Nejsem schopna se otužit, co s tím?

4705
27.9.22 10:33

Nejsem schopna se otužit, co s tím?

Už nevím, co se sebou; miluju chlad obecně. Ponožky navlékám v říjnu, jinak chodím bosa. V létě jsem schopna se sprchovat studenou vodou, vedra mi vadí, jsem schopná spát neoblečená pod otevřeným oknem. Ale padne tohle počasí a jsem v pytli. Po sprchování se roztřesu, z ledové vody mám křeče v rukou, nohy to samé. Otevřené okno jen na ventilačku v noci znamená ráno knedlík v krku, rýmu a nachlazení.
Teď jsem zrovna nachcípaná a vadí mi i přes den kdekoliv jemný průvan, okamžitě mě začne pálit krk a stékat rýma.
Covidový karanténní rok jsem si užila, děti nenosily bacily ze škol a mě studená voda nejenže nevadila, ale měla jsem i na balkoně bazének na nohy. A až první aplikaci, kterou jsem časově přehvízdla a lehce jsem pak smrkala, jsem za celou zimu vůbec nebyla nemocná, byla jsem i odolná chladu celkově.
Máte to někdo taky tak? Jak padne chladno, už je otužování nejenže tabu, ale nikde nevidím ani benefity letního otužování? Chytím 90 % školních potvor!
A ta přecitlivělost na průvan už je fakt vrchol. Šla jsem běhat, chvílemi jsem asi dýchala pusou a co myslíte, druhý den mne bolelo v krku.
Mám to přeprat a prostě se otužovat dál? Smířit se s tím, že v zimě jsem zchoulostivělá kytka?
Napadá mne, že ten covidový rok jsem byla odolná na chlad i ho vyhledávala právě proto, že jsem virům vystavena nebyla. A teď tělo cítí, že pořád někde něco, tak se podvědomě chrání tím, že se nechce vystavovat chladu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15217
27.9.22 10:56

@NiKina Zimu nesnáším, studenou vodou bych se nesprchovala ani v létě. Nikdy jsem se neotuzovala, ani to nemám v plánu. Nevím k čemu to je se nutit do něčeho co je nepříjemné. I bez otužování nejsem vůbec nemocná a viry se mi vyhnou i když budou kašlat a smrkat všichni kolem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
27.9.22 13:43

Já jsem se začala otužovat na jaře. Topíme plynem a strašili, že nebude, jinak by mě to nenapadlo. Do 15 stupňů Celsia jsem schopná venku chodit v kraťasech, ale nesnesu studenou sprchu.
Musí být horká, ráno i večer. Potom můžu fungovat, jinak ne.
Doma teda ještě netopíme. Zatím stačí něco upéct v troubě.

Letos bych se na otužování už vykašlala.

Školní bacily jsem chytala, když byl syn na prvním stupni, na funkci živočicháře to nemělo vliv. Vtip. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.9.22 13:51

Mám to stejně. Malý průvan a hned pšíkám. Otevřené okno v práci nebo v čekárně u doktora, rovná se nachlazení a rýmička. Nechápu. Mám to tak posledních pět let a pěkně mě to štve. :zed:

• Citovat
  • Upravit
2727
27.9.22 13:59
@Anonymní píše:
Mám to stejně. Malý průvan a hned pšíkám. Otevřené okno v práci nebo v čekárně u doktora, rovná se nachlazení a rýmička. Nechápu. Mám to tak posledních pět let a pěkně mě to štve. :zed:

Já jsem dneska kýchla v Albertu u jogurtů. Mají tam otevřený chlaďák s akčními věcmi. To byly pohledy. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.9.22 14:14

Já taky ne, celoživotně. A to teda ani v létě, horko mi vadí podstatně míň než chlad, snesu i hodně teplé krajiny a nechcípám tam, miluju saunu, ale po ní je jediná příležitost, kdy dokážu vlézt do studené vody nebo se s ní osprchovat. Na podzim je mi brzo zima, chodím hodně oblečená, na zimní sporty jsem vždycky strašně mrzla, než jsem přestala řešit co mají za oblečení ostatní a začala nosit prostě klidně dvoje rukavice, spodní kalhoty pod oteplovačky a tak. Od konce léta na krku nosím šátek právě proti ofouknutí. Od podzimu do jara mám rýmu. To je jediné, co mě na tom fakt štve, ale ani doktoři s tím nic nevymysleli prostě. Nevím co bych s tím měla dělat, prostě mám termoregulaci nastavenou takhle. Blbých rad o otužování jsem si vyslechla, jediným výsledkem bylo vždycky mnohem víc nemocí. Naopak jediné co mi zdravotně pomáhá je prostě neprochladávat, co nejvíc se tomu vyhnout, a pak když se stane nebo něco chytím, není to tak hrozné, jako když jdu z nachlazení do nachlazení, většinou to skončí jen tou rýmou a třeba jeden den bolením v krku a dobrý. Když jsem se snažila otužovat, byla to jedna nemoc s horečkami za druhou.

• Citovat
  • Upravit
4705
27.9.22 14:51
@Anonymní píše:
Já taky ne, celoživotně. A to teda ani v létě, horko mi vadí podstatně míň než chlad, snesu i hodně teplé krajiny a nechcípám tam, miluju saunu, ale po ní je jediná příležitost, kdy dokážu vlézt do studené vody nebo se s ní osprchovat. Na podzim je mi brzo zima, chodím hodně oblečená, na zimní sporty jsem vždycky strašně mrzla, než jsem přestala řešit co mají za oblečení ostatní a začala nosit prostě klidně dvoje rukavice, spodní kalhoty pod oteplovačky a tak. Od konce léta na krku nosím šátek právě proti ofouknutí. Od podzimu do jara mám rýmu. To je jediné, co mě na tom fakt štve, ale ani doktoři s tím nic nevymysleli prostě. Nevím co bych s tím měla dělat, prostě mám termoregulaci nastavenou takhle. Blbých rad o otužování jsem si vyslechla, jediným výsledkem bylo vždycky mnohem víc nemocí. Naopak jediné co mi zdravotně pomáhá je prostě neprochladávat, co nejvíc se tomu vyhnout, a pak když se stane nebo něco chytím, není to tak hrozné, jako když jdu z nachlazení do nachlazení, většinou to skončí jen tou rýmou a třeba jeden den bolením v krku a dobrý. Když jsem se snažila otužovat, byla to jedna nemoc s horečkami za druhou.

No tak to velice soucítím, děkuji za příspěvek, tak to radši pokoušet nebudu, protože teď jsem se lehce pokusila to přemoct, ale tahle poslední rýma byla i se zvýšenou teplotou, což předtím nebývalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou

Ikona - Pavla Hájková

Mgr. Pavla Hájková