Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@markur59 píše:
Ahoj maminky, trápí mě už nějakou dobu má starší dcera (15). Snad mi pomůžete.
Již delší dobu s ní tříská puberta. Ona je velmi inteligentní, ve svém věku umí plynně anglicky a celkem obstojně finsky, čte Dostojevského a Orwella, sama píše. Jenže má svou vlastní hlavu a začíná se chovat nesnesitelně.
Od útlého dětství ji vedeme k toleranci, ale i přesto se chová hrozně. Třeba nedávno prohlásila o mé dlouholeté přítelkyni, že jí připadá hloupá, protože cituji „Neovládá naprosté základy pravopisu a její slovní zásoba odpovídá žumpě. Vyjadřuje se jako osmiletý parchant a nepřeji si, aby mne dále obtěžovala prostřednictvím Facebooku.“
A ovlada Tvoja priatelka aspon zaklady pravopisu? A jej slovna zasoba zodpoveda slovnej zasobe ciganov co po sebe pokrikuju na ulici, alebo by zvladla konverzaciu aspon v ramci zakladnej skoly, aby nepohorsila rodicov najmensich deti?
A v konverzcích na Facebooku se k lidem chová skutečně hrubě, když napíší gramatickou chybu, napíše hvězdičku, slovo či větu ve správném tvaru a AŽ POTÉ pokračuje v normální konverzaci. To rozhodně není normální, vždyť se tímto stylem dané osobě posmívá a nedej bože se jí snaží naznačit, že je snad lepší než ona.
Posmieva? Urcite. Nie je to ponekud nepristojne neovladat pravopis? Naznacuje ze je lepsia? Vobec nie, ovladat pravopis je zaklad. Lepsi ludia sa vyjadruju kultivovane, obycajni ovladaju pravopis, to co pravopis neovlada je luza.
Když jsem si s ní chtěla promluvit na toto téma, řekla mi, že je to snad její věc, co a s kým si píše. Problém je v tom, že úplně ohlídat stejně nejde. I když se většinou neodhlašuje ze stránek, kde chodí, většinou si píše anglicky, případně se doučuje finštinu.
Ty jo, to je ale fakt strasny problem. Videl to svet, aby si 15-rocny fracek konverzoval v jazyku, ktoremu otec nerozumie? Neposmieva sa tym nahodou aj Tebe? Kto vie, co v tych nezrozumitelnych jazykoch o Tebe a Tvojej priatelke pise … ja by som cudzie jazyky nacisto zakazala.
Dále ostře kritizuje imigrační zákon. My ji vychováváme s láskou k ostatním bez ohledu na rasu či pohlaví, ale i přesto zjišťuji, že mé dítě je xenofob. Já jí nebráním ve vlastních názorech, ale ať se o tom moc nevyjadřuje na internetu nebo před mladší sestrou (12), aby ji náhodou nezblbla. Bylo by fajn, kdyby to raději zůstalo vše v její hlavě. Tam jí nikdo nevidí.
To je jen krátký výčet z řady jejich problémů. Chovají se takto i vaši puberťáci? Zdá se mi, že všichni v jejím věku řeší jen osoby opačného pohlaví a zábavu po večerech. Ona si čte, píše, občas si zpívá (nahrávání jsem jí nepovolila), řeší politiku. To mi v jejím věku nepřipadá optimální. Nevím, co dělat dál. Připadám si naprosto bezradná a mám strach o její sestru. Pokud jste někdy řešili stejné či podobné problémy, ocenila bych, kdybyste se podělili se svými zkušenostmi.
Pocuj, a prijimanie a tolerancia uprchlikov nie je tak trosku v rozpore s onou drzostou, s ktorou si fracek dovoluje pouzivat cudzie reci? ![]()
Moment, Ty nie si otec ale matka? Dakuj Bohu, ze mas dieta s rozumom v hlave, ktore neriesi len vyzor, hudbu a trtkanie.
@Mišmiš píše:
Vid, to nejni mozny a jestli jo tak chudak holka - ma v hlave tolik co by chtela prodiskutovat, probrat a narazi na bazlivou svazanou matku špeha. V jejich ocich samozrejme navic nemoznou a hloupou..
Jeste, ze mam chytreho manzela co s holkama v puberte bude vest salodlouhe diskuze o nesmrtelnosti broukaja bych na to priznam se taky nemela
@Bábi Zlopočasná píše:
Pocuj, a prijimanie a tolerancia uprchlikov nie je tak trosku v rozpore s onou drzostou, s ktorou si fracek dovoluje pouzivat cudzie reci?Moment, Ty nie si otec ale matka? Dakuj Bohu, ze mas dieta s rozumom v hlave, ktore neriesi len vyzor, hudbu a trtkanie.
Přesně. ![]()
@markur59 píše:
Ahoj maminky, trápí mě už nějakou dobu má starší dcera (15). Snad mi pomůžete.
Již delší dobu s ní tříská puberta. Ona je velmi inteligentní, ve svém věku umí plynně anglicky a celkem obstojně finsky, čte Dostojevského a Orwella, sama píše. Jenže má svou vlastní hlavu a začíná se chovat nesnesitelně.
Od útlého dětství ji vedeme k toleranci, ale i přesto se chová hrozně. Třeba nedávno prohlásila o mé dlouholeté přítelkyni, že jí připadá hloupá, protože cituji „Neovládá naprosté základy pravopisu a její slovní zásoba odpovídá žumpě. Vyjadřuje se jako osmiletý parchant a nepřeji si, aby mne dále obtěžovala prostřednictvím Facebooku.“ A v konverzcích na Facebooku se k lidem chová skutečně hrubě, když napíší gramatickou chybu, napíše hvězdičku, slovo či větu ve správném tvaru a AŽ POTÉ pokračuje v normální konverzaci. To rozhodně není normální, vždyť se tímto stylem dané osobě posmívá a nedej bože se jí snaží naznačit, že je snad lepší než ona. Když jsem si s ní chtěla promluvit na toto téma, řekla mi, že je to snad její věc, co a s kým si píše. Problém je v tom, že úplně ohlídat stejně nejde. I když se většinou neodhlašuje ze stránek, kde chodí, většinou si píše anglicky, případně se doučuje finštinu.
Dále ostře kritizuje imigrační zákon. My ji vychováváme s láskou k ostatním bez ohledu na rasu či pohlaví, ale i přesto zjišťuji, že mé dítě je xenofob. Já jí nebráním ve vlastních názorech, ale ať se o tom moc nevyjadřuje na internetu nebo před mladší sestrou (12), aby ji náhodou nezblbla. Bylo by fajn, kdyby to raději zůstalo vše v její hlavě. Tam jí nikdo nevidí.
To je jen krátký výčet z řady jejich problémů. Chovají se takto i vaši puberťáci? Zdá se mi, že všichni v jejím věku řeší jen osoby opačného pohlaví a zábavu po večerech. Ona si čte, píše, občas si zpívá (nahrávání jsem jí nepovolila), řeší politiku. To mi v jejím věku nepřipadá optimální. Nevím, co dělat dál. Připadám si naprosto bezradná a mám strach o její sestru. Pokud jste někdy řešili stejné či podobné problémy, ocenila bych, kdybyste se podělili se svými zkušenostmi.
Nevim co resite. Ta holka ma vic rozumu nez dvacet dospelych, ona ma utvoreny nazor na vec a ja s ni teda souhlasim. Co chces? Aby se ti toulala po nocich, prisla domu tehotna…???
Příspěvek upraven 18.07.15 v 13:02
@Bábi Zlopočasná píše:
Nie je to ponekud nepristojne neovladat pravopis? Naznacuje ze je lepsia? Vobec nie, ovladat pravopis je zaklad. Lepsi ludia sa vyjadruju kultivovane, obycajni ovladaju pravopis, to co pravopis neovlada je luza.
Znáš poruchu zvanou dysgrafie? Ne, každý kdo neovládá pravopis, nemusí být luza. ![]()
No mas inteligentni dceru, ktera se chce bavit na urovni a ze se povysuje, to si nemyslim, proste je takova, bud rada, bude mit okolo sebe podobne lidi a urcitym primitivnim individuum se bude vyhybat. Jako velice casto koukam, co mezi nami zije za blbce a to se pak nemuzes divit, ze to komentuje.
no… podle toho bychom tu museli mít přímo epidemii těchto poruch, protože co jsou schopni lidé občas vyplodit za paskvily, to je neuvěřitelné. Ano, možná dcera zakladatelky narazí na pár jedinců, kteří touto poruchou trpí, ale ti jí to jistě vysvětlí po svém ![]()
Ta nadřazenost ji za pár let pustí, ne každý zbožňuje přechytralý rypáky. Ale základ mi přijde v pořádku. A že má své názory na politiku a je schopna plynně komunikovat v aj mi přijde v pořádku ještě víc.
@Bábi Zlopočasná mmch, bábi sloh se mi zpravidla ohromně líbí, ale i mistr tesař někdy…no, nazvat lidi, co neovládají pravopis lůzou, to je fakt zbytečná hra na aristokracii. Spousta dělníků a řemeslníků mi občas napsala šílený kiks do mailu, ale práci odvedli v pořádku a chovali se slušně. Dokonce i některá ta lůza měla slušnější a kompletnější rodiny, než někteří moji známí, takzvaní ti „lepší lidé“
já si ráda rýpnu do hrubky, ale lůza, to je masakr.
@Modesta
Souhlasím, že spousta lidí píše děsně i bez poruchy. Já to přecházím. Nikdo přece není dokonalý. V mém okolí je hodně lidí, kteří píší skoro samé hrubky, ale to bych při dopisování s nimi nedělala nic jiného než je opravovala.
Jinak jsou to hodní lidé, tak proč bych se měla povyšovat, že já to umím a neustále je opravovat?
Nemám ráda nadřezené chování. Všichni jsme lidi. Kdyby nebyli ti hloupější, tak nikdo není chytřejší.
![]()
V každém případě by se měla zakladatelčina dcera mírnit v projevech o jiných lidech. Jinak je moc dobře, že má svůj názor. Každý má právo na názor.
Doufám, že naše puberťačka bude jednou stejně problematická, jako ta zakladatelky ![]()
@jirabobes píše:
Znáš poruchu zvanou dysgrafie? Ne, každý kdo neovládá pravopis, nemusí být luza.
Poruchu zvanu dysgrafia poznam, ale ten kto neovlada pravopis nie je dysgrafik, ale dysortografik. Kto sa ospravedlnuje svoju neznalost pravopisu dysgrafiou… je iba nevzdelany.
@markur59 kde je problém? mě to taky vždy vytáčelo když někdo psal a tam ty hrubky, s oblibou jsme dopis opravila a poslala zpět
a to co se týká imigrantům, nevim co říká ale je chytrá že je tady nechce, stačí se podívat na země kde je přivítali s otevřenou náručí
je chytrá a přemýšlí ![]()
@Agnesita píše:
@Bábi Zlopočasná mmch, bábi sloh se mi zpravidla ohromně líbí, ale i mistr tesař někdy…no, nazvat lidi, co neovládají pravopis lůzou, to je fakt zbytečná hra na aristokracii. Spousta dělníků a řemeslníků mi občas napsala šílený kiks do mailu, ale práci odvedli v pořádku a chovali se slušně. Dokonce i některá ta lůza měla slušnější a kompletnější rodiny, než někteří moji známí, takzvaní ti „lepší lidé“já si ráda rýpnu do hrubky, ale lůza, to je masakr.
Toz, moj bratranec tiez pisal v vojny ‚mila babka a striko‘, a tiez sme sa mu posmievali az to nepekne bolo ![]()
Dobre, mozno som tu luzu pouzila v suvislosti s druhou castou ‚obvinenia‘, a sice ponekud… zavadnym… slovnikom.
Neviem, mozno som namyslena… ja som ale videla pisat murara s menej hrubkami ako inziniera
Ale ten murar o sebe povedal ze je ‚iba jednoduchy clovek‘, kym inzinier vykrikoval nieco o dolezitosti obsahu proti forme ![]()