Nejdou mi oloupat vajíčka

1823
28.12.10 11:02

Nejdou mi oloupat vajíčka

Ahoj, tak v poslední době zjišťuju, že ve svých letech neumím uvařit vejce natvrdo :roll:

Vařím je ceý život stejně a dřív jsem s nimi neměla problémy. Je tedy pravda, že dřív byly domácí, ale tím to asi nebude. Když je uvařím a loupu, vždy se mi se skořápkou odtrhávají i kusy bílku a z vajíčka zbyde jen oštěchtaná hrouda. :zed:

Vařím následovně - vejce dám do hrnce se lžičkou soli, prý aby nepraskla skořápka. Zaleju studenou vodou. Dám na sporák a když to vaří, ztlumím, poodklopím a vařím 10 minut. Pak napustím studenou vodu a po vychladnutí loupu.

Slyšela jsem, že někdo dává vejce až když voda vaří. Že by to bylo tím?

A mimochodem, jak dlouho vaříte vejce pro mimi, když má jíst žloutek? 10 minut nebo dýl? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35545
28.12.10 11:05

Tohle dělají čerstvá vejce, vařením to nebude :mrgreen: Teď jsme měli čerstvá a trochu starší, některá šla parádně, ale ta čerstvá :zed: Přesně jak píšeš :lol: Z vědeckého hlediska - nevím, proč to tak je :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
28.12.10 11:05

Petra8a .hele to co popisuješ dělají čerstvá vejce…domácí nebo kupovaná?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
28.12.10 11:07

Taky mi to dělají a nevím co s tím, asi nic. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.12.10 11:09

Přesně tak, čerstvá vajíčka. On totiž ve vajíčku je mezi žloutkem a oběma špičkami takový bílkový „provaz“. Stárnutím vajíčka se „provaz“ zkracuje a odchlipuje blány od skořápky. No a pak se to dá uvařit vcelku dobře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
28.12.10 11:10
Jura007 píše:
Přesně tak, čerstvá vajíčka. On totiž ve vajíčku je mezi žloutkem a oběma špičkami takový bílkový „provaz“. Stárnutím vajíčka se „provaz“ zkracuje a odchlipuje blány od skořápky. No a pak se to dá uvařit vcelku dobře…
dobrej jako vždycky :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
28.12.10 11:13

malá rada od naší babičky, na oloupání čerstvých vajec, uvařená a horká dát do kastrůlku se studenou vodou a hned začít loupat ještě hoirká pod vodou. Uvidíš že to půjde v pohodě, ale musíš loupat pod tou vodou :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
28.12.10 11:16

ja už len doplním že pre mimi sa má variť vajko trochu dlhšie, tuším aj 15 minút… no a čo sa týka toho, dávať vajce do vriacej vody, myslím že potom sa skôr popraskalo, z toho teplotného šoku :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.12.10 11:18
Sylvajs píše:
Jura007 píše:
Přesně tak, čerstvá vajíčka. On totiž ve vajíčku je mezi žloutkem a oběma špičkami takový bílkový „provaz“. Stárnutím vajíčka se „provaz“ zkracuje a odchlipuje blány od skořápky. No a pak se to dá uvařit vcelku dobře…
dobrej jako vždycky :potlesk:
óóó děkuji… :oops:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
28.12.10 11:23

Tohle mi dělají kupovaná. Je pravda, že ta kupovaná mi nidky nepřesáhnou ten jejich datum spotřeby a navíc je mám v lednici.

Doma jsme mívali hodně slepic, tak určitě byla trochu starší než se to spotřebovalo a nebyla přímo v lednici. Je pravda, že moje prababi vždycky říkala, že čerstvá vejce si nemám brát, že vždycky alespoň pár týdenů stará.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
28.12.10 11:40

Když jsou vejce čerstvé,tak nejdou loupat.Taky bych se z toho někdy opupínkovala :mrgreen: S tím nic nenaděláš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
28.12.10 12:20

Já vždy horký vejce zaleju ve dřezu studenou vodou a naklepu je, nechám je chvíli válet naklepaný ve studený vodě a pak loupu ještě teplý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
28.12.10 12:44

Řešení je docela jednoduchý - kastrůlek s uvařenými vejci dát na chvíli pod proud studené vody a každé vajíčko na „tupější“ špičce naklepnout - ale tak, aby se protrhla i spodní blanka pod skořápkou. Pak vajíčka vraťte zpátky do vody a nechte je tam tak asi 10 minut. Tím naklepnutím se dostane voda mezi samotné vejce a tu blanku (to poznáte při vracení do vody, že z vajíček jdou bublinky vzduchu) a loupat jdou pak naprosto bez problémů i ten den sebraná vajíčka.
Ověřeno a ozkoušeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
28.12.10 14:44

Bersaba:Tak to vyzkouším,jestli to funguje.Já to sice do studené vody namáčím,ale nenapadlo mě je ještě naklepnout :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1760
30.12.10 18:10

Hmm, tak mě to dělají i starší vajíčka. O čerstvých vím, že jsou problémy s loupáním, ale proč mi to udělají i po 14 dnech, to netuším.
Bersabo, díky za tip :palec: , vyzkouším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí