Nekaká - nemá stoličku

640
26.10.12 13:13

Nekaká - nemá stoličku

Dobrý den, mám dotaz ohledně kakání mého miminka. Je plně kojený, i když ze začátku jsme měli problémy. Zdá se mi, že úplně přebytek mlíčka nemám. Náš problém je v tom, že se sám neumí vykakat. Nyní mu je 10 týdnů. Naposledy sám kakal v 5 týdnech a to ještě po týdenní pauze. Kojím ho 8× za den a přibýrá hezky, porodní váha byla 2.93 a nyní má 5.46 kg. Doktorka říkala, že by kakat měl a že mu mám dávat trochu heřmánkového čaje, ale nezabírá, nezabírá ani rektální rourka. Tak mudr doporučila trochu umělého mlíčka. Dávala jsem nutrilon, ale zdá se mi, že je zacpaný ješté víc a pláče, kroutí se a rudne. Vykaká se jen s glycerínovým čípkem. Když už kaká po čípku, tak stolice je klasicky žlutá a taková mazlavá a je ji hodně, ze začátku tužší a pak řídší. Honzíčkovi dáváme infacol večer při kojení a probio kapky bio gaia. Prosím poraďte proč nekaká a co s tím, nechci aby byl závislý na čípku. Moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7661
26.10.12 13:19

Nutrilonem bych nepřikrmovala, pokud přibírá dobře z kojení, naopak UM staví víc než mateřské mléko (speciálně Sunar, alespoň dle mých zkušeností).
Na tvém místě bych zkusila přidat do svého jídelníčku víc projímavých potravin - švestky, hrušky, i ten neřmánkový čaj. Ono se něco z toho v MM objeví a mohlo by to pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5526
26.10.12 13:20

Je sice kojený ale já bych zkusila dávat vodu z lahve ( pokud nechces cistou vodu tak co nejaky hermankovy cas dnes mi pirsli vzorky hipp a ten je jiz od 1 mesice). Je mozny ze ma proste zacpu…to se pak kadí blbě. Zkusila bych to tim rozhodne nemuzes nic zkazit.
To ze ma zacpu bych rekla i kvuli tomu jak pises ze nejdriv jde tuha a pak kdyz uz to jde tak za ni tekutejsi.
Snad Vám to pomuze chudák malej, drzim pesti. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Navstevnice
26.10.12 13:22

Plně kojené dítě nemusí kakat až 10 dní. Pokud nemá obtíže (kroucení, tlačení atd.), tak bych to neřešila. Nepíšeš, v jakých intervalech kaká. A nechápu, proč do dobře prospívajícího dítěte cpát UM (které mmch často působí spíš zácpu než aby mělo projímavý účinek). Lze podávat ten heřmánek (pokud nemá dítě dispozici k alergiím), fenyklový či kmínový odvar. Od 3 měsíců bych se nebála ani naředěné švestkové šťávy (ta funguje naprosto spolehlivě ;) ).

• Citovat
  • Upravit
Navstevnice
26.10.12 13:23

Jo, a ještě moje nejmladší neteř zásadně od novorozence nekakala do plínky, musela být 10 minut rozbalená a pak to jelo… Pardon za naturalistický popis, ale člověk nikdy neví, co zabere.

• Citovat
  • Upravit
640
26.10.12 13:27

No on právě honzíček problémy má, brečí, kroutí se a je rudej, jinak bych to taky neřešila. Od toho pátého týdne jsem mu dávala glycerínový čípek každý týden - vždy půlku. Doktorka právě říkala, že když mu dám UM, tak z toho začne kakat. Někde jsem tu četla, že by možná mohl zabrat i odvar ze švestek, tak zkusím asi ten. Ale nevím jestli čekat ještě 14 dní než mu budou 3 měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
26.10.12 13:35

Ahoj, my jsme měly to samé…prcek mi kakal 1× za 10-14 dní…nabízej vodu, odvar z kmínu (100 ml vody a 5 zrnek kmínu, nech povařit)…a nebo pomáhá šťáva ze švestek od hippu…dávej každý den laktobacily!!! buď od swissu nebo biopronu…to všechno trochu pomůže…větší zlepšení u nás bylo až když začal lézt a teď když chodí tak kaká každý den (ťuk ťuk)…držím palce

s těmi švestky budeš muset ještě počkat, je moc maličký…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrzana2
26.10.12 13:37

Omlouvam se, ze sem lezu. nase mala sice kadi denne ale je to velike trapeni( treba i dve hodiny krouceni a vyskani), mudr rika ze to je normalni, co na to?

• Citovat
  • Upravit
13837
26.10.12 13:42

Já v DM kupovala meruňkový a švestkový džus, dávala jsem ho po lžičkách. Na kakání nám taky pomáhalo, když jsem jí měla v podřepu nad umyvadlem/laverem/plenou. A hodně často jsem jí nechávala na bříšku, skrčila jsem jí nožičky a dala je pod ní, předtím jsem ještě dělala masáž bříška. Obvykle to pomohlo a lítalo to z ní jak z děla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
26.10.12 13:43
@zrzana2 píše:
Omlouvam se, ze sem lezu. nase mala sice kadi denne ale je to velike trapeni( treba i dve hodiny krouceni a vyskani), mudr rika ze to je normalni, co na to?

a zkoušela jste dávat laktobacily? někomu hodně pomáhají…nevím kolik je malé, ale švestková šťávička, švestková přesnídávka je taky dobrá (ale jen od hippu, ta má nejvíce % švestek), do příkrmů dávat kapku kvalitního olivového oleje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrzana2
26.10.12 13:45

@Purelily mala ma necelych 7 tydnu, takze max ty lactobacily muzu zkusit

• Citovat
  • Upravit
640
26.10.12 13:56

Já také dávám laktobacily bio gaia a nic :-( zkusím tedy ten heřmánkový čajík - kolik denně mám honzíčkovi dávat? A stříkačkou nebo lahvičkou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
521
26.10.12 14:08

Ahoj moje 4,5měs. má teď taky problém se vykadit. Kakala v pondělí po dlouhém týdnu, kdy už jsem volala dr. Poradila mi teploměr nebo rourku do dupky. A prý že kojeným dětem se nic nemá dávat. Zkusila jsem teploměr a šlo to ven. Jenže to bylo asi málo od té doby zase tlačí, propíná se. Teploměr ani rourka zatím nic, prdí ale to je vše. Asi zajdu do lékárny se zeptet na ty šťávičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
26.10.12 14:09

Je mu 10 týdnů. Není nic lepšího, než ho rozbalit, nechat jen v ponožkách atˇsi kope nožkama, hraje s hrazdičkou, polohovat i na břicho, prostě atˇse hýbe a s ním i střeva.
Dřív maminy žádný laktobacily ani nic jinýho neměly ´,pomáhaly jim takto ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
379
26.10.12 14:11

No já nevím, ale mě doktorka říkala, že plně kojený mimino fakt kakat nemusí třeba i týden a nic se neděje, pokud nemá nafouklé tvrdé bříško a nějaké bolesti. Dcera mi přestala kakat právě tak kolem 5 měsíce a podařilo se jí to tak 1 za týden. Taky doktorka říkala, že pokud to nebude za ten týden mám jí dát do zadečku čípek z másla z ledničky - aby byl ztuhlý, a že se po tom vykaká nebo dát vypít odvar z ovesných vloček. Ale na tak malé miminko jako máš ty bych asi ovesné vločky ještě nedávala. Stani

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová