Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Tarena Ano to mate pravdu, ale je dost nestand. v měsíci mít skoro 5,5 kg, takže se dávkuje v jiném režimu a to takovém, aby se krmilo po malých dávkách a častěji. Proč to miminko asi nedopije? Protože nemůže. Kam by to také dal, když má žaludek ve velikosti oříšku. Kdyby se Vám narodilo 6kg dítě, tak mu ve 3 měsících dáváte guláš, protože se to počítá podle váhy? ![]()
@Dominika.Hadamczik píše: Více
Vzdyt pise, ze to obvykle nedopije, proste pani plytva mlekem a zbytecne vyhazuje. Pokud obcas vypije vetsi davku, tak bych z toho nedelala tragedii, ze ho vykrmuje jak husu. Jednou si da vice, dalsi krmeni mene. Deti nejsou tabulkove.
Jj, davala bych gulas a knedliky. To je zase kvalitni argumentace.
Cipak reinkarnace jste?
@Dominika.Hadamczik píše: Více
Pani se slusne zeptala, asi jeji prvni dite. Vetsina odpovídá a radi normalne, jen vy rypete s krmnou husou, gulasem a podobne. Vse se da rict slusne.
@Tarena Ja do nikoho nerýpu. Psala jsem, ať se poradí s pediatrem, protože to není normální takové dávky v jednom měsíci jinak bude vykrmeno jako husa. Na tom není nic špatného a mléko vylít. Nikdo doma nechce mít přece dítě, které kvůli přecpáváni bude mít koliky a jiné nepříjemné věci. ![]()
@Dominika.Hadamczik Měli jsme kontroly po narození po týdnu a pediatr nic neříkal.
Při 3 odměrkách jsem přidělávala, protože řval stále hlady. Všude je psáno, že se má krmit dle potřeb dítěte a tabulky jsou jen orientační. Mimochodem na tabulce s UM je, že 3. - 4. týden 120ml vody a 4 odměrky. Ty dělám, tak nechápu, že bych ho překrmovala.
Syn je spokojený, neblinká (jen občasné ublinkutí nebo kdybych ho položila bez odkrknutí, tak se poblinká), hlásí se po 3 - 4 hodinách. Jednou jsem chtěla vědět, kolik orientačně za den vypije a vychází to na těch 150ml - 160ml na kg váhy za den.
Ano tak to tabulkově samozřejmě je. Jenže Vašemu miminku je měsíc a jak uvádíte a má skoro 5,5 kg. Miminko si zvyká a jeho trávicí ústrojí také. Takže neni vůbec divné, že Vám večer nevypije 150ml. Když se u nás na oddělení narodí miminko, které má 4 kg a matka se nerozkoji ( dítě má samozřejmě gramové ztráty ), tak se začíná dokrmovat třetí den injekční stříkačkou a začíná se povětšinou na 30-40 ml. Doma poté přidáváte, ale rozhodně mu hned dle kil nedáte 120 ml. Zkoušíte kolik toho vypije s dostatečnou pauzou, protože UM se tráví pomaleji než mateřské mléko. Takže pokud nevypije v měsíci 150 ml, dělejte méně mléka, pak ho nemusíte vylévat. většinou male miminka na UM vydrží kolem 4 hodin, po 3 měsících se dožaduji po 2,5 hod - 3 hod. Ale není důvod do něj tlačit 150 ml.
@Dominika.Hadamczik Pořád nechápu, že říkáte, že do něj něco tlačím. Tolik nechal teď jednou, tak jsem se jen zeptala, zda se dá uchovat. Nedá, ok, vylila jsem.
Dneska zase pije kolem 90 - 120ml už připraveného mléka. Večer si třeba zase na noc vypije víc, nevim. V noci vypil například 150ml mlíka. Ale rozhodně ho do pití nenutím a pokud po dopití 100ml pláče a stále hledá pusinou, tak mu přidělám a nenechám ho brečet hlady. Byl do 2 týdnů částečně kojený.
Vy jste to podala jako bych mu v týdnu věku už dělala 100ml a víc.
Vypadá to tak, protože pokud se Vám v noci budí 1-2 tak při výpočtu to nesedí, aby nepřesáhl 1/6 jeho váhy. Když to vezmu že krmíte v noci 2× a přes den 5× tak vypije více než 1/6 své váhy. Ale to je Vaše věc. Mléko vždy vylit, ohříváním se ztratí živiny. ![]()
@Dominika.Hadamczik Tak ho mám nechat řvát hlady?
Jinak váha si nemyslím, že je tak strašná a kdyby byl problém, tak to pediatr řeší… PV přes 4kg a na 5 týdnech 5200g. Splňuje to těch tabulkových 150 - 250g za týden.
@Anonymní píše: Více
A vahove ti nespadnul prvni tyden? Vetsina deti odchazi z porodnice z daleko nizsi vahou nez zacne vic pribirat. To je fuk. Odpovedi mas uz dost, myslim, ze vic uz vedet nepotrebujes a je zbytecny se dohadovat. ![]()
@DandátkoP Váhově spadl na 3800g, když jsme odcházeli z porodnice. Ale sama jsem ho nevážila. Jen porodnice a pediatr.
Souhlasím, tohle nebylo předmětem diskuse. ![]()
Vylít! Málem mi umřelo dítě po narození na akutní břišní příhodu a věř mi, že takové nervy zažít nechceš.