Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky obracím se na Vás s otázkou??Sice mám 3 děti,ale toto poslední mimíško mi dává dost zabrat a je úplně jiné než moje holky
řešíme problém nočního spaní.Prosím zkuste mi poradit.
Když dám Mojmirka večer do postýlky tak místo toho,aby usnul tak se pořád zvedá na 4 a pak vstává.Je mu 7m a už leze po4 a vstává kol nábytku.Takže když ho dám spát na záda hned se otočí a jde na4.A tak je to i v noci když kojím.Holky jsem už v tom věku nekojila v noci neb spaly,ale Mojdas to vyžaduje.Nakojím,lehne na2 min a pak zas jde na4.
Poslední noci jsou děsné.Doufám,že to je třeba jen tím,že mu rostou zuby,ale s tím spaním už to trvá déle.Nemáte některá taky zkušenost,kterou by jste vhodila sem??
Díky ![]()
ahoj, sice moc neporadím, ale jsem na tom podobně, 3dítě kluk a je to úplně jiné
.
Maxík konečně (bude 9,5M) asi dva týdny se budí jen nad ránem na kojení, jinak to bylo tak po 2-3× v noci, byla jsem úplně hotová. Taky spával velice neklidně, často spával s námi. Týden bylo lépe, pak se to zase zhořilo a to tak dokola. Zuby ještě nemáme. Holčičky taky od půl roku spaly celou noc. Jak se přestal kojit v noci, tak pro změnu měl strašný hlad ráno a tak mi sní celý krajíc chleba s lučinou
. ![]()
To pohybování v noci bych připisovala vývoji, tak moc to chce, že i v noci se musí. Jak spí jinak přes den?
IvaLe píše:
ahoj, sice moc neporadím, ale jsem na tom podobně, 3dítě kluk a je to úplně jiné.
Maxík konečně (bude 9,5M) asi dva týdny se budí jen nad ránem na kojení, jinak to bylo tak po 2-3× v noci, byla jsem úplně hotová. Taky spával velice neklidně, často spával s námi. Týden bylo lépe, pak se to zase zhořilo a to tak dokola. Zuby ještě nemáme. Holčičky taky od půl roku spaly celou noc. Jak se přestal kojit v noci, tak pro změnu měl strašný hlad ráno a tak mi sní celý krajíc chleba s lučinou.
To pohybování v noci bych připisovala vývoji, tak moc to chce, že i v noci se musí. Jak spí jinak přes den?
jojo přes den to jde.Spí v kočárku venku.Bydlíme na domečku,ale pořád dostavujeme,takže aby měl klid spí v kočárku.Tento týden se sestřičky stěhujou nahoru a Mojdas bude sám(než půjdem my spát,takže ho klidně nechám řvát jak je libo
teď nechci ať ruší holky i když vedle nich může bouchnout bomba a ony spí
jojo kluci dávají zabrat
od kdy jsi dávala chleba?Já si to už nepamatuji.Díky za odpověď aspoň vidím,že v tom nejsem sama ![]()
Malá taky se mi taky chvíli zvedala a taky kojím. Pomohlo dávat ji do postýlky opravdu unavenou, ale bdělou = těsně před usnutím. Pomohlo to za pár dní a od té doby usíná večer skoro hned po položení. Přes den teď už jen položím a usne sama, můžu hned odejít.
Háta_x píše:
Malá taky se mi taky chvíli zvedala a taky kojím. Pomohlo dávat ji do postýlky opravdu unavenou, ale bdělou = těsně před usnutím. Pomohlo to za pár dní a od té doby usíná večer skoro hned po položení. Přes den teď už jen položím a usne sama, můžu hned odejít.
A kolik ji dáváte jídlo a pak na to v kolik jde spát?Te´d ho dávám spát přímo po jídle.Mám strach,že když mu dám jíst a pak ho nechám,že zas v noci bude mít větší hlad
díky
Zrzulko, večeři dostává cca 45min před spaním a cca 20min před spaním kojím. Mezi večeří a kojením si ještě hrajeme, blbneme, po kojení už jen odříhnout, pak prohlížíme knížky, mazlíme + rituály a ukládáme do postýlky. Teď v letním čase dáváme spát mezi 19-20hod.
Ahoj tak ten chlebíček s lučinou tak od ukončeného 9m, a večeře kaše okolo půl šesté pak kojení po 7, po kojení jde spát, chvíli s ním sedím a pak odcházím, na další kolo mytí a čtení.
![]()
Ahojky, vyplatí se dát až fakt unavený miminko, aby nechtělo brát roha z postýlky.
Jojo, je to boj - dát spát unavený, ale ne přetažený dítě.
Chce to hlavně režim režim režim, pak padne hodina usínání a bude unavenej, i když nebude. ![]()
Hodně zdaru, chlapi jsou náročná kategorie už od narození!
Davdan píše:
Ahojky, vyplatí se dát až fakt unavený miminko, aby nechtělo brát roha z postýlky.Jojo, je to boj - dát spát unavený, ale ne přetažený dítě.
Chce to hlavně režim režim režim, pak padne hodina usínání a bude unavenej, i když nebude.
Hodně zdaru, chlapi jsou náročná kategorie už od narození!
On je unavený.Když je v takovém stavu přes den a hned usne,ale večer vstává v postýlce.On vstává i v noci a začne plakat.Je to boj.Holky usly při kojení a tady ten akční človíček mi dává zabrat
ale díky ![]()
Mám podobný problém, moje holčička (9měs.) posledních pár dní dělá to, že před spaním cestuje po postýlce. I když má už oči únavou zavřené, sedá si, stoupá, lehá, točí se ze zad na bříško a naopak, chvíli má hlavu ke dveřím, chvíli k onu, u toho kňourá, protože nemůže najít polohu, která by jí vyhovovala, popř. pláče, protože se bouchne o postýlku do hlavy, apod. Netuším, jestli jí něco vadí nebo co si o tom mám vlastně myslet a jak jí pomoct. Totéž bohužel dělá i v naší posteli, kam si ji občas v noci beru. To se pak ale člověk bojí, aby nespadla na zem, protože se snaží mě přelézt, lehat si na mě. Nemá někdo podobnou zkušenost?
Jj, naše malá tohle dělala taky a pak to zas přešlo. Myslím, že v podobném věku většina dětí cestuje, stoupá si atd, zjistí, že jde spát i jinak, než doposud, ale musí se naučit jak si přelehávat. Nám pomohlo vždycky přijít, když začala plakat, vzít na rameno, pokud byla vzhůru (někdy cestovala a kníkala a přitom spala
), párkrát houpnout a znovu uložit a odejít (neplače, usíná dobře.) Za pár týdnů to přešlo.
Anawora píše:
Mám podobný problém, moje holčička (9měs.) posledních pár dní dělá to, že před spaním cestuje po postýlce. I když má už oči únavou zavřené, sedá si, stoupá, lehá, točí se ze zad na bříško a naopak, chvíli má hlavu ke dveřím, chvíli k onu, u toho kňourá, protože nemůže najít polohu, která by jí vyhovovala, popř. pláče, protože se bouchne o postýlku do hlavy, apod. Netuším, jestli jí něco vadí nebo co si o tom mám vlastně myslet a jak jí pomoct. Totéž bohužel dělá i v naší posteli, kam si ji občas v noci beru. To se pak ale člověk bojí, aby nespadla na zem, protože se snaží mě přelézt, lehat si na mě. Nemá někdo podobnou zkušenost?
Já mám 16ti měsíční a máme s ní taky hrozný trápení.Sice večer jde spát tak okolo 21 hodin veme lahev s mlíkem vypije a spí.Ale pravidelně se vzbudí okolo třetí hodiny ranní a řve.Nechce spát.Chce ven z postýlky.Nespíme s ní celou noc a on auž únavou usne okolo 8hodin ráno.Je to každý den a už jsem z toho na mrtvici.Paní doktorka mi řekla at ji přes den nechávám spát tak 20 minut a vzbudit ji.Tak to dělám,ale stejně.Dávám ji na noc na radu lékařky fenistil a stejně se probudí.Já nevim kdy to skončí už jsem z toho opravdu moc neštastna.Přitom starší syn spal už od půl roku celou noc.
My ted řešíme to samé- třetí dítě, ale úplně jiné, špatně spí, nechce jíst, hrůza.....Přičítám to zubům- roste nám asi 5 najednou. A taky je to vedrem podle mě. Každopádně nevím, čekám, až to samo přejde. Jsou prázdniny, tak nemusím vstávat, nějak to zvládnu, ale je to mazec
Nám se to už uklidnilo tak jsem vpohodě(dnes to píšu a bůhví co začne zítrta
) takže holky vydržte to.Držím palce.