboj, já ted plánuju odjet na aupair do Anglie a rozhodně neplánuju jen tak zdrhnout. Navíc určitě bude chtít na vysokou ne? Takže zahraničí bude aktuální třeba až za 10 let, a to už se určitě takhle divně chovat nebude. Co se týče matiky, nedivím se že jí to nebaví, mě taky ne :D Jen má štěstí, že jí to samo leze do hlavy a nemusí se učit. Mladší dceři zkus vysvětlit, že prostě není stejná jako sestra, že se musí učit trochu víc, ale že na tom není nic špatnýho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
18.7.15 18:16
@markur59 píše:
@neumisa
Prostě si chci svou dceru udržet tady. Výmluva „ten jazyk se mi líbí“ je hloupá, alespoň mi nemusí lhát a říct, že se tam chce odstěhovat. Nějak ji to tam táhlo vždycky, chtěla tam jezdit na dovolené a pokaždé nám to podstrkovala jako možnost, protože se nechtěla smažit u moře. Nelíbí se mi, že se odmítá svěřit vlastní matce.

Asi v tobě nemá důvěru a já se jí nedivím, když čtu, co tu píšeš. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
18.7.15 18:19

@markur59 Probohá, co je na tom hloupého? Ty jsi nikdy nedělala, nebo se nezajímala o věci, protože se ti zkrátka líbili? A i kdyby tam chtěla, to jí budeš bránit v rozletu, poznavání světa, nebo co? Hlavně aby se držela máminy sukně plnila její sny. Promiň, tak mi to přijde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26248
18.7.15 18:21
@markur59 píše:
@neumisa
Prostě si chci svou dceru udržet tady. Výmluva „ten jazyk se mi líbí“ je hloupá, alespoň mi nemusí lhát a říct, že se tam chce odstěhovat. Nějak ji to tam táhlo vždycky, chtěla tam jezdit na dovolené a pokaždé nám to podstrkovala jako možnost, protože se nechtěla smažit u moře. Nelíbí se mi, že se odmítá svěřit vlastní matce.

Když bude chtít, tak práskne dveřma a už ji neuvidíš - to je to, ceho se bojíš. A čím víc po ní budeš dusat, tím dřív to udělá. Radši k ní najdi cestu po dobrém, protože jinak se naplní tvé noční můry. A vytluč si z hlavy, že ji udržíš doma - neudržíš, fakt ne. Podle toho, jak tady píšeš - já bych se ti taky nesvěřovala. Nesvěřovala bych se někomu, kdo mi bude zakazovat to, co mě baví a říkat, že jazyk, který se dobrovolně učím, je naprosto zbytečný. Jen bys mě utvrdila v tom, že úderem dospělosti balím kufr a odjíždím.

„jazyk se mi líbí“ - chtěla bys po 15leté holce hlubší lingvisticko-politický rozbor, proč si vybrala zrovna tenhle jazyk? To máš smůlu - tahle odpověď je v jejím věku dostatečná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3086
18.7.15 18:21
@roksy25 píše:
@markur59 Tvé dcery je mi líto, má obrovskou chuť se vzdělávat a zajímají ji jiné věci, než ty povrchní, které většinou zajímají její vrtstevnice, ale má rodiče, kteří k ní tolerantní moc nejsou, ačkoliv tvrdí, že jí k toleranci vedou..Jakkoliv se tobě může zdát její zájem o cokoliv zbytečný, ona to tak nevnímá, je cílevědomá a není jí asi příjemné, když její matka, jakoukoliv její zálibu, vnímá jako naprosto zbytečnou a zakazuje jí to..Řekni mi, co je špatného na finštině? Bude umět další jazyk, získá nový rozhled a zajímá ji. Jak už tady napsali holky, jednou se jí to může hodit, může cestovat a být jednou za vodou, protože bude ovládat to, co málokdo. A že se nechce bavit s tvou kamarádkou, no kdo by chtěl že, v 15 letech se bavit s téměř 50 letou o tom, co bylo ve škole, stačí, že jí s tím otravují rodiče.. A ten pravopis, no asi bych se jí nesnažila usměrňovat, nejspíš to nemá smysl. Já jí v tom i chápu, já sice nepoučuji, ale co někteří dospělí dokáží vyplodit, to je děs.. Nenapadlo se tě na to podívat z druhé strany? Spíše by se měli stydět, nebo zamyslet se ti, kteří jsou tím dítětem opravováni. A nemyslím si že by se um ovládání mateřského jazyka měl omlouvat tím, že je někdo x let že školy, pravopis je naše vyzitka.. Závěrem nech jí žít, nech jí se vzdělávat a zabývat se tím, co jí baví, neříkej jí, co je na nic a co ne a buď ráda, že je jaká je, že nesedí dny a noci u televize, nechodí po diskotékách, zajimá ji vzdělávání a že se neválí s klukama v posteli..Podporujte jí a snažte se jí dostat do společnosti lidí na stejné, nebo vyšší inteligenční úrovni.. Zkrátka nech jí jít směrem, jakým chce a nenuť ji své představy o vzdělávání, to ona bude žít svůj život, ne ty ten její..

Jéj nechci rýpat ty „VIZITKO“ ale tady by tě slečinka asi opravila :D. Já si zase myslím, že s tím pravopisem by to slečna neměla přehánět. Někdo třeba píše v rychlosti, nesoustředí se a prostě se nehodí aby opravovala o generaci starší lidi. Já bych si to teda ani ted nedovolila. Holka chce spíš machrovat a dát najevo že je lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
18.7.15 18:22
@roksy25 píše:
@markur59 Tvé dcery je mi líto, má obrovskou chuť se vzdělávat a zajímají ji jiné věci, než ty povrchní, které většinou zajímají její vrtstevnice, ale má rodiče, kteří k ní tolerantní moc nejsou, ačkoliv tvrdí, že jí k toleranci vedou..Jakkoliv se tobě může zdát její zájem o cokoliv zbytečný, ona to tak nevnímá, je cílevědomá a není jí asi příjemné, když její matka, jakoukoliv její zálibu, vnímá jako naprosto zbytečnou a zakazuje jí to..Řekni mi, co je špatného na finštině? Bude umět další jazyk, získá nový rozhled a zajímá ji. Jak už tady napsali holky, jednou se jí to může hodit, může cestovat a být jednou za vodou, protože bude ovládat to, co málokdo. A že se nechce bavit s tvou kamarádkou, no kdo by chtěl že, v 15 letech se bavit s téměř 50 letou o tom, co bylo ve škole, stačí, že jí s tím otravují rodiče.. A ten pravopis, no asi bych se jí nesnažila usměrňovat, nejspíš to nemá smysl. Já jí v tom i chápu, já sice nepoučuji, ale co někteří dospělí dokáží vyplodit, to je děs.. Nenapadlo se tě na to podívat z druhé strany? Spíše by se měli stydět, nebo zamyslet se ti, kteří jsou tím dítětem opravováni. A nemyslím si že by se um ovládání mateřského jazyka měl omlouvat tím, že je někdo x let že školy, pravopis je naše vyzitka.. Závěrem nech jí žít, nech jí se vzdělávat a zabývat se tím, co jí baví, neříkej jí, co je na nic a co ne a buď ráda, že je jaká je, že nesedí dny a noci u televize, nechodí po diskotékách, zajimá ji vzdělávání a že se neválí s klukama v posteli..Podporujte jí a snažte se jí dostat do společnosti lidí na stejné, nebo vyšší inteligenční úrovni.. Zkrátka nech jí jít směrem, jakým chce a nenuť ji své představy o vzdělávání, to ona bude žít svůj život, ne ty ten její..

To je pěkně napsané! :kytka: :kytka: :kytka: Mám stejný názor.

• Citovat
  • Upravit
29350
18.7.15 18:22
@markur59 píše:Uvedu příklad s tou mou kamarádkou: Ona ji slušně pozdraví na facebooku, pak se jí zeptá, co bylo ve škole a jak jí je. Dcera ji pošle někam, že na ni nemá čas a že řeší důležitější věci - přitom v dětství měly tak krásný vztah a ona mi ji dokonce hlídala a četla pohádky. Dnes na ni „nemá náladu“ - to je prostě nezdvořilé. Osoně jí nenadává, jen opravuje gramatiku - stěžuje si pouze mně.

ježíš, ale ta kamarádka asi fakt moc rozumu nepobrala, když píše patnáctileté puberťačce na facebook… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
18.7.15 18:25

@Quinn7 Chybička se vloudila, nejsem dokonalá. Taky nikoho neopravuji, každá holt máme jiný názor..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
18.7.15 18:27

@Regina Hero Taky mně to přišlo divný, že jí píše asi pravidelně.

• Citovat
  • Upravit
3086
18.7.15 18:27
@roksy25 píše:
@Quinn7 Chybička se vloudila, nejsem dokonalá. Taky nikoho neopravuji, každá holt máme jiný názor..

Hele mě je to jasný, já se teda musím přiznat, že jsem češtinu docela zapomněla, od té doby co píšu všechno ve wordu a ten to opravuje za mě. Ale sama vidíš, že je to nepříjemný, nedokážu si představit, že by mi to napsala 15letá holka. Nelíbilo by se mi to, zvlášt pokud by mi to psala pravidelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366
18.7.15 18:31

@rokris
@Regina Hero
A co je na tom divného, že si s ní chce utvořit kamarádský vztah? Spíše z její strany mi připadá ošklivé, jak se k ní chová.

@neumisa
Prostě se bojí, že v nízkém věku uteče do zahraničí a spadne na hubu. To nemám právo mít jako matka strach? Jak byste postupovala Vy, kdybyste měla dceru lajdáka věnující se hloupostem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí