Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Prckovi je skoro 11 měsíců a absolutně odmítá nanadavat boty. Jakékoliv - zavazovací, na sucháč, pantofle…prostě nic.
Dávám mu jen když vím, že bude lézt venku.
Řešily jste také takový problém ? Jak ?
Vždy u toho spustí šílený vyrvál, že ho musím 10 minut konejšit - mezitím se s ním peru a nandavám boty - ale pak když je má, tak si jich ani nevšimne.
Napadá mě jedině drsná metoda - vždy vydržet ten vyrvál…
![]()
Ahoj,
jeste ho muzes vypustit bez bot do nepohodlneho terenu.
Jeste si o boty bude rikat.
j
Neporadim,bohuel
,ale pockam si na reakce ostatnich,my tak bojujem nejen z botama
,i u prebalovani mi zdrhaj
a jeci jak na lesy
. Tak jsem te mozna trosku potesila,mohlo byt i hur ![]()
![]()
Kuba chodil pořád bosky, ale pak na podzim musel botky dostat. Tak jsme to trénovali po částech (nošení bot) doma, aby si na ně zvykl. Ani nechtěj vědět, jak vyváděl, když si je zkoušel v krámě.
A to je do dneška docela problém.
Dan byl s botkama bez problémů, jen mi je nyní rozvazuje a rozlepuje, čekám, kdy jednu z páru ztratíme.
Dávám jen capačky (zn. Nolen) - na co botky, když jen leze?
Ahoj,
naše mladší, když začala více chodit kolem nábytku (a my si mysleli, že už by se mohla rozejít, sama udělala pár krůčků), tak boty taky nechtěla, taky se s námi prala. Tak jsme ji nechali a po nějaké době, když už opravdu sama chodila, jí je nabídli znova a najednou to nebyl problém…
Pokud sám nechodí, tak boty nepotřebuje.
Darek má boty zatím jen na parádu do kočárku, ale tak po 5 minutách je sundává a nejlepší zábava je - je kousat ![]()
Takže kolemjdoucí se hroutí, že jako ožužlává boty, ve kterých chodí (i když v nich nechodí)…no pak když ho vidí s peněženkou a klíčema v hubě, už radši nekomentují ![]()
Ahoj moje malá, taky měla jednu dobu problém s botami, neustoupila jsem boty být musí a hotovo, kolem domu nemáme ještě dlažbu a na ten štěrk bych jí bosky nepustila, párkrát se povztekala a ustoupila, venku už to pak bylo v pohodě, tam už jí zaujaly jiné věci, než to aby se trápila s botama. Ale teď když jedeme delší dobu v kočárku, tak si zase aktivně sundává sandálky, no a samozřejmě jsme jednu botku ztratily, asi za 3h jsme se vracely stejnou trasou a nějaká dobrá duše butu našla a dala na kamennou zídku
, takže nakonec boty jsou obě a já musím víc hlídat
.
Já nechávám na zahradě bez bot, jinak když se šlo ven a nechtěl, tak se prostě chytil, posadil na klín, chytila noha, nandala bota, zavázala, to samé druhá noha a bylo to. Usazen a přikšírován do kočárku a byl klid ![]()
Děkuji za odpovědi.
Ani capáčky nehce…prostě nic ![]()
Dávám mu je jen, když jdem někam, kde vím, že budeme venku a není nejtepleji, aby nestál na zemi jen v ponožkách… Nechodí sám, jen s držením…ale chtěla jsem to prostě jako tepelnou izolaci…
Dávám mu vícero ponožek, ale to je za chvíli vlhký… ![]()
Hanule píše:
Já nechávám na zahradě bez bot, jinak když se šlo ven a nechtěl, tak se prostě chytil, posadil na klín, chytila noha, nandala bota, zavázala, to samé druhá noha a bylo to. Usazen a přikšírován do kočárku a byl klid
…no takhle to také řeším - držím, řve, kroutí se…a jinak to nejde, ale dofala jsem v nějakou „šetrnější“ metodu ![]()
Tak u nás ještě pomohlo mu je přichválit - obouvat a komentovat takovým tím přiblblým tónem „no ty máš ale krásné botičky, ty ti tak sluší…“
Když nic, tak ho třeba zaujme ten tón a zapomene, proč řve
Ale byl už starší, takto malému jsem boty nedávala, když nechodil - i když stát uměl.
Podle mě je na boty dost brzy, prvorozený mi začal chodit přesně v roce, za 14dní jsme koupili první botky a dalších 14dní se s nima seznamoval. Měl je v poličce mezi hračkama, sem tam jsem zkusila nazout, hráli jsme si s nima a fakt až po těch dvou týdnech si je nechal na nožkách. Jen tak na hodinku, postupně jsme prodlužovali čas, kdy je měl na nožičkách. A teď - 15měsíců - ho ráno oblíknu a on letí pro bačkůrky a chce je nazout, najradši by nosil troje boty naráz ![]()
Takže ho do ničeho netlač a vyčkej. No a za ruce by chodit neměl, ale nekritizuju, to je každého věc.