Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Mama mi od mala rikala porad jak se chovam. Hodne jsme se hadaly. Byla takovy typ, ze kdyz nebylo po jejim tak se na me vzdy nafoukla a ja aby bylo klid jsem samozrejme souhlasila. Jenze jsem to odpozorovala a delam to take. Jsem citliva na kritiku. Mam pritele ktery je urypany. Mam veliky problem poznat kdy je to sranda a kdy ne. Ted v praci si ze me utahovali kolegove(mysleli to v dobrem) a ja se fakt hodne nastvala. Pak za mnou jeden prisel a rikal ze si delali srandu, ze si nemam vse tak na sebe vztahovat. Chtelo se mi brecet, nejak jsem chtela hrozne brecet a vim ze by se mi ulevilo. Chodim na terapie, pracuji na sobe ale kdyz prijde tady to tak nejsem schopna myslet a emoce me uplne pohlti, pak si nadavam a porad dokola. Jsem unavena z toho vecneho dohadovani a poslouchani jaka jsem k*ava vztahovacnaomlouvam se za anonym ale je to pro me hodne citlive.
Jen taková technická poznámka…proč si pořizuješ urýpaného přítele, když jsi citlivá na kritiku? ![]()
Bohužel prostředí, kde vyrůstáme, nás hodně formuje. Jsou věci, které nácvikem ovlivníš a je dobře, že na sobě pracuješ, jsou věci, které ne. Kolegové jsou necitliví, pokud vědí, že moc nerozumíš nadsázce a přesto s i z tebe utahují.
Každý jsme nějaký, neber to jako svou vadu. S přítelem si promluv, jak moc tě jeho chování zraňuje. Pokud je tupý a nepochopí to, zvaž, jestli je pro tebe přínos zůstávat v takovém vztahu.
Na tu sebekritiku je vhodná skupinova terapie.
Máš v okolí stacionář na úzkostne emoční…neuroticke problémy, kam bys docházela? Nemusíš být psychiatrický pacient, na stacionář se můžeš přihlásit sama s doporučením od psycholožky.
@jejjej jsem od Litomeric a nevim, musim se podivat ale dekuji.
@Kfětoslava ja vim, jen si porad rikam ze kvuli sve povaze nezahodim vztah protoze pritel je zrovna takovy, ze me to alespon nuti se sebou neco delat, snad mi rozumite.
Já to znám z druhé strany. Můj manžel byl neustále jako dítě kritizován a taky často nerozumí nadsázce a i běžnou větu je kolikrát schopen pochopit jako výčitku. Naučili jsme se o tom mluvit, já do něj přestala rýpat a on se snaží nejdřív zamyslet, než se urazí. A musím říct, že to opravdu funguje. Musí ale chtít a snažit se oba. Ty to máš v sobě zakořeněné, nikdy se toho nedokážeš zbavit úplně. Samozřejmě, když na sobě budeš pracovat, bude to lepší. Já si ale myslím, že vztahovačnost je spíš povahový rys, který se vlivem rodiny ještě,, vyhrotí".
@Anonymní píše:
@jejjej jsem od Litomeric a nevim, musim se podivat ale dekuji.@Kfětoslava ja vim, jen si porad rikam ze kvuli sve povaze nezahodim vztah protoze pritel je zrovna takovy, ze me to alespon nuti se sebou neco delat, snad mi rozumite.
Záleží, co znamená „urýpaný“. Já s kritikou nemám problém, ale můj bratr je umí rýt do lidí, tak že vytočí i mě. Jednou jsem mu i hnek čaje chrstla do ksichtu. ![]()
Pokud mi neco vytkne sef ze jsem to spatne udelala a ja vim ze ano tak to umim prijmout, umim se omluvit. Jenze pak je tu ta jina kritika ktera se dotyka meho chovani. Jako treba, proc se tak chovas, proc si udelala tady to, a delas to blbe atd. Hodne lidi se mnou neumi mluvit aby mi v klidu neco sdelili(nebo to si myslim ja)a nedavali mi najevo jak spatna jsem. Pritel je takovy ze kdyz je neco doma blbe tak nejde, neopravi to a nerekne, hele tamhle to bylo tak a tak. On za mnou prijde a zacne, ze proc to delam takhle, ze mi to uz preci rikal at to delam jinak. Ze je mi vse jedno. Zvysi u toho jeste ton a ja uz nedokazu normalne uvazovat s najede ten muj obranny cyklus. To ho nastve jeste vic protoze reknu ze resi kraviny a at si to dela sam a uz se v tom vezeme…
@Anonymní píše:
@jejjej jsem od Litomeric a nevim, musim se podivat ale dekuji.@Kfětoslava ja vim, jen si porad rikam ze kvuli sve povaze nezahodim vztah protoze pritel je zrovna takovy, ze me to alespon nuti se sebou neco delat, snad mi rozumite.
Poptej se u své psycholožky. Měla by vědět o možnostech stacionářu poblíž.
@Anonymní píše:
Jsem citliva na kritiku. Mam pritele ktery je urypany. Mam veliky problem poznat kdy je to sranda a kdy ne. Ted v praci si ze me utahovali kolegove(mysleli to v dobrem) a ja se fakt hodne nastvala.
ja mam obvykle opacny problem,
nic neberu vazne,
neco, jak se rika, ve stylu, „dokud fotra nevesi, pohoda“,
a mohu ti rici, ze tech konfliktu s rypoaly uz bylo na romany,
nejzarnejsi byla scana, kdyz na me jedna divenka zacala jecet,
„s tebou se neda ani hadat“,
takze nevim, co je lepsi,
ono to obcas vyvre i tu na dilsusi,
kdyz si nejaka uhadana Kelisova zamane,
ze potrebuje vyhrat v hadce,
jenze na hadku musi byt nejmene dva, a to se se mnou obvykle nedari
@Pesimistaa klidne si to vymenim! Nekdy kdyz mam hoooodne dobrej den tak se nad tim dokazu povznest a udelam si z toho srandu ale tech dni je malo.
@Anonymní píše:
@Pesimistaa klidne si to vymenim! Nekdy kdyz mam hoooodne dobrej den tak se nad tim dokazu povznest a udelam si z toho srandu ale tech dni je malo.
to ani ne, ale coz takhe riznout napul a doplnovat chybejici a zbavit se prebytku,
takovou rovnovahu
@brisco píše:
Jen taková technická poznámka…proč si pořizuješ urýpaného přítele, když jsi citlivá na kritiku?
Nejsou lidi.
@brisco píše:
Záleží, co znamená „urýpaný“. Já s kritikou nemám problém, ale můj bratr je umí rýt do lidí, tak že vytočí i mě. Jednou jsem mu i hnek čaje chrstla do ksichtu.
Doufám, že ne horký ![]()
Mama mi od mala rikala porad jak se chovam. Hodne jsme se hadaly. Byla takovy typ, ze kdyz nebylo po jejim tak se na me vzdy nafoukla a ja aby bylo klid jsem samozrejme souhlasila. Jenze jsem to odpozorovala a delam to take. Jsem citliva na kritiku. Mam pritele ktery je urypany. Mam veliky problem poznat kdy je to sranda a kdy ne. Ted v praci si ze me utahovali kolegove(mysleli to v dobrem) a ja se fakt hodne nastvala. Pak za mnou jeden prisel a rikal ze si delali srandu, ze si nemam vse tak na sebe vztahovat. Chtelo se mi brecet, nejak jsem chtela hrozne brecet a vim ze by se mi ulevilo. Chodim na terapie, pracuji na sobe ale kdyz prijde tady to tak nejsem schopna myslet a emoce me uplne pohlti, pak si nadavam a porad dokola. Jsem unavena z toho vecneho dohadovani a poslouchani jaka jsem k*ava vztahovacna
omlouvam se za anonym ale je to pro me hodne citlive.