Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, mám na vás dotaz, zda některá nemáte zkušenosti, snad to napíšu srozumitelně. Byli jsme s přítelem tři roky v podnájmu v bytě 1+1, platili jsme 7000,– nájem, ve kterém byli zahrnuty všechny služby, pouze internet jsme si platili zvlášť. V červnu tohoto roku jsme koupili vlastní byt a podnájem tedy opustili. Teď mi volal majitel bývalého bytu, že mu přišlo vyúčtování a že na vodě je nedoplatek 5 tisíc korun a že by to po nás chtěl doplatit! Tak jsem mu řekla, že se u nás opravdu v posledním roce nic nezměnilo a nevím teda, jak je možné, že se teda to vyúčtování tak zvedlo. Našla jsem starou smlouvu a není tam o přeplatcích ani nedoplatcích ani slovo, jen jsem si vzpomněla, že mi realitní makléřka při převzetí bytu řekla, že zálohy jsou vypočítané na 1-2 lidi a tudíž se nedoplatky či přeplatky řešit nebudou, ale nemáme to písemně. Může to tedy majitel podnájmu po nás vymáhat? Díky za pomoc!
@cucik14 Pokud ve smlouvě není uvedeno, že se platí záloha tolik a tolik na to a to, tak si může trhnout nohou.
Pokud to není jasně uvedeno ve smlouvě - kolik platíš měsíčně za vodu, elektriku, plyn, internet atd, a máš cenu 7.000,–Kč jako paušál, tak si maximálně majitel může trhnout nohou. Je zajímavé, že s přeplatkem se neozval, co?
@Blekota Pravda, to se neozval. Ve smlouvě - cituji : „Podnájemce se zavazuje platit nájemci částku 7000,– kč měsíčně včetně záloh na služby spojených s užíváním bytu. Nájemce se zavazuje z této částky hradit veškeré zálohy a poplatky spojené s užíváním bytu tj.,zálohy na spotřebu elektrické energie, plynu, zálohy na vodné a stočné…“
Tak jsou to přece zálohy a pak přijde konecne vyúčtování, dle mého by vám ho měl každý rok ukázat a přeplatky vrátit a nedoplatky byste měli doplatit vy. Hlavně ve smlouvě má být stanoveno, co je na je co ( kolik je nájem, kolik záloha na vodu, elektřinu, plyn apod. ).
No mně hlavně přijde divny, že se ozval teď, když vyúčtování za minulý rok bylo k konci roku a to za letošní bude příští duben… ![]()
@Brontik : tak záleží jak kde, nám chodí vyúčtování za uplynulý rok duben/květen
@myskalucka píše:
Tak jsou to přece zálohy a pak přijde konecne vyúčtování, dle mého by vám ho měl každý rok ukázat a přeplatky vrátit a nedoplatky byste měli doplatit vy. Hlavně ve smlouvě má být stanoveno, co je na je co ( kolik je nájem, kolik záloha na vodu, elektřinu, plyn apod. ).
Také jsem kdysi měla smlouvu, kde jsem za 1+1 platila paušálně 7 tisíc. A v ní nic, ani rozepsané zálohy na vodu, elektriku a další… takže pokud byl přeplatek, musel ti to pán zacálovat sám.
@cucik14 píše:
@Blekota Pravda, to se neozval. Ve smlouvě - cituji : „Podnájemce se zavazuje platit nájemci částku 7000,– kč měsíčně včetně záloh na služby spojených s užíváním bytu. Nájemce se zavazuje z této částky hradit veškeré zálohy a poplatky spojené s užíváním bytu tj.,zálohy na spotřebu elektrické energie, plynu, zálohy na vodné a stočné…“
A je tam uvedená částka, kolik ty zálohy jsou?
@myskalucka píše:
@Brontik : tak záleží jak kde, nám chodí vyúčtování za uplynulý rok duben/květen
Jsem to tam nějak zamotala, chtěla jsem napsat, že za minulý rok bylo na konci dubna a za tento rok bude až příští duben… ![]()
@cucik14 píše:
Ze zvýrazněné věty bych chápala, že nedoplatek je jeho problém.
@j.a.n.i1 píše:
@Brontik Nám chodí vyúčtování za vodu teď…
@myskalucka píše:
To není pravda a docela se to liší, záleží na tom, jak si to udělá ten pronajímatel. Buď se platí nájem celkový včetně energií a pak se nedělá žádné vyúčtování, poplatek je paušální a zakomponován v nájmu a z toho celého se odvádí určitá daň. Pokud to má někdo zvlášť, takže zvlášť nájem a zvlášť poplatky, tak má fixní nájem, ze kterého platí daň (teda pokud nepronajíma načerno, že jo) a pak částku na energie, kterou si nějak třeba nastřelí, ale pak to jednou za určitý čas počítá tak, že se platí skutečnost - skutečně spotřebovaná energie, voda, plyn a tak. My to třeba řešíme jednou ročně. Samozřejmě kdyby se ukázalo, že nástřel byl špatný a zálohy jsou buď moc malé nebo moc velké, tak se s tím dá jednodušeji hýbat a s nájemnky se domlouvat dřív, než třeba po tom roce
O tom, že je blbost s energí platit daň, se ani nebavím. Zas pro někoho je to jednodušší, než dělat vyúčtování (my musíme kvůli tomu odečítat elektroměry a tak, prostě práce navíc).
@cucik14 Pokud jste měli určený fixní nájem a nebyli domluveni na tom, že by se energie platily zvlášť, tak to neplaťte. Tohle je fakt jeho blbost. A podle toho úryvku smlouvy jste to platili skutečně dohromady. Nedejte se.